Τελευταία Νέα

H NASA θα κυνηγήσει την γεμάτη ορυκτό πλούτο “Ψυχή” – Δείτε ακόμα… σέλφι και καρτποστάλ από τον Άρη!

Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποστολής όπου το σκάφος της NASA θα προσπαθήσει να φτάσει και να εξερευνήσει τον αστεροειδή 16 Psyche που διαθέτει ασύλληπτης αξίας ορυκτό πλούτο

Πριν από λίγες μέρες η NASA έδωσε στην δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από τον αστεροειδή 16 Psyche. Όπως αποδεικνύεται δεν επρόκειτο για τυχαία κίνηση αφού η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε ότι ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες η κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους που θα «κυνηγήσει» τον αστεροειδή με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και να τον εξερευνήσει.

Ο αστεροειδής που έχει διάμετρο 240 χλμ. ανακαλύφθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αστρονόμο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις και πήρε το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής εκτιμώνται στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της NASA η εκτόξευση του σκάφους θα γίνει τον Αύγουστο του 2022. Το σκάφος θα περάσει κοντά από τον Άρη με στόχο οι βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη να του δώσουν μια δυνατή «σπρωξιά», την απαραίτητη φόρα, για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Αν όλα πάνε καλά και αφού θα έχει ταξιδέψει για περίπου 180 εκατ. χλμ. το σκάφος θα συναντηθεί με τον αστεροειδή. Το σχέδιο είναι να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και να παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών. Ανάμεσα στις έρευνες που θα κάνει το σκάφος θα είναι για το μαγνητικό πεδίο του τεράστιου διαστημικού βράχου αλλά καθώς και την ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια του.

Μια Ψυχή γεμάτη χρυσάφι

NASA/JPL-Caltech/ASU

Μοιάζει με έναν αδιάφορο διαστημικό βράχο από τους αμέτρητους που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως ο Psyche16 διάθετει απίστευτης αξίας ορυκτό πλούτο.

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία 16 Psyche από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.

Ο αστεροειδείς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής εκτιμώνται στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια.

Εκτός από τον 16 Phsyche τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί και άλλοι αστεροειδείς με πλούσιο ορυκτό πλούτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα «κίνημα» διαστημικών χρυσοθήρων που θα αναζητήσουν τα Ελντοράντο τους μακριά από την Γη. Έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικοί φορείς με στόχο την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας για να μπορέσει ο άνθρωπος να φτάσει σε ένα αστεροειδή με ορυκτό πλούτο και να τον αποσπάσει από αυτόν.

Βέβαια υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι αν ξαφνικά είναι διαθέσιμες αμέτρητες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων αυτόματα η τιμή τους θα καταρρεύσει οπότε ο θησαυρός δεν θα έχει πια καμία αξία ενώ παράλληλα θα προκληθούν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τι θα συμβεί για παράδειγμα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που είναι συνδεδεμένες με τον χρυσό αν η τιμή του καταρρεύσει; Οι ανησυχίες αυτές βέβαια δεν πρόκειται να εμποδίσουν τον άνθρωπο από το να προσπαθήσει να βρει τρόπο να βάλει το… χέρι του στον ορυκτό πλούτο των αστεροειδών.

Σέλφι και καρτποστάλ από τον Άρη

NASA/JPL-Caltech/

Ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA περνά τον ελεύθερο χρόνο του τραβώντας… σέλφι

Σε ένα διάλλειμα από τις εργασίες που πραγματοποιεί στον Άρη ο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής της NASA τράβηξε σέλφι αλλά και εντυπωσιακές πανοραμικές φωτογραφίες του Κόκκινού Πλανήτη.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στην Άρη και αφού πέρασε ένα χρονικό διάστημα δοκιμών των οργάνων του ξεκίνησε την αποστολή του που είναι κυρίως γεωλογικές αλλά και ατμοσφαιρικές μελέτες. Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον κρατήρα Jezero στον οποίο κάποτε έρεε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Το ρόβερ έχει αρχίσει τις μελέτες χτυπώντας με το λέιζερ που διαθέτει πετρώματα και στην συνέχεια με τις κάμερες, τα φασματοσκόπια και τα υπόλοιπα όργανα του μελετά το εσωτερικό των πετρωμάτων αναζητώντας τα ίχνη της ζωής.

Παράλληλα τα στοιχεία που συλλέγει φωτίζουν την γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Άρη. Φυσικά το ρόβερ καταγράφει συνεχώς εικόνες από τα σημεία στα οποία κινείται. Έχει στείλει περίπου 16 χιλιάδες εικόνες μέχρι στιγμής οι οποίες μελετώνται από τους επιστήμονες για την ανακάλυψη επιπλέον δεδομένων για τον Άρη αλλά και τον εντοπισμό κάποιων σημείων ή αντικειμένων που μπορεί να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να στείλουν εκεί το ρομπότ για να κάνει κάποια έρευνα.

Οι τελευταίες εικόνες που έστειλε το ρόβερ είναι μια σέλφι αλλά και μια σειρά από πανοραμικές εικόνες της περιοχής στην οποία κάνει έρευνες αυτή την περίοδο, ένα ύψωμα που έχει λάβει την ονομασία Mont Mercou από το ομώνυμο όρος στην Γαλλία. Οι πανοραμικές εικόνες δημιουργούν ένα τρισδιάστατο περιβάλλον που επιτρέπει την καλύτερη μελέτη της γεωμετρίας των γεωλογικών δομών αλλά και τα στρώματα ιζημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς