Το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας έδωσε εντολή για τη σφαγή 200.000 πουλερικών μετά τον εντοπισμό ενός εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα στην ανατολική πόλη Πέφλικ.

Στα πουλερικά που θα σφαγιαστούν περιλαμβάνονται αυτά ενός δεύτερου αγροκτήματος το οποίο βρίσκεται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το πρώτο.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται για δεύτερη φορά στην Ολλανδία αυτόν τον μήνα μετά τον εντοπισμό του στελέχους Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά.

Οι ιδιοκτήτες εκτροφείων στην Ολλανδία έλαβαν παράλληλα εντολή να κρατήσουν σε εσωτερικούς χώρους τα πουλερικά που έχουν ώστε να προληφθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών.

Όμως και οι Αρχές στην επαρχία Καγκάουα, στη δυτική Ιαπωνία αποφάσισαν τη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων πουλερικών μετά την ανίχνευση του ιού της γρίπης των πτηνών σε νεκρά κοτόπουλα σε μια φάρμα.

Οι ιδιοκτήτες της φάρμας στην πόλη Μιτόγιο ανέφεραν ότι συνολικά 3.000 κοτόπουλα πέθαναν από την περασμένη Κυριακή μέχρι την Τετάρτη. Και σε αυτήν την περίπτωση η λεπτομερής εξέταση που ακολούθησε έδειξε ότι πρόκειται πιθανότατα για ένα εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης.

Πριν λίγες ημέρες 13.000 κοτόπουλα είχαν θανατωθεί στην Αγγλία.