Τελευταία Νέα

Γιώργος Μαρινάκης – “Yφιστάμεθα διαρκώς την απειλή  του υποτιθέμενου συμμάχου γείτονα λαού”

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην εκδήλωση ‘Κρήτη και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση, τα γεγονότα στην Κρήτη και στην περιοχή των Ρουστίκων

Χαιρετισμός  Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην εκδήλωση «Κρήτη και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση, τα γεγονότα στην Κρήτη και στην περιοχή των Ρουστίκων»   του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. 

 

                                                                                                                         Σπίτι Πολιτισμού, 

                                                                                                                      Ρέθυμνο 10/11/2021 

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι 

Η αποψινή εκδήλωση,  που με τη γνωστή ποιότητα και μεράκι, διοργάνωσαν τα δραστήρια μέλη του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων του δικού μας ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, αξίζουν τον έπαινο και τη θερμή μας ενεργή συμμετοχή.  Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η υποστήριξη της από καταξιωμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς  του Ρεθύμνου που θα μας μυήσουν σε μια πτυχή  της τοπικής ιστορίας , άρρηκτα συνδεδεμένης μ’  ένα σπουδαίο ιστορικό, κοινωνικοπολιτικό και ισχυρό συμβολικό  γεγονός της χώρας μας: την Επανάσταση του 1821. 

 Με τη συνδρομή τους θα ανιχνεύσουμε τη γενναία παρουσία των Ρούστικων, στα επαναστατικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ρέθυμνο,  στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα του Γένους από τη σκλαβιά.

Τους ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας παρέχουν να γίνουμε νοεροί μάρτυρες και  σύγχρονοι γνώστες  μιας  ακόμη όψης της ιστορικής διαδρομής του τόπου μας, με σαφείς  αντανακλάσεις κι επιρροές στο παρόν και το μέλλον μας. 

Για την ευκαιρία που δίδουν να μετέχουμε σε μια αέναη, διαχρονικά  επίκαιρη , πλούσια σε συμβολισμούς και νόημα, ιστορική κατάθεση, συχνά λιγότερο  φωτισμένη απ’  όσο αξίζει μα πάντα πολύτιμη για τη συγκρότηση  της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας.     

Σήμερα, οι επετειακές αναφορές στην Επανάσταση του ’21, πέραν των αναρίθμητων  ωφελειών τους στην ενδυνάμωση της  εθνικής μας  συνείδησης , την κοινωνική μας  συνοχή, την επίγνωση των δομικών στοιχείων που συνθέτουν την ύπαρξη μας ως έθνος αλλά και ως  πολίτες  – φορείς μιας βαριάς κληρονομιάς αγώνων  για υψηλά  ιδανικά και πανανθρώπινες  αξίες , μας προσφέρουν επιπλέον και μια επίκαιρη,  ρεαλιστική θέαση της σύγχρονης μας πραγματικότητας:  Διαπιστώνουμε πως, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα,  υφιστάμεθα διαρκώς την απειλή  του υποτιθέμενου συμμάχου γείτονα λαού.  

Πορευόμαστε ωστόσο με την πίστη, τη δύναμη και την αισιοδοξία  που προσθέτει στο ιδεολογικό μας οπλοστάσιο η ιστορία μας.  Παρότι οι διεθνείς συνθήκες και οι συσχετισμοί είναι εντελώς διαφορετικοί, η ουσία παραμένει  απαράλλαχτη. Και δεν είναι άλλη από την αγάπη αυτού του λαού για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Την έχει αποδείξει ιστορικά και την έχει επιβεβαιώσει με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο διαχρονικά. 

Με αυτές τις σκέψεις και με την κατάθεση της ειλικρινούς λύπης μου που λόγω υπηρεσιακού μου ταξιδιού στην Αθήνα για να προεδρεύσω στις εργασίες της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας , δεν μπορώ να βρίσκομαι απόψε μαζί σας, εύχομαι να είστε όλοι και όλες υγιείς, δυνατοί και αλληλέγγυοι. 

Σας ευχαριστώ πολύ.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς