Στη δεκαετία του ’50 η Rolex έκανε ντεπούτο με τα μοντέλα Submariner, ExplorerMilgaussGMT. Όλα ήταν όλα τα ρολόγια που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία. Η Rolex είναι μεν μια μάρκα ρολογιών πολυτελείας, αλλά από άποψη τιμής βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος.

Συγκεκριμένα για παράδειγμα το Submariner έχει τιμή καταλόγου 8.000 δολάρια, ενώ το «φτηνότερο» είναι το Oyster Perpetual με 5.000 δολάρια. Πραγματικά, τα ρολόγια Rolex εστιάζουν στην ποιότητα κατασκευής και στην αντοχή. Είναι πολύ ακριβή, είναι αδιάβροχα και αυτόματα. Για την κατασκευή τους απαιτείται ένας ολόκληρος χρόνος. Περνούν εξαντλητικά τεστ, δοκιμές και ποιοτικούς ελέγχους. Και αν ποτέ χαλάσουν, έχουν τόσο καλό σέρβις που μ’ ένα Rolex είναι σίγουρο πως θα επισκευαστούν.

Το κούμπωμα τους είναι έτσι κατασκευασμένο που να ανοίγει και να κλείνει χιλιάδες φορές χωρίς πρόβλημα. Είναι σίγουρο πως το ρολόι που αγοράσατε σήμερα θα σας κρατήσει το λιγότερο για 20 χρόνια, αν το φροντίσετε λιγάκι. Και αν το φροντίσετε όπως πραγματικά του αξίζει θα σας κρατήσει περισσότερο από μια ζωή. Γι’ αυτό είναι τα Rolex ακριβά, γιατί είναι κάτι που αγοράζετε και για τις επόμενες γενιές.

Για τα Rolex η ζωή είναι ένδοξη και στον κόσμο των συλλεκτών. Όλες αυτές μικροσκοπικές του λεπτομέρεις, αποχρώσεις και διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων και μοντέλων είναι αυτά που κάνουν το κάθε ρολόι ξεχωριστό και το καθιστούν λιγότερο ή περισσότερο πολύτιμο για τους φανατικούς συλλέκτες.

Το Daytona που άνηκε στον Πολ Νιούμαν και πωλήθηκε για 17,8 εκατ. το περασμένο φθινόπωρο είναι το πιο ακριβό Rolex που διατέθηκε ποτέ σε πλειστηριασμό. Κανείς δεν ξέρει πόσα Rolex παράγονται ετησίως, ούτε πόσα παράγονται ανά μοντέλο. Υπάρχουν όμως και τα «αριθμημένα», όπως το Rainbow Daytona που κυκλοφόρησε φέτος. Ο αριθμός που θα παραχθεί είναι συγκεκριμένος και πολύ περιορισμένος, αλλά κανείς δεν τον γνωρίζει επακριβώς. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως είναι πολύ δύσκολο να τα αποκτήσεις.

Τέλος, τα Rolex είναι σε μεγάλο βαθμό usinex και μπορεί να φορεθούν και από άντρες και από γυναίκες. Οι περισσότερες πολυτελείς μάρκες τοποθετούν υπερβολικά πολλά διαμάντια επάνω στα μοντέλα τους, κάτι που τα καθιστά περισσότερο γυναικεία ως ρολόγια. Και η Rolex κατασκευάζει μοντέλα με διαμάντια, αλλά το κάνει μ’ έναν μάλλον πιο unisex τρόπο.