Τελευταία Νέα

Γιατί ανακρίθηκε ο Πικάσο για την κλοπή της Μόνα Λίζα;

Προσπάθησε να ξεφορτωθεί κλεμμένους πίνακες και ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στον δικαστή

Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι σήμερα ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Ο πίνακας φτιάχτηκε το 1507, αλλά αναγνωρίστηκε ως αριστούργημα της Αναγέννησης μόλις τον 19ο αιώνα. Και ακόμα και τότε ήταν δημοφιλής μόνο σε ανθρώπους της τέχνης. Μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρο το 1797 και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα, λέει το Grunge.

Παρόλο που δεν ήταν τόσο δημοφιλής, η Μόνα Λίζα θεωρούνταν πολύτιμο έργο τέχνης και η δημοτικότητα της εκτοξεύτηκε λόγω ενός περιστατικού που συνέβη στις 22 Αυγούστου 1911. Ήταν η η κλοπή της Μόνα Λίζα.

Για 28 ώρες μετά την κλοπή κανείς δεν είχε παρατηρήσει ότι ο πίνακας έλειπε, αλλά μόλις το Λούβρο εξέδωσε ανακοίνωσε, τα νέα ταξίδεψαν αστραπιαία σε όλο τον κόσμο με τις εφημερίδες να κάνουν συνεχή πρωτοσέλιδα για την υπόθεση.

Το Μουσείο του Λούβρου έκλεισε για μια εβδομάδα, κάποιοι υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ γίνονταν συνεχείς έλεγχοι εντός της χώρας ακόμη και σε τρένα και πλοία.

Η σχέση του Πάμπλο Πικάσο

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, δόθηκαν στις αρχές στοιχεία για παλαιότερες κλοπές έργων τέχνης από το Λούβρο. Οι αρχές ακολούθησαν τις υποθέσεις σε περίπτωση που υπήρχε σύνδεση μεταξύ των κλεφτών. Τα στοιχεία παρέδωσε ο Joseph Gery Pieret, ο οποίος ομολόγησε ότι έκλεψε κάποιους πίνακες από το Λούβρο και το απέδειξε δείχνοντας ένα μικρό άγαλμα που είχε στην κατοχή του.

Ο Pieret ανακρίθηκε και οι αρχές ανακάλυψαν ότι είχε κλέψει και άλλους πίνακες, τους οποίους πούλησε. Μετά από περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ήταν ο πρώην γραμματέας του ποιητή Guillaume Apollinaire, ο οποίος ήταν μέρος του κύκλου του ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, γνωστού ως «La bande de Picasso». Αποδείχθηκε επίσης ότι ο Πικάσο και ο Apollinaire ήταν δύο από τα άτομα που αγόρασαν τους κλεμμένους πίνακες του Pieret.

Μόλις έμαθαν την είδηση ​​ότι η αστυνομία ήταν στα ίχνη τους, ο Πικάσο και ο Apollinaire σχεδίασαν να ξεφορτωθούν τους κλεμμένους πίνακες ρίχνοντας τους στον ποταμό Σηκουάνα, αλλά τελικά αποφάσισαν να τους παραδώσουν στην εφημερίδα Paris-Journal υπό τον όρο να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Ποιος έκλεψε τη Μόνα Λίζα;

Αν και η εφημερίδα συμφώνησε να δημοσιεύσει μια ιστορία σχετικά με τους κλεμμένους πίνακες χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους, παρενέβησαν οι αρχές και σύντομα οι δύο άνδρες διατάχθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον δικαστή. Ο Apollinaire ομολόγησε και παραδέχτηκε τη σχέση του με τον  Pieret. Ο Πικάσο έκλαιγε κατά τη διάρκεια της δίκης, και κάποια στιγμή, αρνήθηκε ακόμη και ότι γνώριζε τον Apollinaire. Τελικά, με βάση τα στοιχεία των ερευνών, κρίθηκαν αθώοι και η υπόθεση έκλεισε οριστικά.

Τον Δεκέμβριο του 1913, δύο χρόνια μετά την κλοπή, η Μόνα Λίζα εμφανίστηκε στη Φλωρεντία. Ο κλέφτης προσπάθησε να πουλήσει τον πίνακα σε έναν έμπορο έργων τέχνης, αλλά ευτυχώς, ο έμπορος έγινε καχύποπτος και πρόεβη σε επικύρωση της αυθεντικότητας του πίνακα. Ο κλέφτης ήταν ο Vincenzo Perugia, πρώην υπάλληλος του Λούβρου. Η Μόνα Λίζα επέστρεψε στο σπίτι της στο Παρίσι και ο Perugia πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς