Γερμανία – Δημοσκόπηση – κόλαφος για τη Δεξιά

Η Μέρκελ ανεβαίνει στην προεκλογική αρένα σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του κόμματός της, που πλέον βρίσκεται κάτω του 20%

Γερμανία – Δημοσκόπηση – κόλαφος για τη Δεξιά

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Νέος δημοσκοπικός κόλαφος για τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση. Δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το CDU/CSU πέφτει κάτω και από τον πήχη του 20%. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για τα κανάλια RTL/ntv, δείχνει το CDU/CSU στο 19%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση από την ίδρυση του κόμματος μεταπολεμικά μέχρι σήμερα.

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, με άνοδο δύο μονάδων στο 25% παραμένουν πρώτο κόμμα. Οι Πράσινοι υποχωρούν στο 17%, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι ανεβαίνουν στο 13%, το ακροδεξιό ΑfD παραμένει στο 11% και η «Αριστερά» βαλτωμένη στο 6%.

Ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς με 30% προηγείται με διαφορά και στην άμεση σύγκριση των υποψηφίων, ακολουθεί η πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ με 15%, ενώ ο Αρμιν Λάσετ πέφτει στο 9%.

Προμήνυμα τεκτονικών αλλαγών

Οι δημοσκοπήσεις είναι προμήνυμα των τεκτονικών αλλαγών που φέρνει το τέλος της εποχής Μέρκελ για τη Γερμανία. Οι αλλαγές είναι δραματικές για το κόμμα της, τη Χριστιανική Ενωση, που απειλείται να αποδεκατιστεί μετά την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο υποψήφιος καγκελάριος Αρμιν Λάσετ δεν φαίνεται να βρίσκει το αντίδοτο για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του κόμματος, ακόμα και με την απροσδόκητα ανοιχτή υποστήριξη που του προσφέρει πλέον η απερχόμενη καγκελάριος.

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε κρατήσει μέχρι τώρα ουδέτερη στάση, αλλά χθες μπήκε στην προεκλογική αρένα υποστηρίζοντας ένθερμα τον κομματικό υποψήφιο, Αρμιν Λάσετ, με επιχείρημα τον μπαμπούλα συμμετοχής της μετακομμουνιστικής Αριστεράς σε κυβέρνηση του Σολτς.

«Οι πολίτες θα έχουν την επιλογή σε λίγες μέρες: είτε μια κυβέρνηση με τη στήριξη του Linke, το SPD και τους Πράσινους – ο Σολτς τουλάχιστον δεν το αποκλείει – ή μια κυβέρνηση με επικεφαλής το CDU/CSU και καγκελάριο τον Αρμιν Λάσετ», είπε η Μέρκελ από το βήμα του Μπούντεσταγκ.

«Λέω μόνον την αλήθεια», απάντησε στις έντονες διαμαρτυρίες από τα έδρανα των αντιπάλων της.

«Σας ψήφισα τρεις φορές για καγκελάριο. Αλλά δεν περίμενα ότι στο τέλος της θητείας σας θα επανέλθετε στον ρόλο του γραμματέα του CDU», σχολίασε πικρόχολα ο κοινοβουλευτικός αντιπρόεδρος του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, την κομματική τοποθέτηση της Μέρκελ.

Προεκλογική πασαρέλα

Στη χθεσινή ημερήσια διάταξη της Ομοσπονδιακής Βουλής ήταν η συζήτηση για την κατάσταση της χώρας, αλλά η τελευταία συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ πριν από τις παγγερμανικές εκλογές σε δυόμισι εβδομάδες εξελίχθηκε σε προεκλογική πασαρέλα για τους τρεις υποψηφίους για την καγκελαρία.

Η Μέρκελ υπενθύμισε και τη σκωπτική αναφορά του Ολαφ Σολτς για τους εμβολιασμένους που κάποιοι θεωρούν «πειραματόζωα», για να πάρει τη δηκτική απάντηση του Σολτς: «Αν κάποιοι δεν θέλουν να γελάσουν και εκνευρίζονται, μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν έχουν πολλά να γελάσουν όταν κοιτάζουν τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις».

Το Μπούντεσταγκ ως προεκλογική σκηνή ήταν ευπρόσδεκτη ευκαιρία για τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, με τον αέρα του νυν αντικαγκελάριου, να παρουσιάσει ένα είδος προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων μοιράζοντας μετεκλογικές εγγυήσεις.

Ο χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας αριστερής στροφής.

«Αν το CDU/CSU δεν είναι πια στην κυβέρνηση, αν δεν έχετε πια καγκελάριο που θα σας ελέγχει, θα αυξήσετε τον δανεισμό και μετά θα αυξήσετε ξανά τους φόρους», είπε στον Σολτς, ζητώντας ένα καθαρό «ναι ή όχι» σε συγκυβέρνηση με την Αριστερά. Δεν το πήρε ούτε χθες.

Η πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ έβαλε την προστασία του κλίματος στο επίκεντρο της επόμενης κυβέρνησης. Το διακύβευμα των εκλογών, είπε, είναι «αν η μελλοντική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ενεργά την κλιματική κρίση ή όχι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς