Γεωφυσική έρευνα με στόχο τον εντοπισμό αρχαίου οικισμού Μινωικής περιόδου στο Οροπέδιο Λασιθίου

Απόφαση-ενημέρωση δημάρχου οροπεδίου Λασιθίου για τις αρχαιολογικές περιοχές «Πάνω Κεφάλι, Κάτω Κεφάλι, Πέρα Αλώνια τοπικής κοινότητας Πλάτης»

 

Έχοντας υπ’ όψιν, το Νόμο 3463/06-ΦΕΚ 114/08.06.2006 τεύχος Α’ «Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας» μέρος Γ’ /Αρμοδιότητες-Άσκηση αρμοδιοτήτων Δήμων και Κοινοτήτων/Αρθρο 75/Αρμοδιότητες/στ) Παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού/6)Η προστασία μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, καθώς και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων  της περιοχής και των εγκαταστάσεων αυτών, το Νόμο 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».                                                        

ΚΑΛΕΙ

 

Όσους ιδιοκτήτες έχουν αγροτεμάχια-οκόπεδα στις περιοχές: Πάνω Κεφάλι, Κάτω Κεφάλι, Πέρα Αλώνια  καθώς και νότια του περιφερειακού Δρόμου προς Κακάπυλα, να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και συγκεκριμένα με α) τον εκπρόσωπο της Τ.Κ Πλάτης  κ. Θεοχάρη Γαλιοτζάκη ή β) τον Aντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Στρατάκη, προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, το αργότερο έως την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018.

 

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουν γεωφυσική έρευνα με σκοπό την ανίχνευση και απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων και πιθανών σπηλαιώσεων στην  περιοχή, με στόχο τον εντοπισμό αρχαίου οικισμού Μινωικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου για τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την έρευνα-ανάδειξη σπουδαίων θαμμένων αρχαιοτήτων στην περιοχή ανέφερε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από την συνεργασία των θεσμών, Δήμου, Υπουργείου Πολιτισμού, Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εμπλεκόμενους φορείς, με «εργαλεία»-καθοδήγηση  την επιστήμη και την μοναδική πολιτισμική κληρονομιά του Λασιθίου, σε συνδυασμό με συστηματική δουλειά, έρευνα και τεκμηρίωση, θα είμαστε σύντομα σε θέση να αποκαλύψουμε σε όλο της το μεγαλείο την πραγματική διάσταση της μυθολογικής αλλά και ιστορικής  σπουδαιότητας και προσφοράς του τόπου μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ώστε να ξαναγράψουμε  την ιστορία του υπό το πρίσμα ντοκουμέντων-αποδεικτικών στοιχείων. Δέσμευση μας,  συνεχίζουμε ακούραστα να εργαζόμαστε για την ανάδειξη του πολιτισμικού μας αποθέματος-κληρονομιάς προς όφελος της Κρήτης αλλά και της χώρας ευρύτερα».

 

(Τηλέφωνα επικοινωνίας για παροχή σχετικών πληροφοριών στους πολίτες:

-Θεοχάρης Γαλιοτζάκης  τηλ: 6972268577

-Γεώργιος Στρατάκης 28443-40150)

Πλάτη – Ο Δήμαρχος με τον Καθηγητή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-Διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής κ. Γρηγόρη Τσόκα και τα στελέχη της εφορείας αρχαιοτήτων Λασιθίου

 Φωτογραφία από την σύσκεψη στο Γραφείο Δημάρχου στο Τζερμιάδων με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Στρατάκη και στελέχη της εφορείας αρχαιοτήτων Λασιθίου

Δείτε επίσης!

Κορονοϊός – Μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την ανοσία

Πάνω από 35 χρόνια, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εξέταζαν τακτικά δέκα άνδρες σε …

Κορονοϊός – Υπάρχει μόνιμη ανοσία για τους αναρρώσαντες ασθενείς από Covid-19;

Η ανάπτυξη ισόβιας ανοσίας μετά την προσβολή από τον κοροναϊό SARS-CoV-2 δεν είναι γνωστή Η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize