Τελευταία Νέα

GCHQ – Κρούσματα ανυπακοής στον ρωσικό στρατό, ενώ οι σύμβουλοι του Πούτιν τον παραπληροφορούν

Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ (ασχολείται με παρακολουθήσεις επικοινωνιών) είπε την Τετάρτη πως νέες πληροφορίες δείχνουν ότι κάποιοι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία είχαν αρνηθεί να εκτελέσουν εντολές, είχαν κάνει σαμποτάζ στον ίδιο τους τον εξοπλισμό και σε μια περίπτωση κατέρριψαν κατά λάθος ένα δικό τους αεροσκάφος.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της Government Communications Headquarters, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει τεράστιο λάθος ως προς την αξιολόγηση των δυνατοτήτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, υποτιμώντας παράλληλα την ουκρανική αντίσταση και την αποφασιστικότητα της Δύσης, που έχει πλήξει τη Μόσχα με συντονισμένες κυρώσεις.

«O Πούτιν έχει κρίνει πολύ λάθος την κατάσταση» είπε ο Φλέμινγκ σε ομιλία στην Καμπέρα, στο Australian National University, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση των σχολίων του. «Πιστεύουμε πως οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πουν την αλήθεια».

Επικαλούμενος νέες πληροφορίες, ο Φλέμινγκ είπε ότι υπήρχαν στοιχεία πως οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν χαμηλό ηθικό και ήταν ελλιπώς εξοπλισμένοι.

«Έχουμε δει Ρώσους στρατιώτες- με ελλείψεις σε όπλα και ηθικό- να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, να σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό και ακόμα και να καταρρίπτουν κατά λάθος δικό τους αεροσκάφος» είπε ο Φλέμινγκ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την ανάλυση της GCHQ.

Η υπηρεσία, η οποία παρακολουθεί επικοινωνίες ανά τον κόσμο για τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση απειλών προς τη Βρετανία, έχει στενές σχέσεις με την αμερικανική NSA και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας ονόματι «Five Eyes».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιδεικνύουν επαγγελματισμό και κάνουν το καθήκον τους στην Ουκρανία επιτυχώς. Όπως ισχυρίζεται, η Δύση διασπείρει ψεύδη για την επιχείρηση.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Ρωσία έχει ποσοστά αποτυχίας μέχρι και 60% σε κάποιους από τους πυραύλους ακριβείας της, είπαν στο Reuters τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση επί του θέματος.

Ο Πούτιν παραπλανήθηκε από συμβούλους που φοβούνταν να του πουν πόσο άσχημα πηγαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τι ζημιά προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις, ανέφεραν την Τετάρτη Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Ειδικότερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει πληροφορηθεί πλήρως από το υπουργείο Άμυνας για τα προβλήματα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις αυτές ανησυχητικές επειδή ένας κακά πληροφορημένος Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε όχι και τόσο αξιόπιστες προσπάθειες τερματισμού του πολέμου μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Το άλλο είναι πως δεν ξέρεις πώς ένας τέτοιος ηγέτης θα αντιδράσει στα άσχημα νέα».

Το Κρεμλίνο δεν προέβη σε σχόλια.

Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς