Τελευταία Νέα

Φρειδερίκος Φήταμ – “Αμέσως αισθάνθηκα ότι ανήκω σε αυτήν την ωραία πόλη” – Στον απόηχο της έκθεσης στη Φορτέτζα Ρεθύμνου

Ένας άνθρωπος που βρήκε στο Ρέθυμνο, αυτό που οραματιζόταν ως παιδί στην Αγγλία και κάτι παραπάνω… ένα φρούριο με το οποίο συνδέθηκε βαθιά.

Όσοι έχουν την τύχη να τον έχουν ζήσει και ως εκπαιδευτικό θα θυμούνται τις αγωνίες του για τη νέα γενιά και τον ιδιαίτερο τρόπο του να περνάει μηνύματα καθημερινά. Κάποιοι ίσως να θυμούνται και στις απονομές των πτυχίων έναν όμορφο πίνακα με το Ρέθυμνο και τη Φορτέτζα μετά την καταιγίδα που συνόδευε τον τίτλο σπουδών. Στον απόηχο της επιτυχημένης έκθεσης στη Φορτέτζα, πάμε να γνωρίσουμε λίγο παραπάνω τον Φρειδερίκο Φήταμ, τον κύριο Φρεντ!

Πως μιλά μέσα σας η γλώσσα της καλλιτεχνικής έκφρασης και πως αυτή της διδασκαλίας; 

Ο καλλιτέχνης αλλά και ο δάσκαλος έχουν μια εσωτερική ανάγκη να επικοινωνήσουν εκ βαθέων είτε δημιουργώντας εικόνες είτε μέσω μαθημάτων. Όμως, στα μαθήματα ζωγραφικής ο μαθητής ουσιαστικά μαθαίνει τεχνικές, και μόνο αν διαθέτει την απαραίτητη ευαισθησία μπορεί να δημιουργήσει τέχνη.

      Μπορώ να πω ότι από μικρό παιδί αισθάνομαι την ανάγκη να ζωγραφίζω. Συγκεκριμένα, μου αρέσει να ζωγραφίζω τη φύση (τοπογραφία) – με όλα τα χρώματά της, τα σχήματα, τις αντιθέσεις, και όταν ο θεατής αισθάνεται τη συγκίνηση που με εμπνέει, τότε πιστεύω ότι έχω πετύχει ως καλλιτέχνης. Η τέχνη είναι η υπέρτατη μορφή επικοινωνίας. 

Μετά από σπουδές Καλών Τεχνών και Αγγλικής Φιλολογίας στην Αγγλία, διορίστηκα καθηγητής ζωγραφικής στο κρατικό λύκειο St Crispin’s School στην πόλη Wokingham της Αγγλίας.  

Και η γνωριμία σας με την Φορτέτζα πότε έγινε και πώς; 

Μετά από μερικά χρόνια αποφάσισα να εγκαταλείψω την Αγγλία με σκοπό να γνωρίσω άλλους τόπους και λαούς. Ταξίδεψα σε αρκετές χώρες, και όταν είχα ανάγκη να δουλέψω, βρήκα μια θέση ως καθηγητής αγγλικών στο Ρέθυμνο – έναν τόπο εντελώς άγνωστο σε μένα. Αμέσως αισθάνθηκα ότι ανήκω σε αυτήν την ωραία πόλη. Θυμήθηκα μια έκθεση που είχα γράψει στο δημοτικό στην Αγγλία με θέμα «Η ιδανική μου πόλη» – είχα περιγράψει εν ολίγοις μια μικρή ήσυχη πόλη με τη θάλασσα μπροστά και βουνά πίσω. Να που η παιδική μου επιθυμία έγινε πραγματικότητα! 

Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν το αγέρωχο ενετικό φρούριο που δέσποζε πάνω από την πόλη.

Γρήγορα η Φορτέτζα άρχισε να με εντυπωσιάζει – και εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει. Τούτο το επιβλητικό και εμβληματικό ενετικό φρούριο αποτελεί για μένα σαν ζωγράφο μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Έχετε επιλέξει να έχετε μια διαλεκτική σχέση με το μνημείο ακόμα και από το σπίτι σας. Έχετε σκεφτεί κάποια στιγμή: “βαρέθηκα αυτή τη θέα;”

Κάθε ώρα της ημέρας η Φορτέτζα αλλάζει χρώμα, οι σκιές της αλλάζουν σχήμα και ένταση ανάλογα με τη θέση του ήλιου, η όψη της αλλάζει κάθε εποχή – παρουσιάζει άλλο πρόσωπο το καλοκαίρι και άλλο το χειμώνα. Όμως, η Φορτέτζα δεν υφίσταται μόνη της. Την ολική εικόνα της συμπληρώνουν ο θαυμαστός θόλος του ουρανού και ο κινούμενος θαλάσσιος όγκος που απλώνεται γύρω της, άλλες φορές ήρεμα και άλλες φορές σχεδόν απειλητικά, πράγματα που παρατηρώ και αναλύω αδιάκοπα. Είναι δυνατό να βαρεθεί κανείς τέτοιο θέαμα;

Σε βαθύτερο προσωπικό επίπεδο, η Φορτέτζα συμβολίζει για μένα όχι μόνο το Ρέθυμνο, αλλά κατ’ επέκταση τους κατοίκους της πόλης που με δέχτηκαν, με αγκάλιασαν και με στήριξαν, και στους οποίους χρωστώ τόσα πολλά.

Πώς θα θέλατε να δείτε τη Φορτέτζα τα επόμενα χρόνια;

Πρόσφατα έληξε η έκθεση ζωγραφικής μου που έγινε στο κτίριο του Πυροβολικού υπό την αιγίδα του Δήμου του Ρεθύμνου. Οι επισκέπτες φυσικά θαυμάζουν το φρούριο που είναι μια ισχυρή χειροπιαστή εικονογράφηση της ιταλικής λέξης FORTEZZA, η οποία σημαίνει και φρούριο και δύναμη

Τα κτίρια όμως είναι άδεια, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν μουσειακοί χώροι, και αυτά μαζί με διάφορα δρώμενα που παραπέμπουν και ζωντανεύουν το ιστορικό παρελθόν του φρουρίου θα αποτελούσαν πόλο έλξης και παροχή εμπειριών και πληροφοριών για τον επισκέπτη.   

Και τις αλλαγές στην σχολική τάξη πώς τις αποτιμάτε; Την στροφή προς την τεχνολογία και την εξέλιξη του τρόπου εργασίας των μαθητών;

Όσο για την ασυγκράτητη εξάπλωση της τεχνολογίας, θεωρώ ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Αφ’ ενός οι νέοι πραγματικά έχουν την ανάγκη να μάθουν να τη χρησιμοποιούν γιατί ένας από τους βασικούς άξονες της σύγχρονης ζωής είναι η ταχύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες κάθε είδους, αλλά φοβάμαι ότι αυτή η συνεχής ενασχόληση με οθόνες κινητών, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών οδηγεί αναπόφευκτα στην αποξένωση και μοναξιά. Αφ’ ετέρου, μιλώντας ως ζωγράφος, διαπιστώνω ότι πολύ λίγα παιδιά σήμερα είναι διατεθειμένα να μπουν στον κόπο να αφιερώσουν αρκετές ώρες (που συχνά δεν διαθέτουν) για να μάθουν να εκφράζονται με ακουαρέλες και λαδομπογιές, τη στιγμή που υπάρχει κάποια εφαρμογή στο κινητό που παράγει μια έτοιμη αλλά ψυχρή εικόνα με ένα κλικ!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τελευταία δέχτηκα πρόσκληση από την ιστορική Galleria della Biblioteca Angelica στη Ρώμη να λάβω μέρος με τρία έργα στη διεθνή έκθεση με τίτλο «LIFELINE», στα εγκαίνια της οποίας θα παραβρεθώ 24 Σεπτεμβρίου, 2021.

Όσο για τα έργα που δημιουργώ αυτόν τον καιρό, όλα έχουν ένα κεντρικό θέμα : Φως και Νερό. Προσπαθώ να αποτυπώσω σε εικόνες την επίδραση του φωτός πάνω στο νερό σε όλες τις μαγικές της εκφάνσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.