Τελευταία Νέα

Φούμαρα ο αντικαπνιστικός νόμος στο Ρέθυμνο – Καπνίζουν, χωρίς ντροπή, ανερυθρίαστα

8 χρόνια μετά την επιβολή του τελευταίου, αυστηρού αντικαπνιστικού νόμου, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο στην πράξη. Οι έλεγχοι είναι πλημμελείς, τα πρόστιμα βαραίνουν περισσότερο του καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην έχει αλλάξει ικανοποιητικά σε σχέση με το παρελθόν. Στον αντίποδα, οι επισκέπτες του νησιού από το εξωτερικό οι οποίοι όπως και στις χώρες τους, καπνίζουν εκτός των καταστημάτων εστίασης.

Κάτι που αποτελεί κεκτημένο στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα ακόμα και τώρα εφαρμόζεται πλημμελώς. Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει τύχει της ανταπόκρισης που θα έπρεπε, όπως ομολογούν οι εστιάτορες του Ρεθύμνου, αφού πολλές φορές, ακόμη και τώρα τον χειμώνα που οι χώροι εστίασης παραμένουν με κλειστά παράθυρα και μηχανισμούς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αρκετοί καπνίζουν, χωρίς ντροπή, ανερυθρίαστα.

Καθημερινά δέχονται την ερώτηση από τους θαμώνες της εστίασης οι καταστηματάρχες για το αν επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ ο αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος έχει τεθεί σε ισχύ, υποτίθεται εδώ και 8 χρόνια στην χώρα μας που παραμένει στην επονείδιστη πρωτιά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ανά την Ευρώπη.

Στον αντίποδα, οι επισκέπτες του νησιού που σηκώνονται από το τραπέζι για να βγουν έξω να καπνίσουν, σεβόμενοι το δικαίωμα των μη καπνιστών, να μη γίνονται παθητικοί καπνιστές. Οι έλεγχοι έχουν χαλαρώσει με αποτέλεσμα το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους να είναι ασύδοτο, ενώ και τα πρόστιμα βαραίνουν περισσότερο τον καταστηματάρχη παρά τον ενεργό καπνιστή με αποτέλεσμα να μην επιφέρουν τα αναμενόμενα στην πράξη.

2 Σχόλια

  1. Εννοείται ότι το εστιατόριο εκτός από εστιατόριο είναι και χώρος συνεστίασης όπου πρέπει να πληρούνται και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του καθένα είτε αυτός καπνίζει είτε όχι. Δηλαδή το εστιατόριο δεν είναι μόνο για να βλεπόμαστε να τρώμε και για να συζητάμε και να μην κάνουμε τίποτα άλλο, είναι ενδεχόμενα και για να καπνίζουμε συγχρόνως, και το δικαίωμα αυτό το οποίο είναι είτε κεκτημένο είτε χαρισμένο από τον Θεό, θα πρέπει να γίνει σεβαστό και από τον νόμο και όχι μόνο από τους ανθρώπους μεταξύ τους οι οποίοι το έχουν προσυμφωνήσει εντός της ίδιας κοινωνίας. Το να καπνίζεις δεν είναι ούτε κακό ούτε έγκλημα, είναι δικαίωμα του ανθρώπου και μάλιστα και ελεύθερο στην εξάσκησή του από τον καθένα. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει το σήκω-κάτσε και το σήκω-κάτσε κανενός για να εξασκήσει αυτό το δικαίωμα ως απόρροια και αποτέλεσμα της δικής του σκέψης. Πρέπει να δίνεται προτεραιότητα και η ανάλογη βαρύτητα στο ότι κάπου είναι βενζινάδικο, νοσοκομείο ή σχολείο, έναντι της γενίκευσης της ίδιας προϋπόθεσης στον κάθε άλλον χώρο όπου δεν υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες και ίδιοι κίνδυνοι, ώστε ο νόμος να κοιτάει και να κάνει καλύτερα την δουλειά του εκπληρώνοντας τον ίδιο σκοπό για τον οποίο υπάρχει, και να κάνουμε και εμείς την δική μας την δουλειά εκπληρώνοντας καλύτερα και τον δικό μας τον σκοπό ως καλοπροαίρετο.

    • Τι λες ρε μεγάλε? Η ελευθερία του καθενός σταματάει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου. Θα ίσχυε αυτό που λες αν κανένας δεν ενοχλείτε από το κάπνισμά σου, αλλά αν υπάρχει έστω και ένας τότε όλοι οι υπόλοιποι (όσοι και αν είναι) θα πρέπει να απολαύσουν το τσιγαράκι τους εκτός καταστήματος. Κανένας Θεός δεν σου δίνει το δικαίωμα να καθιστάς τον διπλανό σου παθητικό καπνιστή και υποψήφιο για καρκίνο των πνευμόνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.