Τελευταία Νέα

Φορτέτζα: Ας σεβαστούμε επιτέλους το ιστορικό μνημείο του Ρεθύμνου

Έκτακτα μέτρα για τον μήνα Αύγουστο αποφασίστηκαν από το Δήμο Ρεθύμνου και την ΚΕΔΗΡ που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Τροχαία Ρεθύμνου και το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Η απόφαση αφορά την απαγόρευση διέλευσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, στον περιβάλλοντα χώρο του Φρουρίου της Φορτέτζας, καθώς και σε όλες τις εισόδους και τις οδούς πρόσβασης που οδηγούν στην είσοδό του (από την οδό Κεφαλογιάννηδων στον περιφερειακό, Χειμάρρας Μελισσηνού και Μακεδονίας).

Το ιστορικό μνημείο του Ρεθύμνου επιβαρύνεται καθημερινά από δεκάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα που σταθμεύονται στην είσοδο του με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη διέλευση των πεζών, αφού το πλήθος των σταθμευμένων οχημάτων κάνει κατάληψη μέχρι το ανηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο φρούριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο κάστρο την καλοκαιρινή περίοδο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η απόφαση να προβλέπει την απαγόρευση διέλευσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων κατά τις ώρες 19:00 – 00:00.

Η λήψη των μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει από 1 Αυγούστου με ενημερωτικές δράσεις προς το κοινό τις προβλεπόμενες ώρες, με ενημέρωση από υπάλληλους του δήμου για την ισχύ των μέτρων, διευκρινίσεις, καθώς και ειδικά ενημερωτικά φυλλάδιά που θα παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι οδηγοί για να κατατοπιστούν στην πόλη με χάρτη και να μάθουν όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους στάθμευσης που μπορούν να κατευθυνθούν.

Παράλληλα, καθημερινά η παρουσία της Τροχαίας Ρεθύμνου θα βρίσκεται στο φρούριο, καθώς έχουν τοποθετηθεί πληροφοριακές σημάνσεις στα σημεία εισόδου του φρουρίου. Για όσους παραβλέψουν τα μέτρα θα υπάρξει επιβολή προστίμων από την Τροχαία.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομιας και ιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Ρεθύμνου, Άγγελος Μαλάς, στη διάρκεια της συνέντευξη τύπου τόνισε ότι «τα μέτρα αυτά αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και έχουν να κάνουν με τις εκδηλώσεις και το κάστρο, έχουν να κάνουν με τα ΑΜΕΑ, με τα μικρά παιδιά με τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι χρήζουν ειδικής μέριμνας για την είσοδο τους στο κτήριο». Είναι απαράδεκτο όπως ανέφερε, το φαινόμενο των παρκαρισμένων οχημάτων στον ανηφορικό δρόμο και να προσπαθούν οι πεζοί να περάσουν ανάμεσα σε ΙΧ όταν μάλιστα λέμε ότι θέλουμε να προάγουμε τον πολιτισμό».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι: «Τα μέτρα που έλαβε η τροχαία κινούνται στη γενικότερη φιλοσοφία του δήμου που αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα. Ο δήμος επεξεργάζεται ένα σχέδιο κανονιστικής το οποίο θα ισχύσει την επόμενη χρονιά και θα ρυθμίζει τις δραστηριότητες που αφορούν το κάστρο και έχουν να κάνουν με τις εκδηλώσεις.

Είμαστε στη φάση σύνταξης του προσχεδίου το όποιο θα περάσει από διαβούλευση για να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία που θα αφορά τη ρύθμιση των εκδηλώσεων για τη Φορτέτζα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη που επισήμανε ότι: «Σύμφωνα με την απόφαση 15/2017 της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «προσωρινές κυκλοφορικές ρυθμίσεις στην πλακόστρωτη οδό που συνδέει την οδό Κεφαλογιάννιδων με την είσοδο του φρουρίου της Φορτέτζας, όλα αυτά τα μέτρα τίθενται για την αντιμετώπιση προσωρινών καταστάσεων για το 2017 που προέρχονται από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, δεδομένου ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος ασφάλειας στην ανωφέρεια της οδού. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό δεν αποτελεί οδό αλλά ένα μονοπάτι που φτιάχτηκε για την μεταφορά των σκηνικών και προμηθειών στο θέατρο Ερωφίλη και τους χώρους της Φορτέτζας, καθώς και για πρόσβαση των οχημάτων ασφαλείας, όπως το ΕΚΑΒ και τα πυροσβεστικά οχήματα. Αυτός είναι ο ρόλος του μονοπατιού. Ένα κάστρο το οποίο είναι μνημείο και πρέπει να προστατεύεται και για δεκαετίες τώρα προσπαθεί ο Δήμος να επιβάλλει κάποια μέτρα προστασίας του, ορμώμενος και από την στάση των αρχαιολόγων αλλά πάνω από όλα έχοντας υπ’ όψιν όλες τις απόψεις των Ρεθεμνιωτών και των επισκεπτών ότι είναι απαράδεκτο ένα μνημείο να μαστίζεται από οχήματα και στην είσοδο και μέσα στο ίδιο το κάστρο χρόνια τώρα».

Επίσης, τόνισε ότι «άνθρωποι θα είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν, να ενημερώσουν με φιλικό και πολιτισμένο τρόπο, ώστε να συμβάλλουν σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, δηλαδή να αποδείξουμε σαν Ρεθεμνιώτες για άλλη μια φορά ότι ξέρουμε να είμαστε πολιτισμένοι και στον τρόπο που πάμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για εμάς δεν νοείται φιλότεχνο κοινό να αρέσκεται στο να παρακολουθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και να μην επιδεικνύει τον ανάλογο πολιτισμό και σε άλλες δράσεις».

 

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρεθύμνου και υπεύθυνος για την καθημερινότητα και τα ζητήματα της παλιάς πόλης, Όθωνας Χριστουλάκης, η εκπρόσωπος της δημοτικής κοινότητας Ρεθύμνου, Ελευθερία Μιχάλα και μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΗΡ.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων με την ΚΕΔΗΡ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού μεταξύ των υπευθύνων πολιτισμού, Αντιδημάρχων Πέπης Μπιρλιράκη και …

Ρέθυμνο – Βράβευσαν ζευγάρι Γερμανών που έρχεται για διακοπές εδώ και 50 χρόνια!

Ένα ζευγάρι Γερμανών που επισκέπτονται επανειλημμένα την Κρήτη από το 1990 -και ειδικά την πόλη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize