Τελευταία Νέα

Φορολογικές δηλώσεις – Οι λόγοι που 7 στα 10 εκκαθαριστικά δεν πληρώνουν φόρο

Σε έναν ακόμα «αγώνα δρόμου» επιδίδονται οι λογιστές προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με την πρώτη προθεσμία να λήγει την ερχόμενη Τετάρτη  28 Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται σε 2,97 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 52,68% των εκκαθαριστικών (2,15 εκατ.) είναι μηδενικά, το 17,23% πιστωτικά και το 30,9% χρεωστικά, με το μέσο φόρο που πρέπει να καταβληθεί να ανέρχεται σε 744,5 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, φέτος σημαντικό ποσοστό από τους Έλληνες φορολογούμενους θα πληρώσουν πολύ λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.  Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας το 2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις αποτελούν βασικές αιτίες για τα υψηλά ποσοστά εκκαθαριστικών τα οποία είναι είτε μηδενικά είτε με επιστροφή φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος :

  • Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος έχει μειωθεί στο 9% από 22%.
  • Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ μειώθηκε στο 28% από 29%
  • Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 36% από 37%
  • Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ανέρχεται στο 44% από 45%.

Παράλληλα, φέτος

·        Έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, μερίσματα, κ.α.

·        Η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί στο 55% από 100% για τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

·        Οι πληττόμενοι δεν υφίστανται το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει βάσει το εισοδήματος του.

·        Τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν «απενεργοποιηθεί» για τους πληττόμενους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν έως τις 28 Ιουλίου και εφόσον τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου. Επίσης, ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος, στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

Όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Αυγούστου και πρέπει να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, τότε στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις.
Σε ερωτήματα που δέχεται συχνά για το αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Σταϊκούρας απαντά ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς