Τελευταία Νέα

Financial Times: Μία ελληνική τραγωδία. Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει ένα έθνος;

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά πολλών στην Ευρώπη, ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας ο πόνος γίνεται όλο και χειρότερος», αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, με τίτλο «Ελληνική τραγωδία. Πόσο μπορεί να αντέξει ένα έθνος;».

Ο δημοσιογράφος Henry Foy, σε ένα οδοιπορικό των Financial Times σε χωριά του νομού Ηλείας- όπως η Έφυρα,η Ροβιάτα και η Οινόη, περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά καθώς και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Κινδυνεύουμε. Όλα χειροτερεύουν. Του χρόνου θα είναι ακόμη χειρότερα. Οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν. Οι νέοι δεν μένουν εδώ. Χρειαζόμαστε βοήθεια», αναφέρει στον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας, ο δήμαρχος της Έφυρας και αρτοποιός Άγγελος Πετρόπουλος.

«Πρόκειται για μία έκκληση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο σε όλη την Ελλάδα, μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής. Σήμερα η χώρα έχει γίνει συνώνυμο των βάναυσων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων που ακολούθησαν την κρίση του 2008. Η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο στα χρόνια που ακολούθησαν και η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά σε πτώχευση χωρίς εξωτερική υποστήριξη: χρωστάει περίπου 320 δισεκατομμύρια ευρώ- ποσό που δεν απέχει πολύ από το διπλάσιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που είναι στα 181 δισεκατομμύρια ευρώ», σχολιάζουν οι Financial Times.

«Οι συνέπειες μιας τέτοιας οικονομικής δυσπραγίας είναι πλέον αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα. Η ανεργία είναι στο 23% και στο 44% στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών. Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς τα βασικά, όπως είναι η τηλεφωνική σύνδεση ή η θέρμανσης», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Παρά το γεγονός πως η χώρα είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί. Σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης, οι δανειστές απαίτησαν περισσότερα μέτρα λιτότητας. Οι δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας έχουν μειωθεί, αφήνοντας το πιο ευάλωτο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού χωρίς υποστήριξη», επισημαίνει το δημοσίευμα των Financial Times.

«Η Τρόικα μας έχει έχει προκαλέσει πολλαπλά τραύματα», λέει, μιλώντας Henry Foy, η Λίτσα Ανδριοπούλου, που διατηρεί μαζί με τον 35χρονο σύζυγό της το μοναδικό κατάστημα με είδη μαναβικής στην Έφυρα. «Αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» εξηγεί ο δημοσιογράφος. «Οι απαιτήσεις τους είναι επηρεάζουν ότι μόνο τους πλούσιους ανθρώπους αλλά και τους πιο πτωχούς που ζουν εδώ. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους. Δεν βγαίνουν έξω. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει εδώ. Και η δική μου πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», προσθέτει η κυρία Ανδριοπούλου.

«Μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαίρονται με τα σημάδια που δείχνουν πως η οικονομία στην Ελλάδα ενδεχομένως βελτιώνεται- η χώρα κατάφερε να καταγράψει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης κατά το περασμένο έτος και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,7% φέτος- ωστόσο μία σημαντική καμπή φαίνεται απίθανη. Για πολλούς λόγους, η ανάκαμψη αποτελεί σχέδιο επί χάρτου: η φτώχεια αυξάνεται και η ανεργία εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, καπνοπαραγωγός και δήμαρχος της Ροβιάτας περιέγραψε κι αυτός την κατάσταση που βιώνει μαζί με τους συγχωριανούς του στα χρόνια της κρίσης. «Έχουμε φτάσει στο μηδέν. Εδώ δεν εργάζεται κανένας πλέον. Δεν έχουμε λεφτά. Δεν έχουν ζωή. Τα όνειρα όλων έχουν χαθεί», εξομολογείται στους Financial Times.

«Όσα περνούμε τώρα είναι λάθη του παρελθόντος», σχολιάζει με τη σειρά του, ο Γιάννης Ρέτσης ένας 58χρονος γυμναστής της περιοχής. «Αυτό που συνέβη εδώ είναι σαν να ξόδεψε κάποιος όλα τα λεφτά που είχε για να αγοράσει μία Ferrari και στη συνέχεια να τα έδωσε σε ένα 5χρονο για να τα διαχειριστεί. Όλη αυτή η σπατάλη χρημάτων δεν είναι απλά ένα λάθος. Είναι έγκλημα», συμπληρώνει τονίζοντας ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό.

Οι Financial εκτός από τα ομάδες περιθωριακών ατόμων, όπως ιερόδουλες και τοξικοεξαρτημένους που συναντώνται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αναφέρεται εξίσου στο μικρό χωρίο της Ηλείας, την Οινόη. «Η κρίση έχει μεγάλο αντίκτυπο στο χωριό μας. Οι άνθρωποι εδώ δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Πριν από μία δεκαετία, οι αγρότες δεν χρειάζονταν να πληρώσουν φόρο, δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ. Τώρα τα μισά χρήματα των συντάξεων πηγαίνουν σε φόρους» , λέει ο Δημήτρης Πανταζής, ιδιοκτήτης μίας καφετέριας στην Οινόη.

«Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζουν εδώ, πεθαίνουν και οι νεότεροι νιώθουν σαν να πεθαίνουν», προσθέτει, καταλήγοντας.

huffingtonpost.gr

Δείτε επίσης!

Brexit – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες στο Ην. Βασίλειο και οι Βρετανοί στην Ελλάδα

Εννέα σημεία για το τι πρέπει να γνωρίζουν για το Brexit οι πολίτες της Ελλάδας …

Κορονοϊός – Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι

Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize