Τελευταία Νέα

Φίλτρο καμπίνας – Ποιος ο ρόλος του – Πότε και πως να το αλλάξεις

ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΜΠΙΝΑΣ: ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ

 

Το φίλτρο καμπίνας (ή φιλτρο γύρης) παρέχει προστασία στους επιβάτες και τον οδηγό συγκρατώντας τα μικροσωματίδια της σκόνης και της γύρης που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και καθαρίζοντας τον αέρα που εισέρχεται στην καμπίνα των επιβατών. Κατ επέκταση, είναι ένα όπλο κατά των αλλεργικών αντιδράσεων, που ενδέχεται να προκαλέσουν η γύρη και η σκόνη, όπως το φτέρνισμα και το δάκρυσμα των ματιών. Στην περίπτωση του οδηγού, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου του οχήματος. 

Εικόνα φίλτρων καμπίνας από το www.antallaktikaonline.gr

 

Ενδείξεις ότι το φίλτρο καμπίνας έχει φράξει και χρειάζεται αλλαγή

 

 1. Αλλεργικές αντιδράσεις των επιβατών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
 2. Συσσώρευση σκόνης στον πίνακα οργάνων και θόλωμα των τζαμιών και των παρμπρίζ, όταν έξω επικρατεί υγρασία.
 3. Δυσάρεστη οσμή στην καμπίνα.
 4. Δυσλειτουργία του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού. 

 

Συχνότητα αντικατάστασης

 

Σε ιδανικές συνθήκες, το φίλτρο καμπίνας χρειάζεται αλλαγή 2 φορές κάθε χρόνο (περίπου ανά 15.000 με 20.000 χιλιόμετρα). Αν δεν γίνει έγκαιρα η αντικατάσταση, πιθανόν να επιβαρυνθεί η υγεία των επιβατών και του οδηγού ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος, καθώς αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τις ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη και τη σκόνη.

 

Πώς να αλλάξεις φίλτρο καμπίνας

 

Συμβουλέψου το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος, για το πού βρίσκεται το φίλτρο. Τα πιθανά σημεία τοποθέτησης του φίλτρου είναι πίσω ή κάτω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού, πίσω από το πλαϊνό πάνελ ή στην πλευρά του οδηγού, κοντά στο πεντάλ του γκαζιού. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρέσεις το πεντάλ γκαζιού και μερικά πλαστικά μέρη. 

 

Στα περισσότερα οχήματα, όμως, το φίλτρο καμπίνας είναι εγκατεστημένο πίσω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού και για αυτήν την περίπτωση θα σου παρέχουμε οδηγίες αλλαγής:

 

 1. Θα πρέπει να αδειάσεις το ντουλαπάκι και να βρεις στο ταμπλό τα στοιχεία στερέωσής του.
 2. Θα πρέπει να αφαιρέσεις προσεκτικά τα στοιχεία στερέωσης και να αφήσεις το ντουλαπάκι να ανοίξει τελείως, για να αποκτήσεις πρόσβαση στο φίλτρο.
 3. Βγάλε το κάλυμμα του φίλτρου γύρης, ξεκουμπώνοντας τα κλιπ του.
 4. Μερικά οχήματα μπορεί να διαθέτουν δύο φίλτρα, για χοντρά και λεπτά σωματίδια. Αφαίρεσέ το/τα με προσοχή, για να μην λερωθεί η καμπίνα του αυτοκινήτου με ό,τι έχει συγκρατήσει το φίλτρο, όπως π.χ χώμα και σκόνη.
 5. Πριν εγκαταστήσεις το καινούριο φίλτρο, πρόσεξε τις ενδείξεις που υποδεικνύουν την κατεύθυνση της ροής του αέρα, τις οποίες πρέπει να λάβεις υπόψη για τη σωστή εγακτάσταση. Προσοχή! Η λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να έχει ως συνέπεια ο αέρας να παρακάμπτει το φίλτρο.
 6. Τοποθέτησε το καινούριο φίλτρο με προσοχή.
 7. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία με την αντίστροφη σειρά, για να κλείσεις το ντουλαπάκι του συνοδηγού.

 

Σε συμβουλεύουμε να πραγματοποιήσεις μόνος σου την εργασία, έχοντας φυσικά τον κινητήρα απενεργοποιημένο, μόνο σε περίπτωση που έχεις τις απαιτούμενες δεξιότητες, εφόσον φοράς γάντια και διαθέτεις τα απαραίτητα εργαλεία. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς