Τελευταία Νέα

Ευμορφία Τζαγκαράκη – Η Ρεθυμνιώτισσα μοριακή βιολόγος γενετίστρια του ΙΤΕ που ξέρει και από… μόδα!

Η Ευμορφία Τζαγκαράκη, φίλη και συνεργάτιδα εδώ και χρόνια. Μια γυναίκα που εξασκεί ένα επάγγελμα που προκαλεί δέος ως σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο και σημαντικό. Η μοριακή βιολόγος και γενετίστρια, αποφάσισε να επανέλθει δυναμικά στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας, όμως παράλληλα έχει ανοίξει και τα επιχειρηματικά φτερά της με την στήριξη του αδερφού και της οικογένειάς της.

Μια συνέντευξη που ήθελα εδώ και καιρό να μου παραχωρηθεί και που με χαρά σας παρουσιάζω μέσω αυτής, έναν άνθρωπο που κέρδισε με υπομονή και δύναμη πολλά στοιχήματα στη ζωή με ήθος και αξιοπρέπεια.

Τα νέα σου; Πώς είναι η επιστροφή στις επάλξεις της έρευνας; Με τι ασχολείσαι;

Η επιστροφή μετά από δέκα χρόνια αποχής από τον ερευνητικό χώρο δεν ήταν εύκολη. Η πρόκληση όμως να ασχοληθώ και πάλι με το αντικείμενο της γενετικής διάγνωσης ήταν μεγάλη και γι’ αυτό δέχτηκα. Δουλεύω σε ένα από τα μεγαλύτερα κ πιο γνωστά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο… στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Είμαι μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα στην Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης. Το πρόγραμμα έχει στόχο την γενετική ανάλυση ογκολογικών δειγμάτων με σκοπό την αποκάλυψη του γενετικού προφίλ κάθε όγκου και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση κάθε ογκολογικού ασθενή. Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα που μπορεί να χορηγήσει ο κλινικός γιατρός αν έχει στα χέρια του το γενετικό προφίλ του όγκου. Αυτό είναι κάτι το οποίο στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και ενάμιση χρόνο και οι αναλύσεις αυτές γίνονται από τις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας. Οι ασθενείς ενημερώνονται για αυτή την ανάλυση από τον θεράποντα ιατρό τους.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στην γενετική ανάλυση δειγμάτων καρδιολογικών ασθενών με στόχο την πρόληψη των αιφνίδιων θανάτων που οφείλονται σε κληρονομούμενα αίτια καθώς και στην αποκάλυψη φορέων μέσα στις οικογένειες, ώστε να γίνονται από τους θεράποντες ιατρούς οι κατάλληλες προσεγγίσεις και να προλαμβάνονται τέτοια περιστατικά αιφνίδιων θανάτων.

Οι αναλύσεις αυτές γίνονται με τις πιο σύγχρονες γενετικές αναλύσεις στα πιο σύγχρονα μηχανήματα και με τα πιο σύγχρονα γενετικά πρωτόκολλα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας στο site του προγράμματος: https://oncopmnet.gr/

Και τώρα; Πώς τα προλαβαίνεις όλα ανάμεσα σε δύο πόλεις;

Παράλληλα διατηρώ από πέρσι κατάστημα με δερμάτινα είδη στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με νέα άτομα που έχουν πολύ φρέσκες και μοντέρνες ιδέες στην δημιουργία δερμάτινων χειροποίητων σανδαλιών και τσαντών και αυτό δίνει στο κατάστημα έναν πολύ μοντέρνο χαρακτήρα σε προϊόντα παραδοσιακά και ελληνικά.

Τα προϊόντα αυτά έχουν αγαπηθεί πολύ τόσο από τους ντόπιους όσο κ από τουρίστες.

Το κομμάτι αυτό ήταν κάτι νέο για μένα… ωστόσο είναι τόσο δημιουργικό και διαφορετικό από την επιστήμη… και αυτή η εναλλαγή είναι κάτι ευχάριστο για μένα.

Δεν υπάρχει βέβαια ελεύθερος χρόνος το καλοκαίρι και οι ώρες που τελικά δουλεύω σε δύο διαφορετικές δουλειές είναι πάρα πολλές.

Ποίο είναι το μήνυμά σου στους νέους πού έχουν σχέδια για το μέλλον;

Αυτό που θα ήθελα να πω στα νεότερα παιδιά είναι καταρχάς να μορφώνονται, οποία κι αν είναι τα σχέδια τους για το μέλλον! Η μόρφωση ανοίγει τους ορίζοντες… δίνει τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε διαφορετικά και σε δύσκολες καταστάσεις να προσπερνάμε τα εμπόδια.

Και πάντα να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι κάποια στιγμή πρέπει να παίρνουμε ρίσκα στη ζωή μας.

Και τα δικά σου σχέδια για το μέλλον;

Τα δικά μου σχέδια από εδώ κ πέρα είναι να προωθήσω την μικρή επιχείρησή μου στο διαδίκτυο. Όσον αφορά την επιστήμη θέλω να εκπαιδευτώ όσο καλύτερα γίνεται στις σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας, ώστε να συνεχίσω να εργάζομαι και να εξελίσσομαι σε αυτό τον τομέα.

Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ σε όλα αυτά να αφήνουμε την προσωπική μας ζωή στην άκρη. Για κάποιον πρέπει να γίνονται όλα αυτά και όταν τα μοιράζεσαι με την δική σου οικογένεια η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη και το κίνητρο να συνεχίσεις επίσης!

Και κάπου εδώ μπορούμε να θυμηθούμε στιγμές από τα εγκαίνια της “Ευμορφίας” στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, τότε που το στριμωξίδι ήταν… must και ίσως πότε πότε να δυσανασχετούσαμε, αγνοώντας τι μας επιφύλασσε η παγκόσμια πραγματικότητα στον πλανήτη γη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.