Τελευταία Νέα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας να είναι μία φόρα το χρόνο, ωστόσο η δέσμευση και η συνεισφορά της AbbVie στην πορεία προς την πλήρη εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030 είναι διαρκής και αμείωτη.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, η κυρία Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της βιοφρμακευτικής εταιρείας AbbVie, με αφορμή την παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα στην ΕΣΔΥ, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C.

«Η ηπατίτιδα C αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά περισσότερους από 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα C, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι οι ασθενείς ανέρχονται σε 167.000. Η ηπατίτιδα C, κυρίως μέσω της ανάπτυξης κίρρωσης ή/και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, ευθύνεται για περίπου 400.000 θανάτους κατ’ έτος παγκοσμίως», τόνισε η κυρία Βερναδάκη και συνέχισε:
«Περίπου το 80% των ασθενών που προσβάλλεται από τον ιό της ηπατίτιδας C δεν παρουσιάζει συμπτώματα και έτσι μόνο 1 στους 5 ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C το γνωρίζει. Ειδικότερα, το ποσοστό διάγνωσης στην Ελλάδα εκτιμάται ότι βρίσκεται μόλις στο 19,2%.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα C «σιωπηλή νόσο». Η σιωπηλή νόσος όμως έχει πλέον θεραπεία και σαφή προοπτική εξάλειψης, εάν ακολουθηθούν οι κατάλληλες πολιτικές και δράσεις. Η ηπατίτιδα C δεν είναι πλέον σιωπηλή, η «φωνή» της ακούγεται ολοένα και πιο καθαρά, πιο δυνατά, με αποτέλεσμα να καταφέρει, δικαίως, να τοποθετηθεί πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας.
Είναι πολύ σημαντικό και αισιόδοξο ότι σήμερα στην Ελλάδα με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών (πολιτικής ηγεσίας, επιστημονικής κοινότητας, φορέων υγείας, συλλόγου ασθενών και φαρμακευτικών εταιρειών) και την ουσιαστική συνεργασία τους στο πλαίσιο ενός κοινού οράματος, μπορούμε να συζητάμε σε πολύ ρεαλιστικότερη βάση την επίτευξη του στόχου εξάλειψης της ηπατίτιδας C έως το 2030.
Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη και πολλές μάχες να κερδηθούν στην πορεία προς τον τελικό στόχο. Ωστόσο η πρόσφατη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C, το οποίο εκπόνησε η αρμόδια επιτροπή, σε συνδυασμό με τη χορήγηση αποτελεσματικών καινοτόμων φαρμάκων που πέτυχε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, δημιουργούν ελπίδα και θετική προοπτική για την επίτευξη του κοινού στόχου με εξαιρετικά οφέλη τόσο για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία, όσο και εν γένει τα δημόσια οικονομικά. Τόσο τα διαγνωστικά όσο και τα θεραπευτικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκρίζωση του ιού της ηπατίτιδας C. Πάρα ταύτα, η υποδιάγνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή σε αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δίνει έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο.
H AbbVie, έχει επενδύσει στρατηγικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, στη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας. Οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες που επιβάλλονται σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και την αλματώδη πρόοδο της ιατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας, καθιστούν την πρόσβαση στην Υγεία και στα καινοτόμα φάρμακα ένα όχι και τόσο αυτονόητο δικαίωμα, όσο στο παρελθόν, όταν και χτίστηκαν τα συστήματα Υγείας και Πρόνοιας της Ευρώπης.
Στην AbbVie δεν θεωρούμε μοναδικό και αποκλειστικό μας προορισμό την ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων φαρμάκων. Λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες, αλληλεπιδρούμε με την κοινωνία, στηρίζουμε τα συστήματα Υγείας και τις τοπικές πολιτικές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Διαθέτουμε συσσωρευμένη τεχνογνωσία, ανταλλάσσοντας καθημερινά καλές πρακτικές και αποδοτικές λύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρούμε αυτονόητο καθήκον μας να μεταδίδουμε τις ιδέες και τις καλές πρακτικές, με στόχο τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των συστημάτων Υγείας, και τις ποιοτικότερες παροχές Υγείας με κόστος αποδεκτό στην κοινωνία.
H δέσμευσης της AbbVie για την αντιμετώπιση των ακάλυπτων αναγκών των ασθενών που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C είναι συνεχής και στηρίζουμε αμέριστα την προσπάθεια επίτευξης του εθνικού και ταυτόχρονα παγκόσμιου στόχου εξάλειψης της νόσου έως το 2030».

Δείτε επίσης!

Χανιά – Προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών

Επιτακτική είναι η ανάγκη για μία σειρά από παρεμβάσεις, έτσι  ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο …

Μεσανατολικό – Γιατί το σχέδιο Τραμπ συνιστά απειλή για την Κύπρο

Οι εξελίξεις που προδιαγράφονται με το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό αποτελούν προειδοποιήσεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize