ESA – Η στρατηγική θέση της Κρήτης για τη βαθμονόμηση δορυφορικών οργάνων

Ένα βίντεο – αφιέρωμα στην Κρήτη και τον “σημαντικότατο ρόλο για τη λειτουργία των δορυφόρων αλτιμετρίας (μέτρησης υψομέτρου/ αναγλύφου της Γης), της οικογένειας Copernicus αλλά και άλλων διαστημικών οργανισμών από τη διεθνή σκηνή”, δημοσιοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA (European Space Agency).

Οπως αναφέρεται στο αφιέρωμα του ESA “η Δυτική Κρήτη αναγνωρίστηκε ως μια μοναδική τοποθεσία για τη σύγκριση των υψομέτρων που λαμβάνονται από δορυφόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμούς Διαστήματος, λόγω της μοναδικής θέσης της στα σημεία διέλευσης τροχιάς των δορυφόρων των αποστολών Copernicus Sentinel-3 και Sentinel-6”.

“Η θάλασσα που περιβάλλει το νησί έχει ελάχιστες παλίρροιες, και το τραχύ ορεινό τοπίο σημαίνει ότι τα σήματα αναμεταδοτών μπορούν να μετρηθούν από το διάστημα με μικρότερες παρεμβολές, αλλά το πιο σημαντικό, στον ουρανό πάνω από την Κρήτη, οι τροχιές αρκετών δορυφόρων συγκλίνουν, επιτρέποντας σε κάθε δορυφόρο που περνά να βαθμονομείται σταυρωτά με το επόμενο σε συγκεκριμένο σημείο συνάντησης, χρησιμοποιώντας το ίδιο όργανο”, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Παρακολουθήστε το βίντεο της σειράς ESA Earth from Space – Με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της AORI Films

Αναλυτικότερα, η περιγραφή του βίντεο του ο Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος:

“Το μεγαλύτερο και πιο πολυπληθές νησί της Ελλάδας, η Κρήτη, αποτυπώνεται σε αυτήν την εικόνα ραντάρ που προέρχεται από την αποστολή Sentinel-1 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος-ESA.

Οι δύο πανομοιότυποι δορυφόροι Copernicus Sentinel-1 φέρουν όργανα ραντάρ, τα οποία μπορούν να δουν μέσα από σύννεφα και βροχή αλλά και στο σκοτάδι, απεικονίζοντας την αποκάτω επιφάνεια της Γης. Η επιφάνεια της θάλασσας αντανακλά τον παλμό του ραντάρ πίσω στον δορυφόρο, κάνοντας το νερό να φαίνεται σκοτεινό στην εικόνα, ενώ οι πόλεις του νησιού είναι ορατές με λευκό χρώμα λόγω της έντονης αντανάκλασης του σήματος ραντάρ.

Η Κρήτη εκτείνεται σε περίπου 260 χλμ. από τα δυτικά προς τα ανατολικά και με περίπου 60 χλμ. το μέγιστο πλάτος της. Η Κρήτη είναι γνωστή για το τραχύ έδαφος της, ενώ κυριαρχείται από οροσειρές που διασχίζουν το νησί από τα δυτικά προς τα ανατολικά: τα Λευκά Όρη, στα δυτικά, το Όρος Ίδη ή Ψηλορείτης, το ψηλότερο βουνό της Κρήτης, ορατό στο κέντρο του νησιού και το Όρος Δίκτη ή Λασιθιώτικα Όρη στα ανατολικά. Η πρωτεύουσα της Κρήτης και η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το Ηράκλειο, βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή. Αρκετά μικρότερα νησιά διακρίνονται γύρω από την Κρήτη όπως η Γαύδος, η Χρυσή και η Ντία.

Κάτι λιγότερο γνωστό για το νησί της Κρήτης, είναι ότι διαδραματίζει ένα σημαντικότατο ρόλο για τη λειτουργία των δορυφόρων αλτιμετρίας (μέτρησης υψομέτρου / αναγλύφου της Γης), της οικογένειας Copernicus αλλά και άλλων διαστημικών οργανισμών από τη διεθνή σκηνή.

Τα δεδομένα δορυφορικής υψομετρίας παρακολουθούνται συνεχώς από τη Μόνιμη Διεύθυνση Βαθμονόμησης Υψομετρίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος -ESA PFAC (Permanent Facility for Altimetry Calibration), όπου διαφορετικές πρωτοποριακές τεχνικές αναπτύσσονται για τη χρήση αναμεταδοτών και τη σύνδεση με τα διεθνή πρότυπα μετρολογίας με στόχο την παροχή καλύτερων μετρήσεων για την επικύρωση των υψομέτρων που λαμβάνονται από τους δορυφόρους, σε διάστημα αμέσως μετά την έναρξη της λειτουργίας τους.

Το δίκτυο αυτό ESA PFAC βρίσκεται σε λειτουργία για περίπου δύο δεκαετίες, με έναν κύριο σταθμό επικύρωσης βαθμονόμησης που βρίσκεται στο νησί της Γαύδου και έναν ειδικό χώρο αναμεταδοτών στα κρητικά βουνά.

Ένας αναμεταδότης λαμβάνει, ενισχύει και επαναμεταδίδει τον παλμό του ραντάρ πίσω στο όργανο υψομετρίας, προερχόμενος από το χώρο όπου καταγράφεται το σήμα. Οι μετρήσεις αναμεταδοτών χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της εμβέλειας και την αρχειοθέτηση των δεδομένων του δορυφορικού υψομέτρου με μοναδικό τρόπο – κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στο έδαφος.

Η Δυτική Κρήτη αναγνωρίστηκε ως μια μοναδική τοποθεσία για τη σύγκριση των υψομέτρων που λαμβάνονται από δορυφόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμούς Διαστήματος, λόγω της μοναδικής θέσης της στα σημεία διέλευσης τροχιάς των δορυφόρων των αποστολών Copernicus Sentinel-3 και Sentinel-6.

Η θάλασσα που περιβάλλει το νησί έχει ελάχιστες παλίρροιες, και το τραχύ ορεινό τοπίο σημαίνει ότι τα σήματα αναμεταδοτών μπορούν να μετρηθούν από το διάστημα με μικρότερες παρεμβολές, αλλά το πιο σημαντικό, στον ουρανό πάνω από την Κρήτη, οι τροχιές αρκετών δορυφόρων συγκλίνουν, επιτρέποντας σε κάθε δορυφόρο που περνά να βαθμονομείται σταυρωτά με το επόμενο σε συγκεκριμένο σημείο συνάντησης, χρησιμοποιώντας το ίδιο όργανο.

Η τελευταία δραστηριότητα που έχει σχεδιαστεί από την ESA-PFAC, είναι ο έλεγχος της απόδοσης του επερχόμενου δορυφόρου Copernicus Sentinel-6 -Michael Freilich – της επόμενης αποστολής ραντάρ για την επέκταση της κληρονομιάς των δεδομένων του ύψους της στάθμης της θάλασσας, με συστηματικές μετρήσεις έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η « Fiducial Reference Measurements for Sentinel-6». Η ημερομηνία πιθανής εκτόξευσης είναι η 21η Νοεμβρίου.

Κάθε 10 ημέρες, ο δορυφόρος Sentinel-6 θα παρέχει επαρκείς μετρήσεις για τη χαρτογράφηση των επιπέδων των θαλασσών και των ωκεανών, δίδοντας τη δυνατότητα υπολογισμού της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Ως μέρος της συμβολής του ESA στη μακροπρόθεσμη επαλήθευση και επικύρωση των αποστολών Sentinel-3 και Sentinel-6, το δίκτυο της ESA- PFAC επεκτείνεται με έναν δεύτερο αναμεταδότη που θα εγκατασταθεί στο νησί της Γαύδου, νοτιοδυτικά της Κρήτης-όπως φαίνεται στην εικόνα ραντάρ που έχει ληφθεί από τον δορυφόρο Sentinel-1– δίνοντας «πληρέστερη εικόνα» και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ακριβέστερη χαρτογράφηση της στάθμης της θάλασσας”.

Πηγή εικόνας

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA (European Space Agency)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize