Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Στο στόχαστρο ξενοδοχεία, θυρίδες μέχρι και … ελαιοτριβεία

Διάταξη φωτιά για να ανοίγουν ακόμα και οι θυρίδες στις τράπεζες

Έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, έλεγχοι σε φορολογούμενους με «βαριά» πορτοφόλια, έλεγχοι για αποδείξεις, έλεγχοι στα τελωνεία, έλεγχοι σε ελαιοτριβεία, έλεγχοι σε ξενοδοχεία και «γκρίζα» ενοικιαζόμενα δωμάτια, έλεγχοι παντού με στόχο να βεβαιωθούν τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ ως το τέλος της χρονιάς.

Αυτό προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ήδη έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι ελεγκτικοί και πολύ περισσότερο οι εισπρακτικοί στόχοι είναι ακόμα υψηλότεροι από πέρσι. Αναμφίβολα ενδιαφέρον προκαλεί η ειδική αναφορά στις θυρίδες, για τις οποίες σύμφωνα με το Σχέδιο της ΑΑΔΕ, αναμένεται «εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018».

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός για τη φοροδιαφυγή προβλέπει τα εξής:

Διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και βεβαίωση τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 40%.
Διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, βεβαίωση τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 20%.
Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις ΦΑΕ, βεβαίωση τουλάχιστον 550 εκ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 15%.
Διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις εφορίες, βεβαίωση τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 14%.
Διενέργεια τουλάχιστον 1.070 ελέγχων κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
Διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.
Διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.
Διενέργεια τουλάχιστον 12.000 στοχευμένων ελέγχων και ελέγχων διακίνησης από τις ΥΕΔΔΕ (το μικρό ΣΔΟΕ).
Επαρκής συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), μέχρι 31/03/2018
Διενέργεια τουλάχιστον 200 ειδικών στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.
Διενέργεια τουλάχιστον 110 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α. από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 45% αυτών.
Απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ. εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιρειών).
Ολοκλήρωση έρευνας σε τουλάχιστον 230 Α.Φ.Μ. κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
Μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίζεται για μια ακόμα χρονιά και το κυνήγι των οφειλετών, παλιών και νέων και είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό εκείνων των φορολογούμενων, που θα υποστούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- κοινώς κατασχέσεις και πλειστηριασμούς- θα φτάσει στο 59%. Οι οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 52%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 37% των εν λόγω οφειλών, μετά από δράσεις της Δ.Φ.Σ. Διαβίβαση αρμοδίως του αρχείου των μη συμμορφούμενων φορολογούμενων για περαιτέρω ενέργειες.
Υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α των ενεργών υπόχρεων σε ποσοστό τουλάχιστον 97%. Διαβίβαση αρμοδίως του αρχείου των μη συμμορφούμενων φορολογούμενων για περαιτέρω ενέργειες
Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Δ.Φ.Σ., με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε. Φ.Π., Φ.Ε.Ν.Π. κ.λπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Εισπράξεις 2,8 δισ. € έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης και 24% επί των νέων οφειλών.
Όσον αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη, ως το τέλος Μαίου θα γίνει επικαιροποίηση εντύπων και οδηγιών για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων- το μεγάλο στοίχημα είναι το νέο έντυπο Ε3- ενώ ένα μήνα νωρίτερα υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *