Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου ενημερώνει για τα δάνεια του ΟΕΚ

Ενημερώνει τους συναδέλφους που έχουν πάρει δάνειο όλων των κατηγοριών από  ίδια  κεφάλαια του  τ. Ο. Ε. Κ. (Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας)  ότι δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ τεύχος Β΄ αρ. 539/16-02-2018.)  η υπ΄αρ. 52246/3173/26-01-2018 απόφαση της Υπουργού Εργασίας με την οποία ρυθμίζονται οι οφειλές των δανειοληπτών όπως παρακάτω:

  • Αυξάνεται κατά 10 έτη ο χρόνος αποπληρωμής όλων των κατηγοριών των δανείων από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ που είναι σε ισχύ ο συμβατικός χρόνος εξόφλησής τους.
  • Δανειολήπτης το συνολικό χρέος του οποίου κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμες οφειλές +τόκοι κεφαλαίου +τόκοι υπερημερίας ) είναι μικρότερο ή ίσον των 6.000,00 ευρώ, θεωρείται ότι έχει εξοφλήσει το δάνειό του.
  • Τόκοι κεφαλαίου ή τόκοι υπερημερίας που τυχόν έχουν καταβληθεί από το δανειολήπτη έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης, αφαιρούνται από το κεφάλαιο του δανείου.
  • Τόκοι κεφαλαίου ή υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί, καθώς και τυχόν κεφαλαιοποιημένοι τόκοι διαγράφονται.
  • Η όποια οφειλή προκύψει για το δανειολήπτη, μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας, παραμένει άτοκη και δεν υπόκειται σε τόκους υπερημερίας.
  • Πραγματοποιείται μείωση κατά 15% στο αρχικό ποσό του δανείου για όλους τους δανειολήπτες και για όλες τις κατηγορίες δανείων από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.
  • Για τους δανειολήπτες που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του τελικού ποσού δανείου τους, το χορηγηθέν δάνειο θεωρείται ότι εξοφλήθηκε.
  • Κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δανειολήπτης που ανήκει έστω σε μία από τις ευάλωτες ομάδες των τριτέκνων, συνταξιούχων, περιπτώσεων χηρείας με προστατευόμενο μέλος, μονογονεϊκών οικογενειών, οικογενειών με μέλος ΑΜΕΑ, σεισμοπλήκτων-πυρόπληκτων, ατόμων με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούται επιπλέον έκπτωσης 10% στο ποσό του δανείου που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή ποσοστού 15% από το ποσό του αρχικού δανείου.
  • Πολύτεκνος δανειολήπτης, (σύμφωνα με τις ισχύουσες  διατάξεις της νομοθεσίας), δικαιούται επιπλέον έκπτωσης 20% στο ποσό του δανείου που έχει προκύψει, μετά τη διαγραφή ποσοστού 15% από το ποσό του αρχικού δανείου.
  • Από την ημερομηνία ορισμού του τελικού ποσού του δανείου και της τελικής οφειλής από τον ΟΑΕΔ, ο δανειολήπτης, εάν το επιθυμεί, μπορεί να έχει τις παρακάτω εκπτώσεις:

α. Έκπτωση 40% στο τελικό ποσό δανείου, εάν μέσα σε  πέντε (5) χρόνια

     εξοφλήσει συνολικά το 60% του τελικού δανείου.

β. Έκπτωση 20% στο τελικό ποσό δανείου, εάν μέσα σε  οκτώ (8) χρόνια

     εξοφλήσει συνολικά το 80% .

Οι αιτήσεις για την ένταξη των ενδιαφερομένων στις σχετικές ρυθμίσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον Ο.Α.Ε.Δ.  για διάστημα οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία που θα αναρτήσει την σχετική ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα του.

Το Κέντρο μας θα ενημερώσει με νέα ανακοίνωσή του την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του ΟΑΕΔ για την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα : 2831022332 και 2831053332.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *