Τελευταία Νέα

Επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία – Φρικτές εικόνες ενώ οι Ρώσοι αποσύρονται από το Κίεβο

Zohra Bensemra via Reuters

Επίσκεψη στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου έλαβε χώρα πυραυλική επίθεση τα ξημερώματα, πραγματοποιεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ αποκαλύψεις για κτηνωδίες και εγκλήματα πολέμου ακολουθούν την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την περιοχή της πρωτεύουσας, Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Κιέβου, με τους Ρώσους να απομακρύνονται από πόλεις- κλειδιά. Ωστόσο, καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν, αποκαλύπτονται πολλά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και κτηνωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων φόνοι αμάχων. Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε πως η πόλη Μπούχα, έξω από το Κίεβο, είναι κατεστραμμένη και γεμάτη πτώματα. Δημοσιογράφοι ανέφεραν πως βρέθηκαν τουλάχιστον 20 πτώματα σε έναν δρόμο, με πολιτικά ρούχα, και ένα με δεμένα χέρια. Μάρτυρες μίλησαν στον Observer για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων: Σε μια περίπτωση έχει αναφερθεί πως Ρώσοι στρατιώτες σε ένα τεθωρακισμένο σκότωσαν μια 33χρονη και τους δύο γιους της- έναν οκτώ ετών και έναν τεσσάρων- καθώς και έναν 62χρονο, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν με δύο αυτοκίνητα. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία για ομαδικούς τάφους, με τον δήμαρχο Ανατόλι Φεντόρουκ να κάνει λόγο για 280 πτώματα μέσα τους, ενώ η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση παιδιών ως «ανθρώπινες ασπίδες», τοποθετώντας λεωφορεία γεμάτα με παιδιά μπροστά από άρματα μάχης κατά την υποχώρηση στο Νόβι Μπικίβ, κοντά στο Τσερνιχίβ. Ακόμη, το πτώμα του Ουκρανού φωτογράφου Μαξίμ Λεβίν βρέθηκε κοντά στο Κίεβο: Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, Ρώσοι στρατιώτες τον είχαν πυροβολήσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και άλλες ουκρανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι άφηναν πίσω τους νάρκες και παγίδες με εκρηκτικά ενώ υποχωρούσαν από το Κίεβο: Στο Ιρπίν τα ειδικά συνεργεία βρήκαν 643 εκρηκτικές συσκευές.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία, τονίζοντας πως «ο εχθρός έχει εφεδρείες για να αυξήσει την πίεση στα ανατολικά». Ουκρανός διαπραγματευτής είπε πως η Ρωσία αποδέχεται «προφορικά» τη θέση του Κιέβου στις συνομιλίες, με τη Μόσχα να αποδέχεται πως δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της χώρας είναι η μόνη διέξοδος- ωστόσο ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε πως η θέση της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη και οι συνομιλίες δεν είχαν προχωρήσει αρκετά για συνάντηση ηγετών.

Από πλευράς τους οι χώρες της Βαλτικής έχουν σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, προτρέποντας την υπόλοιπη ΕΕ να ακολουθήσει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

11:40 Καταστροφή διυλιστηρίου στο Κρεμεντσούκ

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ καταστράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Λουνίν.

11:04 Ρωσικές ανακοινώσεις για τα πλήγματα στην Οδησσό

via Associated Press

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιφ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις δεν προκάλεσαν θύματα. Πρόκειται για μια επίθεση που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

11:00 Διάδρομοι σε Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ

via Associated Press

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συνεχίζεται η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων από αυτές τις δύο ουκρανικές πόλεις και πως επτά λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν σήμερα τη Μαριούπολη.

Ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε πως ξένοι υπήκοοι θα μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη και να ταξιδέψουν προς το Μπερντιάνσκ, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο Μπερντιάνσκ θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή είτε δια ξηράς προς την Κριμαία είτε μέσω των ελεγχόμενων από την Ουκρανία περιοχών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Κάλεσε επίσης την ουκρανική ηγεσία να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδρόμων.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως οι ξένοι υπήκοοι, για τους οποίους γίνεται λόγος, είναι κυρίως μέλη πληρωμάτων φορτηγών πλοίων που βρίσκονται αποκλεισμένοι και στα δύο λιμάνια από την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού από τη Μαριούπολη θα συνεχιστεί σήμερα και λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την πολιορκημένη πόλη.

10:11 Σοκαριστικές εικόνες

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες καταστροφής μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου. Ακολουθούν κάποιες εξ αυτών.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποιες εξ αυτών είναι ιδιαίτερα σκληρές).

Zohra Bensemra via Reuters
Zohra Bensemra via Reuters
via Associated Press
Zohra Bensemra via Reuters
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
Zohra Bensemra via Reuters
Zohra Bensemra via Reuters
Stringer . via Reuters
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς