Τελευταία Νέα

Επιμένει η Τουρκία – Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, περιέχει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής καθώς και αναλυτικούς χάρτες.

Τις συντεταγμένες για την υφαλοκρηπίδα, όπως περιγράφονται στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης κατέθεσε στον ΟΗΕ η Άγκυρα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο, παραβιάζοντας την ελληνική ΑΟΖ, περιέχει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής καθώς και αναλυτικούς χάρτες. Πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.


Anadolu: Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ αίτηση για την καταχώρηση της συμφωνίας με τη Λιβύη

Αίτηση στον ΟΗΕ για την καταχώρηση του μνημονίου με Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, όπως μεταδίδει το Anadolu, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται. Το ίδιο τηλεγράφημα αναφέρει ότι το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου και εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή στις 5 Δεκεμβρίου.

«Τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου αφού και οι δύο χώρες το δημοσίευσαν (το μνημόνιο) στις επίσημες εφημερίδες των κυβερνήσεών τους», αναφέρει το Anadolu.

 

Οι επιστολές της Αθήνας και η απάντηση του ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση, έστειλε δύο επιστολές, μια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεςκαι μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα της Αθήνας που αποδεικνύουν ότι είναι παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Την παραλαβή της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ. Δήλωσε ότι «η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους».

 

Δείτε επίσης!

Κόσοβο – Τώρα… “μέλι” για τον Ερντογάν! – “Πάντα είχαμε φιλικές σχέσεις”

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον …

Reuters – Το ΝΑΤΟ κρατά κρυφό θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας – Γιατί, άραγε;

Μην λύνεις σήμερα ό,τι μπορεί να αναβληθεί για αύριο. Πολύ περισσότερο εάν πρόκειται για κάποιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize