Τελευταία Νέα

Επιμελητήριο Ρεθύμνου – Επιτάχυνση της Υλοποίησης των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων των Δράσεων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Η Επιτάχυνση της Υλοποίησης των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων των Δράσεων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αντικείμενο ενημερωτικής εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης

Πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 17/2 με τη συμμετοχή πλήθους ενδιαφερόμενων επενδυτών στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής Κρήτης με θέμα την Επιτάχυνση της Υλοποίησης των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων των Δράσεων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, αφορούσε ειδικότερα στην παρουσίαση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων των εξής Δράσεων:

  • «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών»
  • «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»  και
  • «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Της εκδήλωσης προηγήθηκε υπηρεσιακή σύσκεψη εργασίας στην οποία συμμετείχαν μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης κ. Αριστείδης Φραγκάκης, η κυρία Μαρία Κασωτάκη, Προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης, ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρος Καλησπεράκης και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Δυτικής Κρήτης) κ. Παντελής Πετσετάκης.

Οι σχετικές δράσεις παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Κρήτης κ. Αριστείδη Φραγκάκη και τα αρμόδια στελέχη, κυρίες Χαρά Εφεντάκη, και Μαρία Γρυπάρη. Παρουσιάστηκαν σημαντικά σημεία που χρήζουν προσοχής από τους επενδυτές και συζητήθηκαν οι προβληματισμοί για τις αιτίες καθυστέρησης της υλοποίησης αρκετών επενδύσεων αλλά οι δυνατές ενέργειες για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών ολοκλήρωσης τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με καίριες παρεμβάσεις ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Ρεθύμνου.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρέμβασης του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιακουμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια καλή ευκαιρία ούτως ώστε να διευκρινιστούν τυχόν θολά σημεία του οδηγού υλοποίησης των δράσεων και να απαντηθούν άμεσα οι όποιες ερωτήσεις των επενδυτών. Απετέλεσε επίσης μια ευκαιρία για ακόμα στενότερο συντονισμό και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων για την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου δήλωσε ότι ο Δήμος και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του βρίσκονται στο πλευρό των επενδυτών, με συνεχείς παρεμβάσεις στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στη χωροθέτηση και αδειοδότηση των επενδύσεων.

Η κα Κασωτάκη αναφέρθηκε στη συγχρηματοδότηση των σχετικών δράσεων του ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Κρήτης όπως και στην άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων, που αφορούν στην υποστήριξη επενδύσεων στους τομείς της ψηφιακής αναβάθμισης, της αξιοποίησης ερευνητικών λύσεων για την παραγωγή Καινοτομίας, αλλά και την υποστήριξη υλοποίησης επενδύσεων σε περιοχές όπου υποδέχονται Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ).

Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε τη σημασία ενίσχυσης των επενδύσεων, ειδικά από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την απασχόληση και τη διατήρηση του περιβαλλοντικού προφίλ της Περιφέρειας. Δήλωσε επίσης ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την εξάλειψη θεσμικών στρεβλώσεων δεκαετιών (Χωροταξικά σχέδια, Δασικοί χάρτες κλπ).

Μετά την αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων από τα στελέχη της Αναπτυξιακής Κρήτης, ακολούθησε συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, προς επίλυση αποριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.