Τελευταία Νέα

Έντονες συστάσεις σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών για την χλωρίδα του Ψηλορείτη!

Από τον Δεκέμβριο του 2016 είχε “κρούσει” τον κώδωνα του κινδύνου ο Δήμος Ανωγείων για τις καταστροφές στην χλωρίδα του Ψηλορείτη από την οδήγηση εκτός δρόμου.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δασών μέσω της οποίας πέραν από έντονες συστάσεις σε αυτούς που παράνομα κινούνται με μηχανοκίνητα οχήματα σε περιοχές του βουνού, όπως συνέβη πρόσφατα όπου κάποιοι με μηχανές ανηφόρισαν μέχρι την κορυφή του Ψηλορείτη, στον Τίμιο Σταυρό, αναφέροντας μάλιστα ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία. Το φαινόμενο της οδήγησης εκτός δρόμου, δεν είναι σημερινό και αποτελεί σαφή κίνδυνο και για την χλωρίδα του Ψηλορείτη. Τον κώδωνα του κινδύνου πρώτος είχε κρούσει ο Δήμος Ανωγείων σε σχετική ανακοίνωση του στις 14 Δεκεμβρίου του 2016, που είχε δημοσιευτεί στην ΑΝΩΓΗ που συνοδευόταν από φωτογραφίες με καταστροφές του εδάφους του Ψηλορείτη, συνέπεια της οδήγησης εκτός δρόμου. Η προστασία του φυσικού πλούτου του Ψηλορείτη είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας που πρέπει να σταματούμε αυτά τα φαινόμενα όταν γίνονται αντιληπτά.

 

Η ανακοίνωση τότε του Δήμου Ανωγείων (14 Δεκεμβρίου 2016) που παραμένει ενεργή φυσικά και σήμερα όσο και επίκαιρη τόνιζε τα εξής:

 

“Στο Δήμο Ανωγείων κατά τους χειμερινούς μήνες δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της εκτός δρόμου οδήγησης είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από “συλλόγους” με μηχανές, γουρούνες, τζίπ ή 4×4 φορτηγά.

Όπως πληροφορούμαστε η λογική πίσω από τη συγκεκριμένη συνήθεια είναι η πρόκληση του πώς να κινηθεί ο οδηγός σε εδάφη κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες ορμώμενοι από τη φιλοσοφία ότι η εκτός δρόμου οδήγηση είναι ένα παιχνίδι τεχνικής και φινέτσας: ο υποθετικός στόχος είναι η ελάχιστη επίπτωση στο έδαφος, ταυτόχρονα με το ξεπέρασμα της όποιας τεχνικής δυσκολίας, πράγμα που ποτέ δεν επιτυγχάνεται όπως μαρτυρεί η πραγματικότητα.

Οι επιπτώσεις που έχει το παραπάνω “άθλημα” στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Δήμου μας δεν είναι οι ελάχιστες, όπως προκύπτει από τις παρατιθέμενες φωτογραφίες.

Τα οροπέδια που υποφέρουν αποτελούν οάσεις ενδημισμού και βιοποικιλότητας, συγκεντρώνοντας και προστατεύοντας μοναδικά είδη της χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης όπως για παράδειγμα η ενδημική Νευρίδα, ο Κρόκος αλλά και το σπανιότερο φυτό της Κρήτης και ένα από τα τέσσερα ενδημικά γένη της Ελλάδας η Χορστρίσεα η οποία κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος Ανωγείων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης και τους προτρέπει όπως αποφεύγουν το εν λόγω “άθλημα” στα γεωγραφικά του όρια καθώς και ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασία.” καταλήγει.

 

Η σχετική ανακοίνωση σήμερα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών αναφέρει τα εξής:

Δραστηριότητες μηχανοκίνητων οχημάτων, εκτός του δικτύου επαρχιακών και αγροτικών δρόμων παρατηρήθηκαν στο πεδίο ή θεάθηκαν σε ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές. Μηχανοκίνητα κυρίως, τροχοφόρα οχήματα διαφόρων ειδών, εμφανίζονται να κινούνται σε παραλίες, κοίτες ποταμών και ορεινά μονοπάτια αποσκοπώντας είτε σε ιδιωτική διασκέδαση ή βιοπορισμό.

Σε σχέση με τις καταγγελίες που έφθασαν στις υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης), και αφορούν στην κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων σε ορεινά μονοπάτια ή σε περιοχές που δεν υφίστανται μονοπάτια και διασχίζουν τους ορεινούς όγκους της Κρήτης (ιδιαίτερα του Ψηλορείτη) έχει ήδη δρομολογηθεί από τις αρμόδιες Δ/νσεις Δασών των νομών, η σχετική προανακριτική διαδικασία.

Σας γνωρίζουμε ότι η διοργάνωση αγώνων με μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου θα πρέπει να διέπεται και από κανονισμό που εκδίδεται από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως σε καταστροφή βλάστησης, ή φαινόμενα περιβαλλοντικής υποβάθμισης λόγω ρύπανσης, ηχορρύπανσης, αλλοίωσης του ανάγλυφου, διατάραξης της άγριας ζωής, εναπόθεσης σκουπιδιών, κλπ.

Επίσης θα θέλαμε να πληροφορήσουμε ότι μετά από πρόσφατη Νομοθετική πρωτοβουλία (ΦΕΚ 206/Β/2017) που αφορά στον “καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών- πεζοπορικών μονοπατιών” έχει ξεκινήσει η διαδικασία για σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.) στις Δ/νσεις Δασών των Νομών της Κρήτης. Η ανωτέρω Επιτροπή θα παρέχει τη βοήθειά της στην αρμόδια δασική υπηρεσία για το συνολικό δίκτυο μονοπατιών στην περιοχή αρμοδιότητάς της (αφορά καθαρά πεζοπορικά μονοπάτια όπου δεν επιτρέπονται τα μηχανοκίνητα μέσα πορείας).

Είναι φανερό ότι η αστυνόμευση της υπαίθρου απαιτεί την εγρήγορση, συνέργεια και συνεργασία όλων των υπηρεσιών που προστατεύουν το περιβάλλον, όπως και κάθε υπεύθυνου πολίτη και επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εντός ευαίσθητων προστατευόμενων περιοχών. Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν είναι πάντα αυτονόητη γι αυτό προτείνουμε σε όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αν κάποια δραστηριότητα είναι σύννομη, να μη διστάζει να επικοινωνεί μαζί μας.

Με εντολή Συντονίστριας ΑΔΚ

Η Αναπληρώτρια Γενική Δ/ντρια Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων

Χαρά Καργιολάκη, Δρ. Δασολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς