Τελευταία Νέα

ΕΝΦΙΑ – Μειώσεις τελευταίας στιγμής έως και 22% για χιλιάδες ιδιοκτήτες σε 16 περιοχές – Πότε θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια

Νέα αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς ο οποίος πηγαίνει από το ένα απρόοπτο στο άλλο.

Προκειμένου να “συμμορφωθεί” με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες το απόγευμα νέες αντικειμενικές αξίες σε 16 περιοχές της χώρας οι οποίες μάλιστα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019.

Λόγω αυτού του δεδομένου, η ΑΑΔΕ καλείται να λάβει υπόψη τις νέες τιμές κατά την φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεδομένου ότι αυτή γίνεται βάσει της αξίας που είχε το κάθε ακίνητο κατά την 1η Ιανουαρίου του 2020. Ο κατάλογος με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης, περιλαμβάνει και αυξήσεις και μειώσεις στην τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, ο αντίστοιχος κατάλογος με τις μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ, περιλαμβάνει μόνο μειώσεις.

Ιδού ο σχετικός κατάλογος:

Πίνακας ΕΝΦΙΑ

Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου στην Τήνο (ζώνη ΣΤ) θα έχει μείωση 0,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στον ΕΝΦΙΑ δηλαδή θα κερδίσει 80 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, επειδή θα μειωθεί η φορολογητέα αξία του ακινήτου του, είναι πιθανό να γλιτώσει χρήματα και από τον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν αθροιστική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

Είναι άλλη μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία καλείται να λάβει υπόψη της και τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά και την τροπολογία για την απαλλαγή των κατοίκων 28 νησιών με πληθυσμό έως 1200 άτομα. Η τροπολογία ισχύει από κατάθεσης προκειμένου να κερδηθεί χρόνος ωστόσο παραμένει αβέβαιο το αν θα έχουμε τα εκκαθαριστικά στα χέρια μας μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο ή αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να δει την ταχύτητα με την οποία θα προσαρμοστεί η ΑΑΔΕ στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που γίνονται στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφασίσει αν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου ή όχι.

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο δεν αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ καθώς η αναδρομική μεταβολή των αντικειμενικών αξιών σε 16 περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απαιτεί νέες προσαρμογές. Το πιθανότερο πλέον είναι ότι η ανάρτηση θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Και επειδή το ημερολόγιο θα γράψει 26 ή 27 Σεπτεμβρίου, από τις αρχές της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει από τώρα να ετοιμάζεται για την κατάθεση τροπολογίας που θα αλλάζει για μια ακόμη φορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων.

Δύο τα σενάρια: Να ακολουθηθεί το “μοντέλο” του φόρου εισοδήματος και να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Το δεύτερο σενάριο –πιο ήπιο- προβλέπει ότι τελικώς ο φόρος θα σπάσει σε 5 μηνιαίες δόσεις αντί για έξι και θα αποπληρωθεί από το τέλος Οκτωβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Σε μια επεισοδιακή σε όλα τα επίπεδα χρονιά, ο ΕΝΦΙΑ είχε όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει κανονικά καθώς οι αλλαγές μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν ελάχιστες σε σχέση με πέρυσι και πρακτικά περιορίζονταν μόνο σε αυτούς που είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους κατά την 1/1/2020 σε σχέση με την 1/1/2019. Στο πλαίσιο όμως των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις έγιναν δύο αλλαγές που ανέτρεψαν τα χρονοδιαγράμματα. Η πρώτη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για απαλλαγή των κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως και 1200 κατοίκους από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Η τροπολογία ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αλλά τώρα πρέπει να γίνει ο επανυπολογισμός του φόρου για περισσότερους από 20.000 πολίτες. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τον κύριο αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο, τα νέα δεδομένα πρέπει να ενσωματωθούν στον μηχανισμό της εκκαθάρισης πριν ξεκινήσει η διαδικασία για όλη την επικράτεια.

Το ίδιο ισχύει και με την απόφαση της τελευταίας στιγμής για την τροποποίηση των 16 τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί η έκταση των αλλαγών να είναι περιορισμένη, ωστόσο άγνωστος είναι ο αριθμός των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ που επηρεάζονται δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι που μπορεί να έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες.

Μόλις γίνει η ενσωμάτωση και αυτών των αλλαγών στην πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ, θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης η οποία θα κρατήσει περίπου ένα 24ωρο. Πιθανότερο είναι να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει –και μάλιστα νωρίτερα- πώς θα πληρωθεί ο φετινός φόρος. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε τροπολογία στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize