Τελευταία Νέα

Η εν θερμώ απάντηση του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στο κείμενό μας για το αρχείο του Ιτζεδίν

Απάντηση στην επιστολή του Προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης: “Προέχει η συνεργασία”

Κύριε διευθυντά

 
        Η εν θερμώ απάντηση του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στο κείμενό μας για το αρχείο του Ιτζεδίν, της 20ης Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, μάλλον περιπλέκει παρά συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του γνωστοποίησε στο αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο, ότι “χρειάζεται άμεσα να λυθεί το πρόβλημα στέγασης του Ι.Α.Κ. προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να εισάγει νέα αρχεία. Μόνο εφόσον επιλυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί η δυνατότητα να ζητηθεί στο μέλλον το συγκεκριμένο αρχείο ώστε να βρίσκεται στα Χανιά”. (Χανιώτικα νέα 7/12/2017). 
 
        Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “για την ύπαρξη του αρχείου του Ιτζεδίν ενημερώθηκαν επίσημα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Ηράκλειο, τον Ιανουάριο του 2017″. Να υποθέσουμε ότι ενημερώθηκε κι αυτός δια του τύπου για την ανακάλυψη των αρχείων; Ανεπίσημα δεν το γνώριζε; Ήδη από το 2016 είχαν εντοπιστεί τα αρχεία του Ιτζεδίν στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού και το γεγονός αυτό είχε αναδειχθεί σε σχετικά δημοσιεύματα, στον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο. Όσο για τις πηγές πληροφόρησής μας για τον όγκο του αρχείου, διαβεβαιώνουμε ότι είναι και έγκυρες και ασφαλείς αφού προέρχονται από το χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης.”Σκοπός και αποστολή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης είναι η περισυλλογή, η ταξινόμηση, η καταγραφή, η διαφύλαξη και η προβολή των πάσης φύσεως αρχείων και κειμηλίων που αφορούν την Ιστορία της Κρήτης”. Προέχει συνεπώς η προστασία του υλικού αυτού και έπεται και η ανάγκη επιστροφής των αρχείων του Ιτζεδίν στον τόπο αναφοράς τους χωρίς επιπλέον αθηνοκεντρικές παρεμβάσεις, όπως υπονοεί ο συντάκτης της απαντητικής επιστολής προς την Συνέλευση για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και των μνημείων.
 
        Όποιος ασχολείται με κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών δεν απορεί ούτε καταγγέλλει την ανωνυμία των μελών των κινημάτων πολύ δε περισσότερο δεν λοιδορεί τον τίτλο μιας πρωτοβουλίας πολιτών. Εμείς δεν αποσκοπούμε σε κομματικά οφέλη για να δημοσιοποιούμε κάθε φορά την ταυτότητά μας και την επαγγελματική μας ιδιότητα. Μας κινητοποιεί η αγάπη μας για τον τόπο που ζούμε και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Δεν θυσιάζουμε τα μέσα για τον σκοπό. Τον εαυτό μας θυσιάζουμε αφιλοκερδώς χωρίς υπόγειες διαδρομές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν μας χαρακτηρίζει ωστόσο ούτε η ανωνυμία ούτε ο πολιτικός νηπιοβαπτισμός. Οι συναντήσεις της συντονιστικής μας επιτροπής είναι ανοικτές όπως και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε Πρόσφατα παρουσία τοπικών βουλευτών, αντιδημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, διοργανώσαμε εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου μπροστά σε πλήθος πολιτών και όλων των ΜΜΕ του Νομού μας, συνεπώς ουδέποτε αποκρύψαμε τα πρόσωπά μας.
 
        Στην επόμενη δημόσια εκδήλωσή μας, που πιθανόν να αφορά το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, ελπίζουμε να αποδεχθεί ο κ. Καλαϊτζόγλου την πρότασή μας να εκθέσει από το βήμα μας τις απόψεις του και να συμμετέχει στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Θα μας δοθεί λοιπόν η ευκαιρία και να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε για τον κοινό σκοπό. Αυτός από τη δημόσια θέση που κατέχει και μείς από τη θέση των “εραστών” της ουτοπίας. Όχι για έναν κόσμο που δεν υπάρχει αλλά για έναν κόσμο που αγωνιζόμαστε να υπάρξει
 
 
Εκ της γραμματείας.
 
Για την Συνέλευση  Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων και Μνημείων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς