Εμβόλια – Δεν υπήρξε συμφωνία για την άρση της πατέντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε την Τρίτη (27/7) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όσον αφορά την πρόταση για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-07/fialidio-emvolio-covid-nosileutis-me-iatriki-stoli.jpg.webp?itok=cLu8rrPT

Οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών συνεδρίασαν στην έδρα του οργανισμού, στη Γενεύη, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια ομόφωνη απόφαση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Κιθ Ρόκγουελ.

«Είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να το συζητάμε», πρόσθεσε.

Η επόμενη, ανεπίσημη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η επίσημη σύνοδος του ΠΟΕ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΠΟΕ εξετάζει τις εκκλήσεις της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, που τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής άρσης της πατέντας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και να καλυφθούν έτσι οι ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά τα σκευάσματα.

Η ιδέα αυτή, ωστόσο, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και των χωρών όπου εδρεύουν, οι οποίες αντιτείνουν ότι οι πατέντες δεν συνιστούν το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 60 χώρες ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μια ευρύτερη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και όχι μόνο για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να συμπεριλάβει τα ιατρικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της πανδημίας. Ωστόσο, για να επιτευχθεί μια συμφωνία στους κόλπους του ΠΟΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 164 χώρες μέλη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κιθ Ρόκγουελ είπε ότι όλες οι χώρες επέμειναν πως είναι ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων, αλλά δεν συμφωνούσαν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη δεκάδων χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αντιθέτως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι αντίθετες με την ιδέα άρσης της πατέντας.

Περισσότερες από 3,93 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 έχουν ήδη χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Όμως, μόνο το 0,3% από αυτά στάλθηκε στις 29 φτωχότερες χώρες του κόσμου, που φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/den-ypirxe-symfonia-gia-arsi-patentas-embolion-poe

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς