Τελευταία Νέα

Εμπάργκο σε άνθρακα, απαγορευτικό σε Ρωσικά πλοία προτείνει η Κομισιόν

Νέες, σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εις απάντηση της σφαγής αμάχων πολιτών στη Μπούτσα, τη Μποροντιάνκα, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, που έρχονται σταδιακά στο φως όσο περνούν οι μέρες.

Ανάμεσα στις κυρώσεις που προτείνει η Κομισιόν και πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., είναι εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα και απαγόρευση εισόδου Ρωσικών πλοίων στα Ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι εξετάζεται επίσης και εμπάργκο εισαγωγών πετρελαίου.

Στο πεδίο της μάχης, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος μπαίνει σε νέα φάση. Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο ενώ οι ρωσικές δυνάμεις καλούν ξανά τους Ουκρανούς στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν.

Όλες οι εξελίξεις

18:35 Reuters: Η Τσεχία έχει στείλει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία

Η Τσεχία έχει στείλει άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Reuters μια πηγή, με γνώση ζητημάτων άμυνας της Τσεχίας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η τσεχική κρατική ραδιοτηλεόραση μετέδωσε αρχικά την αποστολή, αναρτώντας βίντεο στο Twitter με ένα τρένο φορτωμένο με πέντε άρματα μάχης και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, η αποστολή ήταν ένα δώρο που συμφωνήθηκε με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Τσεχίας Όντρεϊ Μπενέσικ, ο οποίος είπε στο Reuters ότι έλαβε τις πληροφορίες από τον εμπειρογνώμονα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σε θέματα άμυνας.

Η πηγή, από την αμυντική κοινότητα της Τσεχίας, επιβεβαίωσε επίσης ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εστάλησαν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνότσοβα δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι δεν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την τσεχική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Θα σας διαβεβαιώσω μόνο ότι η Τσεχική Δημοκρατία… βοηθά την Ουκρανία όσο μπορεί και θα συνεχίσει να βοηθά (προμηθεύοντας) στρατιωτικό εξοπλισμό, ελαφρύ και βαρύ», είπε η υπουργός.

18:34 H Σλοβενία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις πολυάριθμων χωρών η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της την απέλαση 33 Ρώσων διπλωματών για να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία» και το «σοκ» της μετά την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους για σφαγή.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Τιμούρ Ιζβάζοφ για να τον ενημερώσει για την μεγάλη μείωση του διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μια εκπρόσωπος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 33 διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν.

18:32 Είπε πως η εισβολή υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφαλείας.

17:50 Zελένσκι: Τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και αυτοί που τους δίνουν εντολές πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως «έχουμε να κάνουμε ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ”δικαίωμα να πεθάνεις”» και προσθέτοντας πως η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «σιωπηλούς σκλάβους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.

17:41 Στροφή της Ρωσίας σε κατασκευαστές μικροτσίπ στην Κίνα

Η Ρωσία στρέφεται σε κατασκευαστές μικροτσίπ στην Κίνα για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, λόγω των οποίων αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικές κάρτες συνδεδεμένες με το σύστημα πληρωμών Mir, όπως ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απέκοψαν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ πάγωσαν και σχεδόν τα μισά από τα 640 δισεκατομμύρια του αποθεματικού της σε χρυσό και συνάλλαγμα.

Ο Όλεγκ Τισάκοφ, μέλος του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών μέσω Καρτών (NSPK), είπε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη σε μικροτσίπ καθώς οι ασιατικές εταιρείες διέκοψαν την παραγωγή τους λόγω της πανδημίας της Covid-19 ενώ οι Ευρωπαίοι προμηθευτές σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τη Μόσχα λόγω των κυρώσεων.

«Αναζητούμε νέους προμηθευτές μικροτσίπ και βρήκαμε δύο στην Κίνα. Η διαδικασία πιστοποίησης συνεχίζεται», είπε ο Τισάκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT ενώ και οι εταιρείες Visa και MasterCard σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τη Μόσχα. Η σύνδεση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir με το Apple Pay διακόπηκε τον περασμένο μήνα.

Η NSPK εξέδωσε πάνω από 2 εκατομμύρια κάρτες Mir από τα τέλη του 2021 μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters. Συνολικά ο αριθμός των καρτών αυτών ξεπερνά τα 116 εκατομμύρια. Όλες οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες ανέφεραν ότι αυξήθηκε η ζήτηση για εγχώριες κάρτες. Ορισμένες τράπεζες εκδίδουν κάρτες συνδεδεμένες με το κινεζικό σύστημα UnionPay για αγορές από το εξωτερικό.

Οι κάρτες Mir γίνονταν επίσης δεκτές από ορισμένες τράπεζες στην Τουρκία, το Βιετνάμ, την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές Νότια Οσετία και Αμπχαζία.

17:18 Ουκρανία: Η Ρωσία σχεδιάζει «προβοκάτσια μεγάλης κλίμακας» στη Μαριούπολη

Εν όψει της ομιλίας του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU, υποστηρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια στη Μαριούπολη, σκοπεύοντας να κατηγορήσει για αυτήν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Σε μήνυμα στο Telegram η SBU ανέφερε πως δεδομένα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν πτώματα κατοίκων της Μαριούπολης που έχουν δολοφονηθεί από τους ίδιους τους Ρώσους σε ένα σημείο και να τα παρουσιάσουν ως θύματα των ουκρανικών στρατευμάτων».

«Οι θηριωδίες…στη Μπούτσα ήταν σοκ για όλο τον κόσμο» ανέφερε η SBU. «Οπότε ο κύριος στόχος της ρωσικής προπαγάνδας σήμερα είναι να αποσπαστεί η προσοχή του κοινού, διεθνούς και εσωτερικού, όσο περισσότερο γίνεται».

17:17 ΝΑΤΟ: Φόβοι πως θα δούμε περισσότερες θηριωδίες

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στα στοιχεία περί δολοφονιών αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, είπε «φοβάμαι ότι θα δούμε περισσότερες θηριωδίες», προσθέτοντας πως θα καλωσόριζε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ εάν αποφάσιζαν να ενταχθούν, μα τόνισε πως αυτή η κίνηση εναπόκειται στις δύο χώρες. «Αν το αιτηθούν, αναμένω πως οι 30 σύμμαχοι θα τις καλωσορίσουν».

Επίσης, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν εγκαταλείπει την εισβολή της στην Ουκρανία, μα θα προσπαθήσει να την εστιάσει στην πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες.

17:16 Μπλίνκεν: Η Μπούτσα υποδεικνύει σκόπιμη εκστρατεία φόνων, βασανιστηρίων, βιασμών

«Αυτό που είδαμε στη Μπούτσα δεν είμαι μια τυχαία ενέργεια μιας απείθαρχης μονάδας. Είναι μια σκόπιμη εκστρατεία φόνων, βασανιστηρίων, βιασμών, διάπραξης θηριωδιών. Οι αναφορές είναι παραπάνω από αξιόπιστες. Τα στοιχεία είναι εκεί για να τα δει ο κόσμος. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας, και την αποφασιστικότητα χωρών ανά τον κόσμο, να διασφαλίσουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πως θα είναι υπόλογοι αυτοί που έκαναν αυτές τις πράξεις» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

16:43: Σαρωτικές κυρώσεις προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει εμπάργκο σε εισαγωγές Ρωσικών προϊόντων, ενώ παράλληλα, προτείνει μπλόκο για όλα τα Ρωσικά πλοία στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά την έκκληση του Δημάρχου του Κιέβου για την διακοπή όλων των Ευρωπαϊκών οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία, για να σταματήσει η ροή «του αιματοβαμμένου χρήματος».

Αναλυτικότερα, οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουν ως εξής:

-Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κόβοντας άλλη μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

-Πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε 4 ρωσικές τράπεζες- κλειδιά, μεταξύ των οποίων η VTB, η 2η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.

-Απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ για όλα τα ρωσικά και ρωσικής διαχείρισης πλοία και απαγόρευση σε όλους τους ρωσικούς και λευκορωσικούς διαχειριστές οδικών μεταφορών.

-Περαιτέρω απαγόρευση εξαγωγών, αξίας 10 δισ. ευρώ, σε κρίσιμης σημασίας τομείς: Προηγμένοι ημιαγωγοί, εξοπλισμός μεταφορών και μηχανημάτων.

-Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

-Στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιους διαγωνισμούς και αποκλεισμό από κάθε χρηματοπιστωτική στήριξη, από ΕΕ ή εθνική, σε ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Επίσης προτείνονται περαιτέρω μέτρα σε συγκεκριμένα άτομα, ενώ επίσης ετοιμάζονται επιπλέον κυρώσεις, όπως σε εισαγωγές πετρελαίου και εξετάζονται κάποιες ιδέες κρατών μελών, όπως φόροι ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών, όπως λογαριασμοί escrow.

Σήμερα, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάνω από 40 χώρες επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις. Όπως υπογραμμίζει, είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθεί ξεκάθαρη θέση απέναντι στον «πόλεμο επιλογής» του Πούτιν, ενάντια στη σφαγή αμάχων και στην παραβίαση θεμελιωδών αρχών της παγκόσμιας τάξης. «Slava Ukrainje» καταλήγει η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν.

14.55 Ρωσική επίθεση σε δεξαμενή με νιτρικό οξύ στη Ρουμπίζνιε

Ρωσική επίθεση έπληξε δεξαμενή νιτρικού οξέος στην πόλη Ρουμπίζνιε της ανατολικής Ουκρανίας, προκαλώντας ένα σύννεφο τοξικού καπνού που έχει καλύψει την περιοχή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους ή να φορούν μάσκα προσώπου βουτηγμένη σε διάλυμα νατρίου, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ.

«Είναι καλύτερα να περιμένετε μέσα, αυτό το οξύ θα αποσυντεθεί μετά τη βροχή. Κανείς όμως δεν ξέρει πότε θα βρέξει. Παρακαλώ, λοιπόν, παρακολουθήστε αυτό το ροζ σύννεφο και αν κινείται προς το μέρος σας κρυφτείτε μέσα και περιμένετε μέσα» ανέφερε η προειδοποίηση.

14.50 Διαδηλωτής στη Μόσχα ξάπλωσε δεμένος πισθάγκωνα, όπως οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Μπούτσα

Εδώ οι πολύ σκληρές εικόνες των νεκρών στη Μπούτσα

SOPA Images via Getty Images
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

14.35 Πάνω από 18.000 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, εκτιμούν οι Ουκρανοί

Περίπου 18.500 μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί σε μάχες από την έναρξη της εισβολής, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε σε ότι άλλες ρωσικές απώλειες από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν 676 τανκς, 1.858 τεθωρακισμένα οχήματα, 150 πολεμικά αεροσκάφη και 134 ελικόπτερα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει δημοσιοποιήσει τα δικά του στοιχεία από τις 25 Μαρτίου, όταν ανέφερε ότι συνολικά 1.351 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και 3.825 ήταν οι τραυματίες.

14.14 H Γαλλία ανοίγει έρευνα για εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών της στην Ουκρανία

Ο αντιτρομοκρατικός εισαγγελέας της Γαλλίας άνοιξε τρεις έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, που σχετίζονται με πράξεις κατά Γάλλων πολιτών στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας.

Σε δήλωσή του, ο εισαγγελέας είπε ότι διερευνά πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου.

14.06 Επίθεση σε πολιτικό πλοίο από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καταγγέλλει η Ουκρανία

Ενα πολιτικό πλοίο στο λιμάνι της Μαριούπολης καίγεται και βυθίζεται μετά από χτύπημα από ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Το πλοίο, υπό σημαία Δομινικανή Δημοκρατίας, ελλιμενίστηκε στο λιμάνι όταν χτυπήθηκε από οβίδες κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης επίθεσης στην πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση την Τρίτη στο Telegram.

Η φωτιά ξέσπασε στο μηχανοστάσιο πριν εξαπλωθεί και τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος είναι γνωστό ότι τραυματίστηκε, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν μέρος του πληρώματος σε ασφαλές μέρος, αλλά λένε ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η επιχείρηση διάσωσης λόγω «συνεχών βομβαρδισμών».

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πλοίαρχος έστειλε σήμα κινδύνου όταν δέχτηκε πυρά.

«Προσοχή! Προειδοποίηση! Το πλοίο υπό τη σημαία της Δομινικανής Δημοκρατίας καταστράφηκε βάναυσα, όλα καταστράφηκαν, η γέφυρα του καπετάνιου καταστράφηκε. Πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο. Υπάρχουν τραυματίες στο πλοίο», φέρεται να είπε ο καπετάνιος.

13.42 ΟΗΕ: Ολα δείχνουν ότι οι άμαχοι στην Μπούτσα έγιναν σκοπίμως στόχος

Οι εικόνες που προέρχονται από την Μπούτσα, την ουκρανική πόλη όπου εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ολες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν σκόπιμος στόχος και σκοτώθηκαν απευθείας. Και αυτές οι αποδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

13.07 Απειλητική δήλωση Μεντβέντεφ: «Στόχος μας η δημιουργία μιας ανοιχτής Ευρασίας – από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ»

Μια μακροσκελής και εν μέρει περίεργη δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί από τον στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και επαναλαμβάνει ευρέως καταρριφθέντες ισχυρισμούς του Κρεμλίνου περί ναζιστών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η παθιασμένη μερίδα των Ουκρανών προσεύχεται για το Τρίτο Ράιχ τα τελευταία 30 χρόνια».

Και πάλι, σύμφωνα με τη ρητορική του Κρεμλίνου, συνεχίζει να αμφισβητεί την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα, κάνοντας λόγο για «μια ψευδοϊστορία του ουκρανικού κράτους».

Ωστόσο, η κατάληξη της ανάρτησής του είναι ίσως ως η πιο δυσοίωνη, υποδηλώνοντας ότι ο στόχος της Μόσχας στη σύγκρουση είναι «να χτίσει επιτέλους μια ανοιχτή Ευρασία – από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ».

13.00 Ο Γερμανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ, επί μακρόν υποστηρικτής της προσέγγισης της Δύσης με τη Ρωσία εκφράζει τώρα τη λύπη του για την προηγούμενη στάση του.

Είπε ότι η πολυετής υποστήριξή του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος.

«Είμαστε προσκολλημένοι σε μια γέφυρα στην οποία η Ρωσία δεν πιστεύει πλέον και για την οποία άλλοι εταίροι μας είχαν προειδοποιήσει», είπε.

«Αποτύχαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», πρόσθεσε. «Δεν πίστευα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αγκάλιαζε την πλήρη οικονομική, πολιτική και ηθική καταστροφή της χώρας του για χάρη της αυτοκρατορικής του τρέλας. Σε αυτό, εγώ, όπως και άλλοι, έκανα λάθος», κατέληξε.

12.48 Και στην Ιταλία απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών για «λόγους ασφαλείας»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η Ιταλία απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα ενώ η Ρωσία πρόκειται να κάνει το ίδιο ως αντίποινα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ιταλία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη για να του πει ότι οι διπλωμάτες απελαύνονται.

«Το μέτρο έρχεται σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και διατλαντικούς εταίρους και είναι απαραίτητο για λόγους που συνδέονται με την εθνική μας ασφάλεια και στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης που προκαλείται από την αδικαιολόγητη επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

12.03 Στο Κίεβο μεταβαίνουν Φον ντερ Λάιεν-Μπορέλ, θα συναντηθούν με Ζελένσκι

Η εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Θα συνοδεύεται από τον Ζοζέπ Μπορέλ, Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

11.54 Τουλάχιστον 165 νεκρά παιδιά στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 165 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα (PGO).

Αναφέρει επίσης ότι 266 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

11.46 Ζελένσκι: «Πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Μαριούπολη» – Πρόταση Τουρκίας για απομάκρυνση τραυματιών και νεκρών

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από τη Μαριούπολη αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι είπε ότι η στρατιωτική κατάσταση στη νότια πόλη-λιμάνι είναι «πολύ δύσκολη».

Είπε επίσης ότι η Τουρκία είχε προτείνει ένα σχέδιο για να βοηθήσει στην απομάκρυνση τραυματιών και άψυχων σωμάτων από την πόλη, αλλά εξήγησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία εξαρτάται από τη βούληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

11.28 Βομβαρδισμοί στο Κραματόρσκ

Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας το Κραματόρσκ – μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία και απειλείται από μια επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο, το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

11.20 Και η Δανία απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Δανία πρόκειται να απελάσει 15 Ρώσους διπλωμάτες – η τελευταία σε μια σειρά παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών, τους οποίος κήρυξαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα».

11.03 Η Ρωσία απειλεί τη Wikipedia με πρόστιμα

Αφού έδιωξε τις περισσότερες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας από τη χώρα, η Ρωσία απειλεί τώρα τη Wikipedia.

Η κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών λέει ότι ο ιστότοπος, τον οποίο μπορεί να επεξεργαστεί οποιοσδήποτε, εφόσον οι πληροφορίες αποδίδονται σε πηγή, θα πρέπει να διαγράψει τις «παράνομες πληροφορίες» ειδάλλως θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα.

Η Μόσχα κατηγορεί συγκεκριμένα τη Wikipedia «ανακριβείς πληροφορίες για την ″ειδική στρατιωτική επιχείρηση″ της Ρωσίας», όπως λέει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «αποκλειστικά αντιρωσική ερμηνεία».

Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι ένα προηγούμενο αίτημα για διαγραφή αντίστοιχου υλικού δεν έχει εκπληρωθεί.

10.46 Προς ανακοίνωση νέων κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας την Τετάρτη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα θα υιοθετήσει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Τετάρτη μετά τις αναφορές για δολοφονίες αμάχων στη βόρεια Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.

«Οι νέες κυρώσεις πιθανότατα θα εγκριθούν αύριο», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δράσει γρήγορα ως προς τις εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

10.30 Τέλος τα καταλύματα Airbnb σε Ρωσία και Λευκορωσία

Η εταιρία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε νέες κρατήσεις για διαμονή στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση. «Οι πελάτες που βρίσκονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν νέες κρατήσεις στην Airbnb».

Η εταιρία ανέφερε ότι οι κρατήσεις από τις 4 Απριλίου και ύστερα είχαν ακυρωθεί.

10.03 Ομάδα του Ερυθρού Σταυρού «κρατήθηκε» ενώ προσπαθούσε να φτάσει στη Μαριούπολη

Μια ομάδα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αφέθηκε ελεύθερη αφού ακινητοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να φτάσει στην Μαριούπολη και «κρατήθηκε» στο κοντινό Μανχούς Manhush, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Μετά από διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας και στάλθηκαν στη Ζαπορίζια», ανέφερε η ίδια το Reuters. Η Ζαπορίζια απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, στα νότια της χώρας.

09.56 Τηλεδιάσκεψη Πλεύρη με τον Ουκρανό ομόλογό του

Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας της Ουκρανίας, Βίκτορ Λιάσκο, πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τη συμμετοχή του διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Π& Α. Κυριακού» Εμμανουήλ Παπασάββα.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η μεταφορά παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, καθώς και των οικογενειών τους, από την Ουκρανία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων-Μαριάννα Βαρδινογιάννη «ΕΛΠΙΔΑ» του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», με σκοπό την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Η κίνηση αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της πρόεδρου του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία και θα μεριμνήσει για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών από την Ουκρανία στην Ελλάδα, καθώς και για τη φιλοξενία των οικογενειών τους στον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ ή σε διαμερίσματα κοντά στην Ογκολογική Μονάδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Επιπλέον, ο Λιάσκο αιτήθηκε από τον Θ.Πλεύρη να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκατάστασης και αποθεραπείας τραυματιών πολέμου από την Ουκρανία σε νοσηλευτικές δομές της χώρας μας.

09.30 Γονείς στην Ουκρανία γράφουν τα στοιχεία τους στα σώματα των παιδιών τους

Αναγράφουν τα ονόματά τα δικά τους, των παιδιών τους και τηλέφωνα επικοινωνίας ώστε αν χαθούν τα παιδιά ή σκοτωθούν οι γονείς να μπορεί κάποιος να τα βοηθήσει.

09.22 Βρετανία: Τα ρωσικά στρατεύματα χρειάζονται «σημαντικό επανεξοπλισμό»

Στην τελευταία ενημέρωσή του το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν «σημαντικό επανεξοπλισμό και ανακαίνιση» προτού μπορέσουν να αναπτυχθούν εκ νέου.

Τα στρατεύματα αποσύρονται αυτή τη στιγμή από περιοχές όπως το Κίεβο και το Τσερνιχίβ στα βόρεια της Ουκρανίας, με το Υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να λέει ότι ενώ οι μάχες σε χαμηλό επίπεδο ενδέχεται να συνεχιστούν, οι δυνάμεις αποσύρονται.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει βασικές περιοχές γύρω από το βόρειο τμήμα της χώρας, γεγονός που δεν επέτρεψε στη Ρωσία να εξασφαλίσει τους στόχους της.

09.06 Στους 17.295 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (4/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 262 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 47 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 130

Από Ευζώνους: 20

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 40

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 13 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.295 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.224 ανήλικοι.

08.57 Δορυφορικές εικόνες καταρρίπτουν το αφήγημα της Ρωσίας περί «προβοκάτσιας» στη Μπούτσα

08.28 Ζητήματα υγείας ανακύπτουν από την πιο μεγάλη σύγκρουση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ιστορίας

08.00 Η Ρωσία καλεί ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Oλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο Ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

07.45 Οι ΗΠΑ εντείνουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία

07.30 Στην Μποροντιάνκα ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλημάτων πολέμου

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι Ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

07.15 Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για χειρότερες θηριωδίες από τους Ρώσους

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανήγγειλε σε διάγγελμά του τη Δευτέρα το βράδυ πως θα απευθυνθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ τόνισε πως είναι προς το συμφέρον του Κιέβου να διεξαχθεί όσο πιο διαφανής έρευνα είναι δυνατόν για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, για τους οποίους η κυβέρνησή του και δυτικές χώρες κατηγορούν τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και πτώματα αμάχων αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη, σκοτώθηκαν πάνω από 300 άμαχοι, δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αναμένει πως στην Μποροντιάνκα και σε άλλες πόλεις θα διαπιστωθούν ακόμη βαρύτερες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς