ΕΛΣΤΑΤ – Επενδύσεις, τουρισμός και εξαγωγές έκαναν «τούρμπο» την οικονομία στο 16,2%

H Ελλάδα «σκόνταψε, έπεσε αλλά σηκώθηκε» – Τι δείνουν τα προσωρινά στοιχεία β΄τριμήνου για την ελληνική οικονομία

anaptixi_oikonomia_art

«Ολική επαναφορά» για την ελληνική οικονομία η οποία, μετά την περσινή δραματική πτώση και την «χασούρα» του περσινού β΄τριμήνου (όπου το ΑΕΠ «βούλιαξε» κατά 13,2% εν συγκρίσει με το 2019), “πετιέται” φέτος ξαφνικά καταγράφοντας στο β΄τρίμηνο του 2021 πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% εν συγκρίσει με το β΄τρίμηνο του 2020.

Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει ότι παρά την πανδημία και το πρωτοφανές «στοπ» στην παγκόσμια Οικονομία, η Ελλάδα «σκόνταψε, έπεσε αλλά σηκώθηκε» που είναι και ό,τι πιο δύσκολο να καταφέρει μια χώρα -και όχι μόνον.

Τι «δούλεψε» και πήρε μπροστά η «μηχανή» της Οικονομίας; Σχεδόν τα πάντα, καθώς όλο βασικοί δείκτες και συνιστώσες του ΑΕΠ, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν εκρηκτική άνοδο.

1. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Και μάλιστα, η μεγάλη αύξηση ήταν κυρίως στην Ιδιωτική Κατανάλωση των Νοικοκυριών όπου ήταν υπερδιπλάσια (+13,2%) από την δημόσια κατανάλωση του κράτους (+6,1%)

2. Οι επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020, ποσοστό που είχε δεκαετίες να γνωρίσει η χώρα, Η αύξηση αυτή είναι πολύ εντυπωσιακή, διότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επενδύσεις δεν είχαν μειωθεί αλλά αυξάνονταν. Συνεπώς το άλμα 12,9% είναι «αύξηση πάνω στην αύξηση» που συντελείται εδώ και 5 συνεχόμενα τρίμηνα!

3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι παρά το πλήγμα στον Τουρισμό οι εξαγωγές υπηρεσιών (Τουρισμός) αυξήθηκαν κατά 28,8%, αλλά και οι υπόλοιπες «κανονικές» εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%!

4. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (που ενδεχομένως θα χρειαστεί να προσεχθεί) παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς