Τελευταία Νέα

Ελούντα – Τα ιερά φύκια και ο αγιασμός των υδάτων στον εορτασμό της Ανάληψης στον Πόρο

Στην Ελούντα η γιορτή της Ανάληψης είναι ξεχωριστή καθώς το τελετουργικό που ακολουθείται έρχεται από τα παλιά χρόνια και θυμίζει την Ελούντα όπως την γνωρίσαμε πριν από την μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού. Το ξωκλήσι της Ανάληψης είναι ένας μονόχωρος ναός ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Βρίσκεται στο Νησί (Κολοκύθα) στη θέση Πόρος, εκεί που κάποτε άκμασε η πόλη Ολούς.

Την ημέρα της γιορτής (Πέμπτη 2 Ιουνίου), οι ιερείς του χωριού -ο παπά Παναγιώτης, ο παπά Μιχάλης και ο παπά Μανώλης- τέλεσαν την Θεία Λειτουργία και μετά η ευλογία των άρτων. Στην συνέχεια όλοι μαζί, οι ιερείς με τους πιστούς, με μια σεμνή λατρευτική πομπή κατευθύνθηκαν στο Κανάλι.

Στο Κανάλι πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων  Την ίδια ώρα αρκετές γυναίκες είχαν βγάλει τα υποδήματά τους, βουτούσαν στην θάλασσα και άρχισαν να ψαχουλεύουν για τα ιερά φύκη… συμβολισμοί παραδοσιακών τελετουργιών που έχουν βαθιές ρίζες στην τοπική λατρευτική παράδοση.

Το έθιμο με τα φύκια είναι πολύ παλιό. Είναι το έθιμο της βρυωμένης ή μαλλιαρής πέτρας και τα φύκια που μαζεύονται θεωρούνται ευλογημένα. Οι πέτρες που πάνω τους αναπτύσσεται θαλάσσια βλάστηση συμβολίζουν τη σταθερότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς