Ελούντα – Οι πίνες κινδυνεύουν από αφανισμό

Ο Γιάννης Σπανάκης έκανε βουτιές στον βυθό της Ελούντας. «Όχι δεν έψαχνα μαργαριτάρια, αναγνωριστικές βουτιές έκανα και έπεσα πάνω σε πίνες», αναφέρει και συμπληρώνει: «τα μεγαλοπρεπή οστρακοειδή ήταν νεκρά και προφανώς κενά μαργαριταριών μικρής αξίας, που ενίοτε κρύβουν στο εσωτερικό τους. Το ενδημικό είδος κινδυνεύει με αφανισμό τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές αναζητούν ακόμα τις αιτίες».

Πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τον πληθυσμό των πινών (Pinna nobilis) καθώς τις έχει προσβάλει ένα μικρόβιο το οποίο κοντεύει να τις αφανίσει ολοκληρωτικά. Η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Ελένη Ψώχιου μας είχε ενημερώσει (Οκτώβριος 2019) τα παρακάτω ενδιαφέροντα:

«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη στον πληθυσμό των πινών, στον Κόρφο της Ελούντας και αυτό ήταν καταγεγραμμένο. Όμως το τελευταίο διάστημα ήρθε και στην θαλάσσια περιοχή μας ένα παράσιτο, το πρωτόζωο Haplosporidium pinnae, το οποίο αφανίζει τους πληθυσμούς των πινών και έτσι απειλούνται από εξαφάνιση. Αυτό το γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα και το παρακολουθεί. Οι πίνες, βάσει Κοινοτικής Οδηγίας, είναι προστατευόμενο είδος και αποτελούν ένα από τα ζώα που καθαρίζουν πάρα πολύ το υδάτινο οικοσύστημα. Έχουμε επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και γνωρίζουμε ότι έχουν πάρει δείγματα από τον Κόρφο της Ελούντας. Η διαπίστωση είναι ότι όντως υπάρχει πολύ μεγάλη θνησιμότητα των πινών στον Κόρφο πάνω από 90%! Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη…».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δείτε επίσης!

Άγιος Νικόλαος – Yποβρύχια έρευνα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελούντας

Η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της …

Άγιος Νικόλαος – Δύο πεντάστερα ξενοδοχεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize