Τελευταία Νέα

Ελούντα – Καλύφτηκε το ψηφιδωτό δάπεδο της Παλαιοχριστιανικής στον Πόρο

Για πολλά χρόνια ζητούσαμε την προστασία του ψηφιδωτού δαπέδου της παλαιοχριστιανικής βυζαντινής εκκλησίας στη θέση Πόρος της Ελούντας, κοντά στο Κανάλι. Σε πρόσφατή επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι το δάπεδο προστατεύεται, αλλά όχι όπως το φανταζόμαστε. Τοποθετήθηκε ένα μαύρο πλαστικό φύλλο που κάλυψε πλήρως το ψηφιδωτό… αντί μιας κατασκευής -σκέπαστρου που θα μας επέτρεπε να το θαυμάσουμε!

* Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού μας ενημέρωσε ότι «υπάρχει μελέτη, με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ, η οποία βρίσκεται στο αρμόδιο υπουργείο για έγκριση. Η μελέτη προβλέπει, σε πρώτο στάδιο τη συντήρηση του ψηφιακού δαπέδου και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση σκέπαστρου. Μόλις εγκριθεί θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση».

* Στη θέση του ναού, την πρώτη βυζαντινή περίοδο αναπτύχθηκε ο οικισμός Άλυγγος (αρχές του 6ου αιώνα). Πρόκειται για κτίσμα του 5ου αιώνα και φαίνεται να έχει κτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό. Ανασκάφηκε το 1937 και το 1960. Πρόκειται για λαμπρό δείγμα θρησκευτικής αρχιτεκτονικής της εποχής και το ψηφιδωτό δάπεδο, με λευκές, μαύρες και κεραμιδί ψηφίδες, είναι από τα ωραιότερα σωζόμενα δείγματα στην Κρήτη με γεωμετρικά θέματα, αναπαραστάσεις δελφινιών και παγωνιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς