Τελευταία Νέα

Ελούντα – Δεν είναι αντίθετος ο Σύλλογος Αλιέων σε απαγόρευση της αλιείας στον Κόρφο

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Αγίου Νικολάου αναδείχθηκε στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα την Κοινότητας Ελούντας. Εξελέγησαν κατά σειρά του αριθμού των ψήφων που έλαβαν οι: Ιωάννης Σφυράκης (22), Ιωάννης Λουκάκης (16), Βασίλης Υγειονομάκης (15), Δημήτης Γιούργος (7), Εμμανουήλ Σφυρογιαννάκης (5). Αναπληρωμαματικό μέλος ο Κων. Τσίγκος.  Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι, Εμμ. Αμαριωτάκης και Γεώργιος  Ν. Λουκάκης.

Η συζητούμενη απαγόρευση αλιείας στον Κόρφο της Ελούντας είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες ψαράδες της Ελούντας. Τα αλιεύματα έχουν μειωθεί δραματικά και οι επαγγελματίες ψαράδες βρίσκονται απέναντι με ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα, που αφορά τις μεγάλες ζημιές που προκαλούν στα εμπορεύσιμα αλιεύματα και στον εξοπλισμό τους οι λαγοκέφαλοι. Ένα άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί σοβαρά τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής είναι η δράση των ερασιτεχνών αλιέων είτε ψαρεύουν από σκάφη, είτε βουτώντας με μπουκάλες, συντελώντας και εκείνοι στη μείωση των εμπορεύσιμων αλιευμάτων για τους επαγγελματίες αλιείς, όπως επεσήμαναν χθες επαγγελματίες αλιείς της Ελούντας.

Για την απαγόρευση

Το πλειοψηφούν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιωάννης Σφυράκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ο ίδιος προσωπικά, αλλά και ο Σύλλογος γενικότερα δεν είναι αντίθετος σε μια απόφαση απαγόρευσης της αλιείας για μια διετία, εφ’ όσον προτείνεται από τους επιστημονικούς  φορείς ως μέτρο που θα συμβάλει στον εμπλουτισμό των αλιευμάτων στην περιοχή. Εξάλλου, όπως έχει τονιστεί, ο κόρφος της Ελούντας λειτουργεί ως «θερμοκοιτίδα» για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη αλιευμάτων, που εμπλουτίζουν την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου. Εκείνο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι η τήρηση και ο σεβασμός από όλους τους αλιείς της περιοχής της απαγόρευσης αλιείας, γιατί  και όταν επιχειρήθηκε στο πλαίσιο «συμφωνίας κυρίων», στην οποία είχαν καταλήξει οι αλιείς της περιοχής, κάποιοι επιτήδειοι συνέχισαν να αλιεύουν με δίχτυα κλπ. μέσα στον κόρφο.

Όπως τόνισε ο κ. Σφυράκης, η παρουσία του Λιμενικού Τμήματος είναι σημαντική. Στεγάζεται μάλιστα στον α΄ όροφο του Κοινοτικού Καταστήματος και έχει οπτική εποπτεία ολόκληρου του κόρφου, αλλά και με το ταχύπλοο σκάφος που απέκτησε πρόσφατα, θα μπορεί να ελέγχει αυστηρά την τήρηση της απαγόρευσης αλιείας, όταν υπογραφεί.

Να σημειωθεί ότι για να υπογραφεί απόφαση απαγόρευσης αλιείας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του οικείου συλλόγου επαγγελματιών αλιέων.

Το μπλε καβούρι

Η πλήρης απαγόρευση για 1 +1 έτη της αλιείας εντός του Κόλπου της Ελούντας, είναι το μέτρο που προτείνεται και μέσα από τη μελέτη που παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο ερεύνησε και κατέγραψε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κόλπου της Ελούντας, στο πλαίσιο υλοποίησης ερευνητικού προγράμματος (2019-2020) με τίτλο «Διερεύνηση της οικολογικής κατάστασης του Κόλπου της Ελούντας και του όρμου Ατζικιάρη Σητείας», με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Πρέπει δε να διευκρινίσουμε ότι η πρόταση του ΕΛΚΕΘΕ αφορά πλήρη απαγόρευση της αλιείας εντός του κόρφου, εξαιρούμενης της αλίευσης του μπλε καβουριού, για να ελεγχθεί έτσι η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού του λεσεψιανού αυτού είδους που εμφανίστηκε την τελευταία διετία στην Ελούντα. Όπως αποδεικνύεται, πετυχαίνει και καλή εμπορική τιμή στην αγορά, άρα μπορεί να αποδώσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους επαγγελματίες ψαράδες της Ελούντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς