Τελευταία Νέα

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου – «Καταλήψεις γίνονται μόνο για εκπαιδευτικά ζητήματα»

Πολίτες του Ρεθύμνου, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,

βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά την απόπειρα των φασιστών να προκαλέσουν κύμα καταλήψεων στη χώρα, με πρόσχημα το Μακεδονικό, φανατίζοντας ανήλικους μαθητές με το δηλητήριο του εθνικισμού.

Η προσπάθεια έγινε μέσω ανώνυμων διαδικτυακών καλεσμάτων, με ψευδεπίγραφο πατριωτικό χαρακτήρα, αλλά στην ουσία του εντελώς ανιστόρητο και προπαγανδιστικό.

Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είχε τον αντίκτυπο που προσδοκούσαν οι εμπνευστές της. Η κινητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών, πολιτών και συλλογικοτήτων φανέρωσε το παιχνίδι που πήγε να παιχτεί στις πλάτες των μαθητών και ανέδειξε τις δυνατότητες του απλού κόσμου να κόψει τη φόρα των εθνικιστών.

Την ίδια στιγμή, απαντήθηκαν ζητήματα όπως ‘’Μα οι καταλήψεις δεν συνιστούσαν πάντα μια μορφή πάλης;’’, ή ‘’Δεν θέλετε η νέα γενιά να είναι πολιτικοποιημένη;’’.

Όμως καταλήψεις τα τελευταία χρόνια γίνονται μόνο για εκπαιδευτικά ζητήματα, με εξαίρεση τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, όπου πρόκειται για τον φόνο ενός μαθητή και όπου εν πάση περιπτώσει δεν επιβλήθηκε στους μαθητές με πλάγιους τρόπους. Και, προφανώς, η παραπλάνηση από ανώνυμα καλέσματα δεν συμβάλλει στην πολιτικοποίηση της νέας γενιάς – το αντίθετο μάλλον.

Ασφαλώς δεν αγνοούμε πως οι φασιστικοί χαιρετισμοί και τα εθνικιστικά συνθήματα στις όποιες πορείες και συγκεντρώσεις μαθητών είναι ζητήματα άκρως ανησυχητικά, που μία κοινωνία, και ειδικά οι γονείς, οφείλει να τα προσέξει και να τα αξιολογήσει.

Η πατριδοκαπηλία χρησιμεύει ως όχημα για την εξοικείωση των μαθητών με πρακτικές που παραπέμπουν στον φασισμό και τον ναζισμό. Και ο φασισμός και ο ναζισμός προκάλεσαν στην Ελλάδα τεράστιες πληγές.

Επίσης οφείλουμε να στηλιτεύσουμε την υποκρισία των Μ.Μ.Ε., καθώς και ‘’αγανακτισμένων γονέων’’, που όταν οι καταλήψεις έχουν εκπαιδευτικά αιτήματα καταγγέλλονται ως παράνομες ή ως αιτία απώλειας διδακτικών ωρών, αλλά για τις συγκεκριμένες καταλήψεις η αντιμετώπιση ήταν εντελώς διαφορετική.

Εκφράζουμε τη στήριξή μας σε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου οι οποίοι τον τελευταίο καιρό στοχοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακροδεξιούς. Η προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αντιπαλεύουν τον φασισμό δεν θα περάσει.

Οι αγωνιστές άλλωστε δεν κρύβονται, γιατί δεν έχουν λόγο να τον κάνουν. Άλλοι προσπαθούν, συχνά μέσω της ανωνυμίας τους, να δηλητηριάσουν τους μαθητές και την κοινωνία.

Εσχάτως εξωτερικοί τοίχοι σχολείων και άλλοι χώροι λερώθηκαν – κυριολεκτικά – με φασιστικά συνθήματα, αλλά και σβάστικες – σε μια ομολογία της αληθινής ταυτότητας όσων τα ανέγραψαν. Συγχαίρουμε τις συλλογικότητες και τους πολίτες που εναντιώνονται σε αυτές τις ενέργειες και τους δράστες τους και προσπαθούν να καθαρίσουν την πόλη από τη βρωμιά του ναζιστικού απόηχου.

Επειδή θεωρούμε ότι τα παραπάνω αφορούν όλον τον κόσμο του Ρεθύμνου, πέρα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, και επειδή οι φασίστες θα ξαναεπιχειρήσουν ανάλογες κινήσεις, ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες καλούμε τον λαό σε επαγρύπνηση.

Για τα παιδιά μας, για το δίκιο, για τη δημοκρατία.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γ. Γραμματέας

Νίκος Αδράμης                                                       Χρήστος Σουρουλής

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Νίκος Δερεδάκης – Στο σχολείο είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία και τις εγκυκλίους

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, παρατηρώ και αναπτύσσεται μια αρνητική …

Ρέθυμνο – Ο… παππούς στη Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Είναι γνωστή η καλή σχέση που έχει ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Γαζίου Παναγιώτης Ασημακόπουλος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize