Τελευταία Νέα

Ελεύθερνα – Κιβωτός πολιτισμού και γνώσης

Παρουσία της βασιλομήτορος της Ισπανίας Σοφίας οι επιστημονικές εργασίες

Σημείο αναφοράς για το Ρέθυμνο και προβολής του πανάρχαιου Ελληνικού πολιτισμού αναδεικνύεται η αρχαία Ελεύθερνα. Τούτο γίνεται αντιληπτό από τις εισηγήσεις, που πραγματοποιούνται στο διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο με θέμα: «Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος», το οποίο διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι εργασίες του ξεκίνησαν παρουσία της Βασιλομήτορος της Ισπανίας Σοφίας την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζονται σήμερα στο Ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace. Το συνέδριο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί αύριο στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας.

Οι εισηγητές, αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο της αρχαίας Ελεύθερνας με βασικό άξονα τις επαφές της Ελεύθερνας και της Κρήτης με τον κόσμο της Μεσογείου, την Ανατολή και τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο, από την Προϊστορική Εποχή έως και την Πρωτοβυζαντινή περίοδο. Στόχος είναι, μέσα από την εξέταση επιμέρους θεμάτων και αντικειμένων, η σκιαγράφηση της θέσης της Κρήτης στο «παγκόσμιο» γίγνεσθαι της περιόδου εξέτασης, οι επιδράσεις που δέχτηκε και αυτές που δέχτηκαν όσοι λαοί ήρθαν σε επαφή με το νησί.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη να αναφέρεται στο πολυετές ανασκαφικό έργο στην περιοχή και τις μελέτες των ευρημάτων. Αφού επισήμανε την σημασία που είχε για τον ίδιο να ομιλήσει στα Ελληνικά, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Το συνέδριο αυτό ξεκίνησε για τους φοιτητές, για τους νέους αρχαιολόγους, για τους ανθρώπους που πρέπει κάποια στιγμή να πέσουν στα βαθιά για να προχωρήσουν και να σηκωθούν ψηλότερα. Και φυσικά γιγαντώθηκε με τη συμμετοχή όλων των ευγενών και εξαιρετικών αρχαιολόγων συναδέλφων, από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αγγλία και αλλού.»

Ευχάριστη στιγμή όταν σηκώθηκε η Βασίλισσα και χόρεψε πεντοζάλη

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ

Η Βασίλισσα Σοφία ήρθε στο Ρέθυμνο για να παρευρεθεί στις εργασίες του συνεδρίου, συνοδευόμενη από την αδελφή της Πριγκίπισσα Ειρήνη. Σηματοδοτώντας την σημασία της παρουσίας της, ο καθηγητής κ. Σταμπολίδης, τόνισε, ότι «Δεύτερο σημείο είναι η παρουσία στο συνέδριο μας της Βασίλισσας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης. Και θα μου πείτε γιατί καλέσατε βασίλισσες σε ένα αρχαιολογικό, έστω και διεθνές συνέδριο; Νομίζω ότι πολλοί λίγοι θα γνωρίζουν ότι όταν ήταν στα φοιτητικά τους χρόνια, έχουν συγγράψει ένα πόνημα αρχαιολογικό για την κεραμική της Τανάγρας και του Τατοΐου μαζί με την κόρη του Αρβανιτόπουλου. Ένα μικρό βιβλίο, που το θυμάμαι στη βιβλιοθήκη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, επομένως έχουν πολύ μεγάλη αγάπη για την αρχαιολογία.

Και φυσικά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Βασίλισσα – μαζί με άλλους κυρίους και κυρίες διεθνώς – έχει βοηθήσει για την ίδρυση της μεγάλης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, για την οποία υπερηφανεύεται η Οικουμένη και για την οποία έλαβε ένα βραβείο στην Αθήνα πριν από κάμποσο καιρό.»

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Επικεντρώνοντας στον αναπτυξιακό ρόλο της αρχαίας Ελεύθερνας για την Κρήτη, ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ότι «Είμαστε τυχεροί, γιατί ζούμε σε ένα νησί πάνω στο οποίο συνυπάρχουν όλα εκείνα τα φυσικά αλλά και ανθρωπογενή στοιχεία, τα οποία το έχουν μετατρέψει σε ένα ζωντανό ιστορικό και περιβαλλοντικό κύτταρο για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της Κρήτης, μέσα από το πρίσμα των διαδρομών, δικτύων και συνεργειών μπορεί να υποστηρίξει την διαρκή προσπάθεια όλων μας, για τη διαρκή ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, που ξεκινά στα Μινωικά ανάκτορα, περιπλανάται στα Βενετσιάνικα κάστρα και καταλήγει στις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες. Αυτό το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, αυτήν την ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα της Κρήτης συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να διαφυλάττουμε ως Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με σπουδαίους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Ο στόχος μας είναι κοινός.

Το όραμά μας ξεκινά από την αρχαία Ελεύθερνα και ακουμπά όλον το σύγχρονο κόσμο, όπως ακριβώς περιγράφεται και στον τίτλο του Συνεδρίου».

Από την πλευρά της και εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη, που απουσιάζει εκτός Κρήτης, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, κ. Πέπη Μπιρλιράκη σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «Η Ελεύθερνα, το σημείο αναφοράς για το Ρέθυμνο και το νησί μας, αποτελεί και πάλι την αφετηρία και το εφαλτήριο μελέτης της σχέσης της Κρήτης με τον κόσμο της Μεσογείου σε μια μακρινή, αλλά μακρά σε διάρκεια περίοδο. Η ασφαλής γνώση του παρελθόντος με τη βοήθεια της επιστήμης διανοίγει νέους δρόμους και προσδίδει νέο περιεχόμενο στην ταυτότητα του νησιού και των ανθρώπων του.»

Επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.  Οδυσσέας Ζώρας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι : «Το Π.Κ. από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα έχει συνδράμει το αρχαιολογικό έργο και με τη σειρά τους οι αρχαιολόγοι μας και το έργο τους μας ανταποδίδουν στο πολλαπλάσιο αυτή τη συνδρομή. Όχι μόνο με το επιστημονικό τους έργο, αλλά και με το κοινωνικό και αναπτυξιακό, όπως κάνει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης στην Ελεύθερνα.

Πέραν από την αρχαιολογική σκαπάνη και τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου και του μουσείου, η διοργάνωση αυτού του διεθνούς συνεδρίου είναι ένας ακόμα σταθμός σε αυτά που γίνονται και σε αυτά που θα ακολουθήσουν».

Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από διάφορες χώρες ενώ στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος και ο Πρέσβης της Ισπανίας. Εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, επιχειρηματίες, υπηρεσιακοί παράγοντες και φοιτητές.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Το ιστορικό της συνεργασίας με την αμερικανική αγορά στον τουρισμό και οι τρέχουσες προοπτικές

Στο Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας υποδέχθηκε τον κ. …

Ρέθυμνο – Στόχευση σε τουρίστες από ΗΠΑ για διακοπές μετά… απομακρυσμένης τηλεργασίας

ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ Από το Ρέθυμνο ξεκινάει ένα δύσκολο αλλά σημαντικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize