Τελευταία Νέα

Ελεύθερες από σήμερα οι διαδημοτικές μετακινήσεις!

Ελεύθερες από σήμερα και μόνο για τα Σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο.

Το πρώτο “crash test” θα αποτελέσει αυτό το Σαββατοκύριακο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό “6”. Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους προκειμένου να αθληθούν και να περπατήσουν στην ύπαιθρο, μακριά από την κατοικία τους, μέχρι τις 9 το βράδυ που ξεκινάει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι λοιμωξιολόγοι έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση, λόγω της κούρασης που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά και για να αναχαιτίσουν την ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους πολίτες να εκμεταλλευτούν τους εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Πρόκειται για μία “πιλοτική εφαρμογή”, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Νίκος Χαρδαλιάς που αρχικά θα ισχύει μόνο τα Σαββατοκύριακα και, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποφασιστεί αν θα επεκταθεί και τις καθημερινές.

 

Προειδοποίηση Μητσοτάκη για ορθή χρήση του μέτρου

Στην κυβέρνηση τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως πρόκειται για αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων, καθώς δεν επιθυμούν σε καμιά περίπτωση να περάσουν το μήνυμα στους πολίτες ότι χαλαρώνουν τα μέτρα. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής ξεκαθάρισε πως, αν υπάρξει συγχρωτισμός στους εξωτερικούς χώρους και οι πολίτες δεν λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας, τότε η απόφαση που έλαβαν οι ειδικοί μπορεί να ανασταλεί.

“Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, χωρίς να υπάρχουν υπερβολικοί συνωστισμοί”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Φλοίσβος

Διαφωνίες λοιμωξιολόγων

Λανθασμένη απόφαση χαρακτήρισε την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθήνα Λινού υποστηρίζοντας ότι “θεωρήσαμε ότι με το να περιορίσουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους θα προλαμβάναμε τη μικρή έκθεση που θα μπορούσε να προκύψει σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό όμως δεν ίσχυε”, είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1. Παράλληλα τόνισε πως ήταν “εξαιρετική” η απόφαση της επιτροπής για την αναπροσαρμογή του μέτρου με τον κωδικό “6”, σημειώνοντας πως θα πρέπει οι πολίτες να φορούν την μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και να προσέχουν την υγιεινή των χεριών.

Απαντώντας σε ερώτηση του “TheToc”, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως “δεν υπάρχει κάποια αντιπαράθεση με την κυρία Λινού. Υπάρχουν βέβαια οι διαφορετικές απόψεις”, είπε χαρακτηριστικά και στην συνέχεια δικαιολόγησε την απόφαση που είχε λάβει η επιτροπή τον Φεβρουάριο: “θέλαμε ο κόσμος να μείνει στο σπίτι του, με σκοπό να περνάει το χρόνο του με τις οικογένειές του”.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας αναφερόμενος στην άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων τόνισε πως σκοπός είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών. “Σε αυτή τη φάση τώρα, όπου και κόπωση υπάρχει και ο κόσμος έχει αυξήσει τις συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά, εμείς αυτό που θέλουμε να προτείνουμε ως εναλλακτική λύση, είναι να βγει έξω με την οικογένειά του, να περπατήσει στην εξοχή, να περπατήσει σε ανοιχτούς χώρους και να αποφύγει τις συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά”, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής ανακοίνωσε πως, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί και της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, η εστίαση θα ανοίξει τελικά μετά το Πάσχα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ύψους 330 εκ ευρώ.

“Όταν ανοίξει η εστίαση, και η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν, να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο, όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΙ, θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα (mall), ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς