Ελαιοπαραγωγή-ρεκόρ αν καταπολεμηθεί σωστά ο δάκος – Ανησυχία και για τους δημοτικούς βοσκοτόπους – Σύσκεψη στο Ρέθυμνο

Χρονιά ρεκόρ στην παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι η φετινή, εάν καταπολεμηθεί έγκαιρα ο δάκος. Σε σχετική σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Κρήτης, Μανώλης Χνάρης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα κονδύλια για τον πρώτο ψεκασμό με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή να τονίζει τη σημασία του να πραγματοποιηθούν σωστά οι ψεκασμοί, αφού πλέον περιορίζονται στους 4, έναντι 7 κατά το παρελθόν.

Με διπλή εντολή Σταύρου Αρναουτάκη και με συνεχείς πιέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου. Υπάρχουν χρήματα για τον πρώτο ψεκασμό σε όλο το νησί, διαβεβαιώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, Μανώλης Χνάρης και μετά την υποχώρηση της θερμοκρασίας, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης του δάκου, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας.

Παλαιότερα γίνονταν μέχρι και 7 ψεκασμοί, ενώ πλέον μόνο 4, με αποτέλεσμα να είναι αδήριτη η ανάγκη να πραγματοποιούνται σωστά οι ψεκασμοί, αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή.

Με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, αναμένεται εάν όλα κυλήσουν ομαλά να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ελαιοπαραγωγή στο νησί.

Ενημερωτική συνάντηση σήμερα στην Π.Ε.Ρ. για το πρόγραμμα της δακοκτονίας & τους δημοτικούς βοσκοτόπους

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα “Πρόγραμμα Δακοκτονίας και Δημοτικοί Βοσκότοποι”, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης,  παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη  Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς  Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανόλη Χνάρη, του Δημάρχου Ανωγείων, κ. Μανόλη Καλλέργη, των Αντιδημάρχων Αμαρίου, κ.κ. Ψαρουδάκη και Σταθοράκη, του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Νίκου Αγριμάκη, του Δήμου Μυλοποτάμου, κ. Μιχάλη Σαρρή, του Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Κώστα Φωτάκη υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Ρ.  και των εργολάβων του προγράμματος Δακοκτονίας (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου).Κατά τη συνάντηση ζητήθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης η συνδρομή των Δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου και ταυτόχρονα έγινε ενημέρωση σχετικά με το θέμα της καταβολής του δικαιώματος χρήσης των δημόσιων  βοσκοτόπων. Όπως επισημάνθηκε τα μισθώματα των δημόσιων βοσκοτόπων, που έχουν κατανεμηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να πληρωθεί η ενιαία ενίσχυση 2016 πρέπει να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος του 2017, ώστε οι κτηνοτρόφοι του Νομού να μπορούν να λάβουν μέρος στην κατανομή του 2017.

ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

«Ο εμπαιγμός του ελαιοκομικού κλάδου πρέπει να σταματήσει»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, αναφορικά με την αντιμετώπιση των παθογενειών του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς καθώς και την έστω και καθυστερημένα αποτελεσματική ολοκλήρωσή του κατά τη φετινή κρίσιμη για τους ελαιοπαραγωγούς χρονιά, κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Στην παρέμβασή του, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής αναδεικνύει την ανάγκη να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο δάκος της ελιάς (Bactrocera oleae), που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας για την ελαιοπαραγωγή. Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός των παραγωγών του ελαιοκομικού κλάδου, ενώ επιτέθηκε στην Κυβέρνηση που για άλλη μια χρονιά κωλυσιεργεί παρότι δεσμευόταν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Τέλος, ζητά να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, προκειμένου να προστατευτεί ένας από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κεφαλογιάννη:

«Με δεδομένη τη σημασία της ελαιοπαραγωγής για την οικονομία της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σοβαρότητα για την αντιμετώπιση των παθογενειών του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, καθώς και η αποτελεσματική ολοκλήρωσή του κατά τη φετινή κρίσιμη για τους ελαιοπαραγωγούς χρονιά. Είναι γνωστό ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί για πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα για την Κρήτη αποκλειστικό εισόδημα των παραγωγών των περιοχών αυτών. Η μέση ετήσια παραγωγή Κρητικού ελαιόλαδου ανέρχεται σε 200.000 τόνους, την ίδια στιγμή που το κρητικό λάδι έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αγορά. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, που αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο για την εγχώρια παραγωγή, είναι απόλυτη προτεραιότητα για τους αγρότες της Κρήτης, αφού οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών του δάκου.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, και παρά τις διαδοχικές δεσμεύσεις του Υπουργείου, οι ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι αποδίδουν κάθε χρόνο τις εισφορές τους για την δακοκτονία βλέπουν ότι άλλη μια καλή ελαιοκομική χρονιά κινδυνεύει να καταστραφεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εκκίνηση και στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την εφαρμογή του προγράμματος.

Φέτος, με τη διαφαινόμενη αύξηση της παραγωγής, τόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες όσο και οι Περιφερειάρχες, είχαν ζητήσει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ψεκασμοί έγκαιρα και αποτελεσματικά. Από τη μεριά του, το Υπουργείο την 1η Μαρτίου τόνιζε ότι το πρόγραμμα Δακοκτονίας «θα εφαρμοστεί έγκαιρα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη χρονιά», συμπληρώνοντας ότι με το υπουργείο Εσωτερικών «συνεργάζονται για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του», ενώ, λίγες μέρες αργότερα, ο αρμόδιος Υπουργός δήλωνε ότι «οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον πρώτο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του μηνός Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες».

Δυστυχώς για άλλη μια φορά τίποτα από αυτά δεν έγινε, αφού καθυστέρησε αρκετά η μειοδοσία για την προμήθεια των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να ευελπιστούμε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Αύγουστο.

Επιπρόσθετα, έχουν μειωθεί οι πόροι του προγράμματος και κατ’ επέκταση αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για τη Δακοκτονία τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 17 έως 18 εκατ. ευρώ, όταν το 2013 αντιστοιχούσε σε 24,7 και το 2012 σε 28,3 εκατομμύρια ευρώ. Η δραστική αυτή μείωση των πόρων έχει οδηγήσει σε ανάλογη μείωση τόσο στο προσωπικό όσο και στον όγκο των απαιτούμενων ψεκασμών, με αποτέλεσμα το 2016 η μείωση της παραγωγής σε κάποιες περιοχές της χώρας να προσεγγίζει το 40%.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2017 προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή παραγωγή που αναμένουν οι αγρότες;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς; Εξετάζει το Υπουργείο την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, την εξεύρεση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και καλών πρακτικών από άλλες χώρες;

 

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Κρήτης το Πολιτιστικό Πάρκο Ανωγείων

Την ένταξη στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Κρήτης, του έργου «Δημιουργία πολιτιστικού πάρκου» στο Δήμο …

Ρέθυμνο – Αγορά γης στον Πλακιά και εγκατάσταση και αναβάθμιση φωτισμού στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αγίου Βασιλείου

Χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize