Εκπαίδευση πυροσβεστών στη διάσωση ατόμων που εγκλωβίζονται σε φαράγγια

Σχολείο εκπαίδευσης και πιστοποίησης πυροσβεστών, στη διάσωση ατόμων που εγκλωβίζονται σε φαράγγια της Κρήτης, θα οργανώσει η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Κρήτης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που εδρεύει στο Ηράκλειο.

Kλιμάκιο εκπαιδευτών της  3ης ΕΜΑΚ ενημέρωσε πρόσφατα το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου.

Τα περιστατικά εγκλωβισμού, τραυματισμού ή αποπροσανατολισμού ατόμων που αναζητούν εμπειρίες στην κρητική ύπαιθρο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα πολλά φαράγγια που διαθέτει το νησί αλλά και ο Νομός Λασιθίου ειδικότερα, πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο, επεσήμανε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου Μιχάλης Βασιλάκης. Αυτή η πραγματικότητα υπαγορεύει πλέον την ανάγκη να εκπαιδευτούν πυροσβέστες στη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού και στη διαδικασία εντοπισμού και απεγκλωβισμού ατόμων που χάνονται στα φαράγγια, λαμβάνοντας και τη σχετική πιστοποίηση αφού ολοκληρώσουν αυτή την ειδική εκπαίδευση.

Πρόκειται για απόκτηση γνώσης και τεχνικής ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και ασφάλεια, σε δύσκολα, εξειδικευμένα συμβάντα διασώσεων, μιας και τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε, σε παγκρήτιο επίπεδο, ειδικά τουρίστες να χάνονται σε δύσβατα, δυσπρόσιτα μέρη και ειδικά, σε φαράγγια, πολλά από τα οποία έχουμε εμείς στο Νομό Λασιθίου. Οι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι αυτοί πυροσβέστες θα μπορέσουν να βοηθήσουν και τον ξένο και τον Έλληνα τουρίστα αλλά και οποιονδήποτε τυχόν περιέλθει σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση.

Απαντώντας στην ερώτηση πόσα ήταν τα φετινά περιστατικά τουριστών που χρειάστηκαν ειδικές επιχειρήσεις διάσωσής τους, ο κ. Βασιλάκης είπε ότι υπήρξαν αρκετά τέτοια περιστατικά. «Είχαμε τουρίστες που ειδικά στην περιοχή της Σητείας χρειάστηκε η επέμβαση της Υπηρεσίας μας, μαζί με τις εθελοντικές οργανώσεις – ΕΔΕΑΚ της Σητείας και Ομάδα Διάσωσης Κρήτης του Αγίου Νικολάου – για να εντοπιστούν και απεγκλωβιστούν. Πρέπει δε να τονιστεί ότι διαθέτουμε στο νομό από τις καλύτερες εθελοντικές ομάδες στον τομέα αυτό. Προβληματίζει το γεγονός ότι τέτοια περιστατικά έχουν αυξητικές τάσεις… Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο η συγκρότηση και εκπαίδευση ομάδας που πιστοποιημένα πλέον θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση σε τέτοιες επιχειρήσεις.»

Όπως μας είπε ακόμα ο διοικητής, στο σχολείο αυτό εκπαίδευσης συμμετέχουν εθελοντικά οι πυροσβέστες και έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει σε όλη την Κρήτη πολύ μεγάλος αριθμός πυροσβεστών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σχολείο και να εκπαιδευτούν. Συγκεκριμένα, ενώ εκτιμούσαν ότι σε παγκρήτιο επίπεδο θα συγκεντρώνονταν περί τα 15 άτομα, ήδη οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους 60. Από το Νομό Λασιθίου εκτιμάται ότι θα εκπαιδευτούν περί τα 20 άτομα.

Το σχολείο αυτό θα γίνει στο Ηράκλειο και αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2018.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Τροχαίο με ανατροπή οχήματος στα Τρία Μοναστήρια

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο Ρέθυμνο. Το τροχαίο σημειώθηκε στην …

Φωτιά στη λακωνική Μάνη – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Το μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή Δρακουλιάνικα έχει επεκταθεί – Ένα κομμάτι κινείτα προς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize