Τελευταία Νέα

Εκλογές στη Γαλλία – Μακρόν με 28,1% και Λε Πεν με 23,3% οι μονομάχοι στον β’ γύρο

Μπορεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία να αποτελέσει μια τεράστια έκπληξη;

Ο Εμανουέλ Μακρόν με 28,1% πρώτος με την Μαρίν Λε Πεν με 23,3% δεύτερη.

Σύμφωνα με ένα πρώτο ανεπίσημο exit poll (το οποίο διενεργήθηκε μεταξύ των ψηφοφόρων που έφευγαν από εκλογικά τμήματα) και δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα La Libre στο σάιτ της οι δύο υποψήφιοι, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνουν από 24%. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, συγκεντρώνει 19%.

Στις 9 ώρα Ελλάδας, θα μεταδοθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Δύο στοιχεία αναμένεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα: η αποχή που υπολογίζεται στο 26,2% αλλά και η αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων.Μέχρι μία μέρα πριν τις κάλπες, το 26% των Γάλλων “δεν ήταν σίγουροι” για την επιλογή τους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos.

Δείτε live τα επίσημα exit poll

 

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις 5 το απόγευμα ήταν 65,00% ενώ την ίδια ώρα το 2017 ήταν σχεδόν 4,5 μονάδες πάνω στο 69,42%.

Ξένα μέσα ενημέρωσης έδωσαν νωρίτερα εκτιμήσεις αποτελεσμάτων για τις εκλογές, χωρίς η αξιοπιστία τους να τεκμηριώνεται από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές για την διενέργεια των εκλογών. αξιοπιστία τους δεν έχει τεκμηριωθεί.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Εκλογές στη Γαλλία: Μακρόν με 28,1% και Λε Πεν με 23,3% οι μονομάχοι στον β' γύρο

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕ ΠΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ

Οι δύο πρώτοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος του αριστερού κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” ανανμένεται να έρθει τρίτος, ενώ την πρώτη πεντάδα των συνολικά 12 υποψηφίων αναμένεται να συμπληρώσουν η υποψήφια της δεξιάς παράταξης Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής Ερίκ Ζεμούρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς