Τελευταία Νέα

Εκλογές 2019 – Που ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω

Οι εκλογές είναι εδώ και όλα είναι έτοιμα για την εκλογική διαδικασία. Την Κυριακή 26 Μαΐου, ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, για Περιφερειάρχες, για δημάρχους και κοινοτάρχες.

Το newsit.gr σας παρουσιάζει έναν οδηγό για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές και να μην αναρωτιέστε τελευταία στιγμή: «Που ψηφίζω».

Οι κάλπες για τις εκλογές 2019 ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 19.00 το βράδυ. Στις 19.00 ακριβώς θα μάθετε και από το newsit.gr την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος όταν θα σας μεταδώσουμε το exit poll. Στην συνέχεια θα μαθαίνετε λεπτό προς λεπτό την ροή εκλογικών αποτελεσμάτων.

Για πρώτη φορά φέτος ψηφίζουν και όσοι έχουν κλείσει τα 17 τους χρόνια. Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό για όσους μετακινηθούν είτε στην Αττική Οδό είτε στις εθνικές οδούς και στο Ρίο Αντίρριο είναι ότι ΔΕΝ θα πληρώνουν διόδια!

Που ψηφίζω

«Που ψηφίζω;» Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα λίγες ώρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Τα πράγματα είναι απλά. Το υπουργείο Εσωτερικών στη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους πολίτες που ψάχνουν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα και σε ποιο σχολείο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για Ευρωπαίους πολίτες.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: με το που θα μπείτε στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, βγαίνει η παρακάτω φόρμα, όπου πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας όπως όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας και έτος γέννησης.μαθε που ψηφιζεις

Αμέσως μετά βγαίνει το αποτέλεσμα μαζί με τα στοιχεία σας: τον ειδικό εκλογικό αριθμό, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, αριθμό δημοτολογίου, κωδικό εκλογικού διαμερίσματος και εκλογικό διαμέρισμα, δημοτική ενότητα και δήμος, περιφερειακή ενότητα και περιφέρεια, νομό και εκλογικό τμήμα. Υπάρχει επίσης η επιλογή «Προβολή Χάρτη» για να πατήσετε και να δείτε που βρίσκεται το εκλογικό κέντρο όπου θα ψηφίσετε.που ψηφιζω

Επειδή για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) στη χώρα μας, δεν αποκλείεται κάποιοι να ψηφίζουν σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα. Στο ένα (Α) για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο (Β) για τον δήμο και την κοινότητα.

Εκλογές 2019 – Πόσους σταυρούς βάζω στις ευρωεκλογές

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης.

Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Άρα βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.

Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του:

  • Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

– σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

  • όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρεςέναν σταυρό προτίμησης
  • όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης
  • και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης

– Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκωνέναν σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/.

Διευκρινήσεις για ετεροδημότες

Όσοι έχουν εγγραφεί στο παρελθόν σε καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, όμως για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:

Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.εκλογες 2019

Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες:

– Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

– Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

Καλούμε τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου «Μάθε πού ψηφίζεις»  ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500».

Δείτε επίσης!

Έντονο ενδιαφέρον για τις εκλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υποψήφιοι Πρυτάνεις, παρά το …

Νέα δημοσκόπηση – Εκτοξεύτηκε στις 17 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Οι Έλληνες φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία Μία νέα δημοσκόπηση από την Opinion Poll παρουσίασε το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize