Εικόνες του Σεπτεμβρίου στην Εκπαίδευση

Εικόνες του Σεπτεμβρίου στην Εκπαίδευση

Καθώς το καλοκαίρι οδεύει σιγά σιγά στον τελευταίο μήνα του και ο Σεπτέμβριος καταφθάνει ταχέως, θα αφιερώσω τις δύο τελευταίες στήλες πριν τις διακοπές στο τι θα συναντήσουμε, στην επιστροφή μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για την Εκπαίδευση και αύριο για την κοινωνία και την αγορά.

Τα όσα βλέπουμε στις παιδικές κατασκηνώσεις, με τα παιδιά να κολλούν Covid ομαδικά, μας δίνει μια προβολή στον κοντινό μέλλον, στο τι θα συναντήσουμε σε σχολεία και πανεπιστήμια μόλις ανοίξουν το Σεπτέμβριο. Όπως λένε οι γιατροί τα παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό, να περνάνε την ασθένεια στα «όρθια», αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και τα ασυμπτωματικά μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν χρόνια προβλήματα ανάλογα με το ποιο όργανο του σώματός τους έχει βλάψει ο κορονοϊός (καρδιά, νεφρά κλπ.). Όπως λένε, αυτό λέγεται σύνδρομο post-Covid και είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, γιατί μπορεί αργότερα στη ζωή τους να έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το ένα θέμα λοιπόν είναι για τα ίδια τα παιδιά, το άλλο είναι για τους ηλικιωμένους της οικογένειας, θείες, θείους, γιαγιάδες και παππούδες που ειδικά αν δεν είναι εμβολιασμένοι, μπορεί να συναντήσουν τον Άγιο Πέτρο πριν την ώρα τους. Τώρα που ανοίγει η πλατφόρμα και για τα μικρότερα παιδιά, είναι πιστεύω απαραίτητη η επίσκεψη κάθε οικογένειας στον παιδίατρο που ξέρουν και εμπιστεύονται, ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό του παιδιού μα και το οικογενειακό πλαίσιο θα συμβουλέψει με τον καλύτερο τρόπο. Όσο περισσότερα παιδιά εμβολιαστούν, τόσο το καλύτερο για τα ίδια και το κοινωνικό σύνολο.

Στα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι περισσότερο ξεκάθαρη, αφού μετά από τρία «τηλεκπαιδευτικά» εξάμηνα από το νέο ακαδημαϊκό έτος στα αμφιθέατρα ελεύθεροι και απερίσπαστοι θα βρίσκονται μόνοι οι φοιτητές που έχουν εμβολιστεί. Οι υπόλοιποι θα υποχρεωθούν σε εβδομαδιαία rapid ή μοριακά test, τα οποία μάλιστα θα πληρώνουν. Περίπτωση συνέχισης της σημερινής κατάστασης δεν εξετάζεται και καλώς, αφού ειδικά τα εργαστηριακά μαθήματα εκ των πραγμάτων δεν έγιναν όπως θα έπρεπε.

Σε κάθε περίπτωση, παγκοσμίως οι επιστήμονες μιλάνε για επιπλέον τριετή ή τετραετή ενασχόληση μας με την πανδημία. Δυστυχώς, παρά τις ευχές και τις προσδοκίες η πραγματικότητα είναι πως ο συγκεκριμένος ιός θα μας απασχολεί έως το 2024-25, με άλλα λόγια, τα έως τώρα δεδομένα για το τείχος ανοσίας αλλάζουν. Ήδη ο επικεφαλής της Pfizer κ. Μπουρλά δήλωσε πως η επίδραση του εμβολίου με τον καιρό φθίνει, θα χρειαστούμε λοιπόν και άλλες δόσεις.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αρχίζει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όχι μόνο σε κατηγορίες εργαζομένων, μα και στα παιδιά άνω των 12 ετών, ειδικά εάν έως το Σεπτέμβριο δεν έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικούς αριθμούς εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς