Τελευταία Νέα

Εικόνα γενικής καθίζησης στη χρηματιστηριακή αγορά

Η μετάλλαξη Δέλτα προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στη χρηματιστηριακή αγορά, που επέστρεψε 5 μήνες πίσω, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 22ας Μαρτίου 2021. Ταυτόχρονα χάθηκαν μέσα σε 450 λεπτά συνεδρίασης συνολικά 2,23 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2021, με τη χρηματιστηριακή αξία να υποχωρεί στα 59,89 δισ. ευρώ.

Επίσης η χθεσινή ημερήσια πτώση (-3,88%) είναι η μεγαλύτερη της χρονιάς μετά το -2,77% που είχε καταγραφεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 27ης Ιανουαρίου 2021.

Το χαμηλό βαρομετρικό που έπληξε το χρηματιστήριο αποδίδεται ξεκάθαρα στην επέλαση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, που ήδη έφερε το πρώτο lockdown στη χώρα, με το νησί της Μυκόνου να τίθεται σε καραντίνα μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2021.

«Ασύμμετρη απειλή»

Βέβαια, η αγορά έβλεπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούν την τουριστική περίοδο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της στη μακρά συσσώρευση. Πλέον όλοι βλέπουν ότι η περίοδος χάνεται, μια χρονιά μάλιστα που ο προϋπολογισμός προσπαθεί να ανακάμψει από τις περσινές ανισορροπίες και όταν το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε τα 13 δισ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης σχεδόν εκτροχιάστηκαν, αφού διαμορφώθηκαν στα 31,474 δισ. ευρώ, από 26,622 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν φθάνουν οι εναπομείναντες 5 μήνες της χρονιάς για να μπορέσει η αγορά να καλύψει τις απώλειες, αφού έχει επιστρέψει στον Μάρτιο του 2021 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στην οικονομία εν όψει του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου των ΑΕΙ τον προσεχή Οκτώβριο.

Η μη αναβάθμιση

Η απόφαση της Fitch το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δεν περιλάμβανε εκπλήξεις, παρά τις πολιτικές πιέσεις που είχαν ασκηθεί, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BB» με σταθερό το outlook. Οι βασικοί λόγοι που δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζουν την αδύναμη αναπτυξιακή της δυναμική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα, το υψηλό χρέος της κυβέρνησης και το καθαρό εξωτερικό χρέος, ενώ η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το σοβαρό σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορονοϊού, παρά τους σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.

Συσσώρευση διαρκείας

Το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα έχει καθηλωθεί, 5 μήνες παραμένει περίπου στάσιμο, με τη συσσώρευση διαρκείας να συνεχίζεται.

Τα θετικά νέα, αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, Ταμείο Ανάκαμψης, προεξοφλήθηκαν και το ελληνικό Χρηματιστήριο άρχισε να αξιολογεί τα μαύρα σύννεφα που άρχισαν να εμφανίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα, τον κορονοϊό και βεβαίως την περιορισμένη επενδυτική ορατότητα.

Το βασικό σενάριο για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ότι θα βρεθεί στη ζώνη των 820 με 800 μονάδων το προσεχές διάστημα.

Οι 820 με 800 μονάδες είναι απόρροια όχι μόνο της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και ευρύτερων ζητημάτων όπως υπερτιμημένες αγορές.

Η διάσπαση των 820 μονάδων στο δυσμενές σενάριο θα οδηγήσει αρχικά στις 780 μονάδες και στις 750 με 720 μονάδες εάν επιβληθεί καθολικό lockdown στην Ελλάδα. Οι επενδυτές να προσέξουν και να διατηρούν υψηλή ρευστότητα, όσο θα υποχωρεί το Χρηματιστήριο τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε καλές τιμές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Απειλή εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάκαμψης

Ίλιγγο προκάλεσε χθες στις διεθνείς αγορές η έκρηξη της μετάλλαξης Δέλτα σε όλον τον πλανήτη, που απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Η Wall Street άνοιξε με βουτιά 2% και με τον Dow Jones να χάνει μέσα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης πάνω από 840 μονάδες, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες ξεπέρασαν επίσης το 2%, και οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφαλή άμυνα του δολαρίου και των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των τελευταίων να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου.

Την εικόνα της γενικής καθίζησης συμπλήρωσε η βουτιά της τιμής του πετρελαίου κατά 4%, μετά τον συμβιβασμό Σαουδικής Αραβίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Στη Wall Street ο Dow Jones κινείτο το απόγευμα προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές του 2021, ενώ ο S&P και ο Nasdaq κατέγραφαν απώλειες 1,5% και 1% αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, το sell off έπληξε πρώτα τις μετοχές του ταξιδιωτικού και ξενοδοχειακού κλάδου, υπό το βάρος των νέων περιοριστικών μέτρων που παίρνουν ξανά αρκετές χώρες για να συγκρατήσουν την πανδημία. Η μετοχή της Carnival, του κολοσσού της αγοράς κρουαζιέρας, έκανε βουτιά 6%, η Easyjet και η British Airways είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 5%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,04%. Η αρχική ευφορία στη Βρετανία για την «Ημέρα της Ελευθερίας» ακυρώθηκε υπό το βάρος των πληροφοριών για επαναφορά στοχευμένων περιορισμών, αλλά και στον απόηχο της είδησης ότι ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραφε απώλειες 2,19% και o γαλλικός CAC 40 έχανε 2,15%.

Στην Ασία, ο Νikkei και ο Hang Seng είχαν απώλειες 1,3%, καθώς το Σαββατοκύριακο η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 11 μηνών και η Ταϊλάνδη κατέγραψε ημερήσια αύξηση-ρεκόρ σε νέες μολύνσεις.

Στροφή στα κρατικά ομόλογα

Η ανασφάλεια για την ισχύ της παγκόσμιας ανάκαμψης έστρεψε μαζικά τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να υποχωρεί στο -0,351% και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Μαρτίου. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε στο 1,21%, καταγράφοντας πλέον πτώση στις 11 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις.

Η στροφή στην ασφάλεια ευνόησε και την ισοτιμία του δολαρίου έναντι των περισσότερων νομισμάτων, όχι όμως και έναντι του γιεν, το οποίο ενισχύθηκε κατά 0,9%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς