Τελευταία Νέα

Δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς κρύβονται μέσα σε ρεύμα διαττόντων

Τσέχοι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι μια ομάδα αστεροειδών που θα μπορούσαν δυνητικά να πέσουν στη Γη κρύβονται μέσα στο ρεύμα των διαττόντων αστέρων Ταυριδών.

Οι ερευνητές του Αστρονομικού Ινστιτούτου της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, μαζί με αυστριακούς και σλοβάκους συναδέλφους τους παρουσιάζουν στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics παρατηρήσεις για τις Ταυρίδες που συλλέχθηκαν στην Ευρώπη στη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2015.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε πως στο ίδιο ρεύμα με τα μικρά μετέωρα (πεφταστέρια) υπήρχαν τουλάχιστον δύο αστεροειδείς διαμέτρου 200 έως 200 μέτρων, οι «2015 ΤΧ24» και «2005 UR». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά πιθανότητα οι Ταυρίδες κρύβουν κι άλλους, ακόμη μεγαλύτερους αστεροειδείς.

Υπήρχε εξάλλου από παλιά η υποψία ότι το ρεύμα σωματιδίων που προκαλούν τη βροχή των Ταυριδών κρύβουν κινδύνους. Είχε μάλιστα προταθεί η θεωρία ότι η πτώσης αστεροειδών από το εν λόγω ρεύμα έφερε εποχές παγετώνων στο μακρινό παρελθόν.

Πιο πρόσφατα, ο αστεροειδής διαμέτρου περίπου 50 μέτρων που εξερράγη το 1908 πάνω από την Τουγκούσκα της Σιβηρίας, με δύναμη αντίστοιχη πυρηνικής βόμβας 20 μεγατόνων, πιθανώς ανήκε στις Ταυρίδες.

Οι Ταυρίδες αποτελούν το μεγαλύτερο ρεύμα μετεώρων στο εσωτερικό τμήμα του Ηλιακού Συστήματος και χωρίζονται κάθε χρόνο σε τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές «βροχές» διαττόντων.

Πιθανώς δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου κομήτη πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Η νέα ομάδα των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που ανακάλυψαν οι τσέχοι αστρόνομοι αφορά τις Νότιες Ταυρίδες, με τις οποίες ο πλανήτης μας διασταυρώνει την τροχιά του επί τρεις περίπου εβδομάδες κάθε λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «στη διάρκεια αυτών των περιόδων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη η πιθανότητα σύγκρουσης με ένα μεγαλύτερο αντικείμενο διαμέτρου τουλάχιστον μερικών δεκάδων μέτρων».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης!

Αναβαθμίστηκε σε «υψηλό» το επίπεδο κινδύνου από τον κορονοϊό στην ΕΕ

Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε …

Ρέθυμνο – Αγροτικό προσπερνά αυτοκίνητα σε διπλή γραμμή στον ΒΟΑΚ

Άλλος ένας οδηγός προέβη σε συνεχείς προσπεράσεις στο ΒΟΑΚ σε απαγορευτική γραμμή πάνω σε γέφυρα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize