Διορισμοί εκπαιδευτικών 2021 – Χρονοδιάγραμμα για πίνακες και κατανομή

«Προ των πυλών» οι διορισμοί εκπαιδευτικών 2021 – Αναμένονται πίνακες και κατανομή ανά κλάδο – Το χρονοδιάγραμμα

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να αναρτηθούν οι πίνακες για τους διορισμούς εκπαιδευτικών 2021, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του Δ.Σ της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr, ότι η ανάρτηση των πινάκων αναμένεται είναι να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Ο τέως αιρετός του ΚΥΣΠΕ, Νίκος Φασφαλής, επισημαίνει παράλληλα η κατανομή ανά κλάδο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Αναμένεται η απόφαση για την κατανομή στη γενική

Πριν λίγες ημέρες, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των κενών θέσεων εκπαιδευτικών που πρόκειται να καλυφθούν, κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση.

Σύμφωνα με την ίδια, έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική απόφαση της επιτροπής για την κίνηση των διαδικασιών πλήρωσης δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) θέσεων μόνιμων Εκπαιδευτικών, για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ανωτέρω διορισμοί προβλέπεται να γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53 έως 62 του Κεφαλαίου Ε΄ του Ν. 4589/2019.

Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται με βάση τα υφιστάμενα οργανικά κενά και ότι έπονται της διαδικασίας των μεταθέσεων των υπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών και πραγματοποιούνται στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές θέσεις.

Πρόταση για διορισμούς εκπαιδευτικών σε μία φάση

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ προτείνει οι διορισμοί να γίνουν σε μια φάση, δηλαδή εφέτος και οι 10.500, καθώς τα κενά είναι ήδη πολλά περισσότερα ενώ οι αφυπηρετήσεις συνεχίζονται. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσει από το υπουργείο δέσμευση ότι και τον επόμενο χρόνο θα γίνουν κάποιοι μόνιμοι διορισμοί, ανάλογα με την πορεία των αφυπηρετήσεων και τα κενά του επόμενου έτους.

Αν αυτό γίνει δεκτό, τότε η ΟΛΜΕ προτείνει στο πλαίσιο της ισονομίας η κατανομή των προσλήψεων ανάμεσα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να είναι 50-50%, δεδομένου ότι ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες και στις δύο βαθμίδες. «Λόγω των αφυπηρετήσεων πχ, προέκυψαν εφέτος πολλά κενά σε Φιλόλογους», δηλώνει ενδεικτικά στο alfavita.gr ο κ. Θεόδωρος Τσούχλος. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ήδη οι δάσκαλοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται.

Μόνιμους διορισμούς έγκαιρα και σε μία φάση ζητά παράλληλα πλήθος σωματείων και φορέων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τι ακολουθεί τους επόμενους μήνες

ekpaideutikoi_diamarturia.jpg

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως τώρα:

– Μέσα στο Μάϊο να ακολουθήσουν συναντήσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με τους παράγοντες του Υπουργείου, προκειμένου να καθοριστούν τα ακριβή ποσοστά τόσο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, όσο και ανά ειδικότητα εκπαιδευτικών και να βγει η προκήρυξη των προσλήψεων.

 Τον Ιούνιο αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών πινάκων από το ΑΣΕΠ. Οι πίνακες έχουν ήδη καθυστερήσει και όπως αναφέρει ο Νεκτάριος Κορδής μέχρι στιγμής, παρά τις παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και την κατάθεση επερωτήσεων και τροπολογιών στη Βουλή, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα των μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση εγείρει σοβαρές υπόνοιες για μη πραγματοποίησή τους.

 Εφόσον οι εξελίξεις ακολουθήσουν όντως αυτό το ρυθμό, τότε τον Αύγουστο πλέον μπορεί να έχουμε τους πρώτους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, που οδήγησαν εφέτος σε σχεδόν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό είναι και το πλέον πιθανό όχι μόνο γιατί οι διορισθέντες θα πρέπει να προετοιμαστούν, αλλά ιδίως γιατί αν η κ.Κεραμέως τις αφήσει για Σεπτέμβριο τότε το επόμενο σχολικό έτος θα ξεκινήσει κι αυτό “κολοβό”, ενδεχόμενο καταστροφικό μετά και από το εφετινό “λουκέτο” στα σχολεία λόγω κορονοϊού.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 7 Μαΐου

Παράλληλα, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων διοργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 7 Μαΐου, με αίτημα τη σύσταση οργανικών θέσεων εν όψει της κατανομής για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων.

Τέλος οι πρόεδροι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου των ελληνικών ΑΕΙ ζητούν, με επιστολή-υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τη θέσπιση οργανικών θέσεων ΠΕ 91 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εν όψει των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς