Τελευταία Νέα

Δημήτρης Ηλιάκης – “Ο υπό ανάπτυξη τρόμος του νότιου Ρεθύμνου”

Δεκαετίες ζούμε τον σχεδιασμό ανάπτυξης του Νομού Ρεθύμνου (αν υπήρχε ή αν τηρείται) όπου ο συγκεντρωτισμός της ανάπτυξης στο Βόρειο Ρέθυμνο υποβαθμίζει οικονομικά και κοινωνικά τον Νομό και ειδικά το Νότιο Ρέθυμνο, όπου το ανάγλυφο του εδάφους και οι φανταστικές παραλίες του με  ιδιαίτερο τον χειμώνα κλίμα για έντονες καλλιέργειες κλπ. είναι ίσως οι ωραιότερες ακτές μήκους 40-60 χιλιομέτρων, όλων των ακτών της Μεσογείου.

Πρόκειται λοιπόν, εκτός των άλλων, να κατασκευασθεί στο προσεχές μέλλον ο τρίτος Βόρειος οδικός άξονας, ο οποίος είναι κυρίως αναγκαίος για ένα πεντάμηνο τον χρόνο (Ιούνιο-Οκτώβριο), ενώ ένας παράκτιος βοηθητικός έστω, οδικός άξονας στο Νότιο Ρέθυμνο, θα απορροφούσε το 40% περίπου της κυκλοφορίας του ΒΟΑΚ το διάστημα αυτό, και θα προσέφερε άμεσα, τοπική ανάπτυξη πολλών δραστηριοτήτων στην ενδοχώρα.

Δυστυχώς σε μία έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι αυτός, ο έντονα άνισος, προγραμματισμός του κράτους με ευθύνη των πολιτικών και ίσως με κάποια συμφέροντα, με παρωπίδες, συνεχίζεται να σκέπτονται πόσα λεπτά της ώρας θα συντομέψουν την διαδρομή προς Ρέθυμνο και  χωρίς ακόμα να μπορούν με αυτή τη λαιμαργία ενός συσσωρευμένου πλουτισμού ολίγων, να καταλάβουν ότι μόνο η ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας έχει μέλλον για την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Ο Νομός του Ρεθύμνου (αλλά και όλη η Κρήτη) είναι ένα συνολικό προϊόν μέσα στο οποίο ο κάθε τόπος προσφέρει τις επιμέρους ιδιαιτερότητές του, με τις οποίες ο σοφός λαός αλληλοσυμπληρώνεται.

Αν δεν λαμβάνεται στους κάθε προγραμματισμούς, αυτή η συνολική λειτουγία της κοινωνίας και της φύσης, προδίδουμε την κοινωνία μας και  την προσφέρουμε τροφή στην κάθε είδους εκμετάλλευση.

Ας δούμε παρακάτω μερικά πρόσφατα παραδείγματα ׃

Στο φαράγγι Κουρταλιώτη πέτρες πέφτουν από ψηλά προς το κέντρο του Δρόμου. Το πετρόκτιστο χαμηλό τοιχείο που κτίστηκε στην άκρη του δρόμου μαζεύει κυρίως ένα μέρος από τα κυλιόμενα από τις πλαγιές χαλίκια. Δεν υπάρχει προστασία όπως στο φαράγγι ΤΟΠΟΛΙΩΝ ΧΑΝΙΑ, όπου ισχυρά μεταλλικά δίκτυα απλώθηκαν σε ζώνες από υψηλά στις πλαγιές του, για να συγκρατούν τις πτώσεις βράχων στο ξεκίνημα της κατολίσθησής τους.

Ο οδηγός οχήματος πάνω σε στροφή εισόδου στο φαράγγι βρίσκεται αντιμέτωπος με το κούτελο πετρόκτιστου τοιχείου μπροστά του και αν το αντιληφθεί εγκαίρως πρέπει να κάνει και δεύτερη αριστερή κίνηση, διαφορετικά θα συμβεί θανατηφόρο ατύχημα.

Το τοιχίο στήριξης του νέου δρόμου από τις όχθες του ποταμού είναι χαμηλότερο κατά 2μ. περίπου του παλαιού τοιχείου και ο νέος δρόμος στηρίζεται σε αιωρούμενα μπάζα και βράχια, σε σημείο όπου τα νερά του ποταμού σε μεγάλες κακοκαιρίες φούσκωναν και μερικές φορές ανέβαιναν στην άσφλτο. Υπάρχει προβλέψιμος κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις να καταστραφεί και πάλι ο νέος δρόμος μέσα στην αρχή του φαραγγιού Κουρταλιώτη, ενώ παράλληλα στερεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο από διαπλάτυνσή του 2-3 μ. πάνω στην προαναφερόμενη επικίνδυνη στροφή.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δημιουργούσε σοβαρές και θαυμαστές υποδομές στο Νότιο Ρέθυμνο, όπως φαίνεται η γέφυρα Πρέβελη στον μεγάλο ποταμό.
Η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία με λίγα τσιμέντα και 3-4 κουτούντα που πλημμυρίζουν από τα νερά του ποταμού δίπλα από την βυζαντινή γέφυρα, συνδέουν με επικίνδυνο και ντροπιαστικό τρόπο το Νότιο Δυτικό με το Νότιο Ανατολικό Ρέθυμνο.

Σε σύγχρονη οδοποιία του νότιου Ρεθύμνου αναδεικνύονται  οι αγροτικοί δρόμοι πλάτους 4-4,5 μέτρα, οι οποίοι ασφαλτοστρώθηκαν από Πλακιά έως Ροδάκινο και από Πρέβελη έως Δριμυσκιανή Γιαλιά και παρεδόθηκαν προφανώς σε αυξημένη  κυκλοφορία, για να βάζουν σε θανατηφόρο κίνδυνο τα οχήματα, τα οποία δεν χωρούν, ειδικά σε στροφές. Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι εξόφθαλμος, η ασφάλεια των δρόμων αυτών σχεδόν ανύπαρκτη και η κατασκευή τους τέτοια, που από τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του έχουν πολλές ζημιές.
Η άσφαλτος αυτών των δρόμων προκαλεί τα οχήματα να μπουν σε αυτούς τους στενούς και δαιδαλώδεις δρόμους,  πάνω σε απόκρημνα γκρεμνά, με κίνδυνο ζωές ανθρώπων και σίγουρα  ταλαιπωρίες από αύξηση της κίνησης  σε αυτούς τους στενούς δρόμους.

Δημήτρης Ηλιάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.