Τελευταία Νέα

Διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ – Οι 120 του… ΠΑΣΟΚ, ο Τζουμάκας, οι ΣΥΡΙΖαίοι και ο DJ Σπίρτζης

Σε «ώρα ΠΑΣΟΚ» η ομιλία Τσίπρα – Κάλεσμα για συμπόρευση απέναντι στη Δεξιά

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», ήθελαν να φωνάξουν με ενθουσιασμό τα… περίπου 120 στελέχη του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα «για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης» και διοργάνωσαν εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

H αίθουσα του ξενοδοχείου που έχει φιλοξενήσει τις σημαντικότερες διεργασίες του ΠΑΣΟΚ, ήταν χωρισμένη στα τρία. Από τη μέση της αίθουσας, έως και το βήμα του ομιλητή, ήταν χωρισμένη σε δυο μέρη, στους υπογράφοντες, αριστερά και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεξιά. Οι υπόλοιπες θέσεις ήταν για εκείνους που ήθελαν να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

ipografo

Από νωρίς και σε ρόλο οικοδεσπότη στην εκδήλωση οι πιο προβεβλημένοι από τους 120, που βρίσκονται ωστόσο εδώ και καιρό στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, Στέφανος Τζουμάκας,  Νίκος Μαδεμλής και Γιάννης Μαντζουράνης.

IMG_1913

Λίγο μετά τις 19:30 η αίθουσα άρχισε να γεμίζει, κυρίως ωστόσο από στελέχη που βρίσκονται αρκετά χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώην υπουργοί, βουλευτές και στελέχη με καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Χρήστος Σπίρτζης «καλωσόριζαν» τους νέους συντρόφους που ανταποκρίθηκαν στην «απεύθυνση» του Αλέξη Τσίπρα.

gero
kor
ragous

Υπό τους ήχους της μουσικής του Νίκου Ξυλούρη – την επιμέλεια είχε αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης- η αίθουσα λίγο μετά τις 20:00 είχε γεμίσει ασφυκτικά.

spirtzis

Στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν και αρκετά στελέχη, βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος και ο Στέλιος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Παύλος Πολάκης και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Εκεί ήταν και ο Φώτης Κουβέλης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και άλλα στελέχη από τη Δημοκρατική Αριστερά.

flanb
koub
not
papas

Σε «ώρα ΠΑΣΟΚ», στις 20:00, αντί τις 19:00 όπως ήταν προγραμματισμένο έφτασε στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Στέφανο Τζουμάκα να τον  υποδέχεται στην είσοδο και τους παρευρισκόμενους να τον χειροκροτούν όρθιοι.

tsipraa_tzs

Ιδιαίτερο παλμό στην εκδήλωση έδωσαν και τα μέλη που προέρχονται από την ΠΑΣΠ και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα.

Πολλές φορές διέκοψαν μάλιστα την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για να φωνάξουν «Αλέξη γερά να πέσει η δεξιά» και «οι νέοι δίνουν τον παλμό μαζί με τον Αλέξη για το σοσιαλισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του έδωσε το μήνυμα της συμπόρευσης, ενώ αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο κίνημα που ίδρυσε κάνοντας λόγο για «ριζοσπαστική και ορμητική δύναμη που έφερε τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή του 1981».

omil

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την επόμενη των εκλογών, που έφεραν μετά από τεσσεράμισι σκληρά και δύσκολα χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, αλλά παρόλα αυτά με τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους να τον έχουν στηρίξει στη πιο δύσκολη στιγμή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως είναι στόχος «να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία σε ένα μαζικό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που θα αποτελεί τη καρδιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, έχουν γίνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση «θαρραλέα βήματα», ενώ συνέχισε: «Προχωρήσαμε λοιπόν στη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, όπου εγκρίναμε την νέα μας διακήρυξη, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης όλων των προοδευτικών πολιτών στις γραμμές μας. Και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε μια μεγάλη πορεία προς τους πολίτες, από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, για να φτάσει παντού το προσκλητήριο της συμμετοχής και να δημιουργήσουμε μια καινούργια αδιαμεσολάβητη σχέση του πολίτη με τη πολιτική»

Σήμερα «έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη από μια νέα Αριστερά. Οι εργαζόμενοι, η κοινωνική πλειοψηφία, οι άνθρωποι που επενδύουν στην πρόοδο, χρειάζονται μια νέα, μαζική, λαϊκή, πολυσυλλεκτική, σύγχρονη και δημοκρατική Αριστερά. Να στέκεται αποτελεσματικά απέναντι στον συντηρητισμό, δίπλα στους πολίτες, μπροστά στις εξελίξεις».

Είσοδος Α. Τσίπρα

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στην πορεία της προοδευτικής παράταξης με εκτενείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο «ήρθε να καταλάβει τον χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την παραδοσιακή Αριστερά. Και οι δυο πόλοι είχαν σημαντικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο αφετηρίας: Προέρχονταν από την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως της ΕΑΜικής αντίστασης. Η προοδευτική παράταξη με τους δυο διακριτούς της πόλους εκτινάχτηκε και κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας, χάρη στη νέα ορμή που προσέδωσε στην Αριστερά και στο προοδευτικό κίνημα ο αντιδικτατορικός αγώνας του λαού και κυρίως της νεολαίας μας, κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Αυτές οι δυνάμεις ήταν που εξέφρασαν τις δεκαετίες του 70 και του 80, με διαφορετικούς όρους, το στόχο της υπέρβασης του μετεμφυλιακού καθεστώτος, με ορίζοντα όχι απλά την υπέρβαση του κράτους της Δεξιάς, αλλά και την υπέρβαση του καπιταλισμού, δηλαδή τη σοσιαλιστική προοπτική της Ελλάδας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι: «Σήμερα είναι επείγουσα η προοδευτική συστράτευση και η δημοκρατική αντίσταση» και επεσήμανε πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι άστατη και σε σύγχυση. Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των ΜΟΕ, και έκανε λόγο για «παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική, που μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα».

«Και αυτό είναι πατριωτική μας ευθύνη και υποχρέωση να το επισημάνουμε και να το αποτρέψουμε», συνέχισε.

«Εμείς, η προοδευτική παράταξη που πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές πήραμε με θάρρος γενναίες αποφάσεις, προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας έναντι του στενού κομματικού συμφέροντος, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Όπως αποδείξαμε άλλωστε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και σε κάθε περίπτωση ο τελευταίος που θα μπορούσε να μας εγκαλέσει για υπονόμευση του εθνικού μετώπου είναι ο κος Μητσοτάκης. Που για να κερδίσει λίγες ψήφους δε δίστασε να δηλητηριάσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό, κάνοντας τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και σημαία ευκαιρίας», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «εν ονόματι του νόμου και της τάξης κακοποιούνται, ξεγυμνώνονται, ταπεινώνονται με πρωτοφανή τρόπο, από τους πραιτοριανούς της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, με στολή αστυνομικού. Υπό τις ευλογίες του κυρίου Μητσοτάκη, αυτουργού του δόγματος Νόμος και Τάξη».

Ο Αλεξης Τσιπρας έκανε λόγο για «παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους», για «χυδαίο νεποτισμό, για επέλαση των δικών τους παιδιών κάθε ηλικίας σε κρατικές θέσεις». Μίλησε για «ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου», για «ακροδεξιές προκλήσεις και πατριδοκαπηλία».

Επίσης, μίλησε για «δώρα στην οικονομική ολιγαρχία, με μια σειρά μέτρων και κυρίως με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο», αλλά και για «εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του ΣΕΒ και της οικονομικής ολιγαρχίας», «για επιβολή μνημονιακών πολιτικών χωρίς μνημόνια, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοροϊδία της μεσαίας τάξης».

Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο και για νέες προσχώρησης «πασοκογενών» στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τον χώρο της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η σύνθεση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και περίπου 12 στελέχη από τους συμμάχους.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανάλογη εκδήλωση, με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είχε γίνει και από την «Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, ΧΑΡΤΑ 19, Ακτιβιστές Σοσιαλιστές», ωστόσο δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης.

Την προσπάθεια αυτή διεμβολισμού του κόμματός τους την παρακολουθούν στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο όπως λένε, πρόκειται για στελέχη που έχουν αποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό από το ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με Ανδρέα Ξανθό και Σωτήρη Αλεξίου

Σήμερα Σάββατο 13/6 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το πρόγραμμα “Μένουμε …

Μητσοτάκης – Οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας – Τσίπρας προς Μητσοτάκη – Η αποτυχία σας στην οικονομία προηγείται του κορονοϊού

Σαφείς απαντήσεις για την πορεία της οικονομίας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize