Χάρις Αναγνωστάκις – Ο Ρεθυμνιώτης φοιτητής που απέσπασε παγκόσμια διάκριση!

Ο Ρεθυμνιώτης φοιτητής Χάρις Αναγνωστάκις απέσπασε παγκόσμια διάκριση!

Είναι από το Ρέθυμνο, είναι φοιτητής φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκη και μόλις κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο με τη Φοιτητική του Ομάδα στο ΑΠΘ που δημιούργησε διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος! Το καινοτόμο πρότζεκτ ονομάζεται «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System)και είναι ένα φθηνό, γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος στα πρώτα στάδια και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια.

H εντεκαμελής ομάδα αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Χαράλαμπο Αναγνωστάκι με καταγωγή από το Ρέθυμνο, Δανάη-Ελένη Βεργίνη, Μαρία Κοσμίδου, Κωνσταντίνα Τσουδερού, του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Δημήτρη Τρυγωνιάρη, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άννα Βαρβάρη και Αλέξανδρο Τσιγγίλη, του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Εμμανουήλ Χατζηχριστοφή, του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Παναγιώτη Βαλατσό, και του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Θεοδοσιάδου. Επίσης, στην ομάδα συμμετέχει η απόφοιτη του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ Άννα Αναστασίου.

Ο διαγωνισμός είναι  παγκόσμιος και αφορά τη συνθετική βιολογία, είναι εγνωσμένου κύρους και τιτλοφορείται “iGEM 2021”. Στον παγκόσμιο διαγωνισμό συμμετείχαν 352 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών και η αξιολόγηση έγινε από 152 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Ο Χαράλαμπος Αναγνωστάκις κατάγεται από γνωστή οικογένεια επιστημόνων του Ρεθύμνου και δε θα μπορούσε παρά να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας του, Μανώλης Αναγνωστάκις είναι Βιολόγος, έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και εργάζεται στο πειραματικό γυμνάσιο με τις τόσες και τόσες διακρίσεις κατά καιρούς. Η μητέρα του, Σαΐα Παυλίδου είναι γεωλόγος και επικεφαλής του ΙΓΜΕ στην Κρήτη, η μία του αδερφή, η Ισμήνη Αναγνωστάκι είναι παιδίατρος και η άλλη του αδερφή, η Νικολέττα Αναγνωστάκι είναι δασολόγος.

Ο διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation με τον φετινό να διοργανώνεται διαδικτυακά στο Παρίσι. Ο διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς