Τελευταία Νέα

Χανιά – Ο αξιολάτρευτος “Κοκκόλης” – Μάθετε ποιο ήταν το κανονικό του όνομα και τι απέγινε η υπέροχη συνταγή σάμαλι

Οι παλαιότεροι Χανιώτες και Χανιώτισσες σίγουρα τον αναγνωρίζουν.

Άφησε το δικό ξεχωριστό αποτύπωμα σε αυτή την πόλη, αλλά είναι πραγματικά λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν πέραν του ότι πουλούσε πεντανόστιμα κουλούρια και φυσικά το αξεπέραστο σάμαλι! Όπως μάθαμε μάλιστα, την συνταγή του υπέροχου γλυκού που τον καθιέρωσε στην συνείδηση όλων όσων τον γνώρισαν, την κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό, χωρίς ουδέποτε να την μοιραστεί με κάποιον.

Ο αγαπητός Κοκκόλης, ήταν μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες της πόλης τις δεκαετίες του 60, 70, 80 και 90. Το κανονικό του όνομα όπως μάθαμε, ήταν Νικόλαος Αστροπαλίτης.

Υπήρξε ουσιαστικά το πρώτο delivery που γνώρισαν τα Χανιά, καθώς αυτός και η μοτοσικλέτα του, την οποίαν είχε μετατρέψει και στο “κατάστημα” που του έβγαζε τα προς το ζην, ήταν για δεκάδες χρόνια, έννοιες απολύτως συνυφασμένες.

Δεν υπήρχε αθλητική αναμέτρηση στην οποίαν ο Κοκκόλης να μην πάει να πουλήσει την πραμάτεια του. Ο ίδιος άλλωστε λάτρευε το ποδόσφαιρο και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, υπήρξε μεγάλο ταλέντο της εποχής του, όμως η ανάγκη για επιβίωση, δεν του επέτρεψε να το ακολουθήσει επαγγελματικά.

Τριγυρνούσε συνεχώς με την μοτοσικλέτα του στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων, τον συναντούσαμε όμως πιο συχνά έξω από την Εθνική ή την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ δεν υπήρχε Δημόσια Υπηρεσία ή σχολείο, που να μην κάνει καθημερινά αισθητή την παρουσία του.

Ο Κοκκόλης “κουβαλούσε” μια μεγάλη ιστορία. Στην εποχή της κατοχής, υπήρξε όπως μάθαμε “σαλταδόρος“, άρπαζε δηλαδή τρόφιμα από τα σημεία φύλαξης των κατακτητών και τα έδινε σε φτωχές οικογένειες που δεν είχαν να φάνε.

Δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα και για την προσωπική του ζωή, όμως πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε παιδί πολύτεκνης οικογένειας ενώ και αυτός δημιούργησε μια πολυμελή οικογένεια. Είχε επτά αδέλφια από τα οποία σήμερα ζει μια αδελφή του, η κ. Φιλιώ ενώ έκανε και έξι παιδιά, από τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα βρίσκονται στην ζωή τα τρία, η κ. Ελένη, ο κ. Θανάσης και ο κ. Νίκος.

Έχοντας στην αγκαλιά του τον πρώτο του γιο, τον Ευάγγελο, πριν από 74 περίπου χρόνια…

Πέραν από τα πεντανόστιμα κουλουράκια του και το μοναδικό σάμαλι που τον καθιέρωσαν – παρέα με την πάντα χαρακτηριστική του φωνή – ο Κοκκόλης παρασκεύαζε ακόμη χαρουμπία αλλά και παστέλια.  Το τελευταίο μάλιστα είχε σταθεί η αφορμή, για να του αποδοθεί και το παρατσούκλι του “Παστελά“, το οποίο τον συνόδευε για πάρα πολλά χρόνια.

 

*Ευχαριστούμε πολύ τον Vangaman για την παραχώρηση χρήσης των φωτογραφιών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize