Χανιά – Μπάχαλο για τις στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιδράσεις και νέα πυρά από την αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, με αφορμή τα έργα που επιθυμεί η δημοτική αρχή για τροποποιήσεις στα πεζοδρόμια και την κυκλοφορία λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ στο κέντρο των Χανίων.

Με αφορμή την τεχνική έκθεση που εισηγήθηκε ως πρώτο θέμα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ξανθουδάκης, για το πεζοδρόμιο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επιβάλλονται, ανέβηκαν οι τόνοι και ξέσπασε νέα αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων Παπαδογιάννη, Αρχοντάκη και δημοτικών συμβούλων.

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι θα δοθεί τέλος στην αδράνεια τόσων ετών και η βούληση είναι να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στην πόλη, ενώ είπε ότι όσοι πίσω από τεχνικές λεπτομέρειες, καλούν να καταψηφιστεί το θέμα αυτό, είναι σαν την Τροχαία που κατά μεγάλη περίπτωση “θα βρει να σε γράψει, ακόμα και για κάτι μικρό”.

Μετά από την ένταση που επικράτησε και πριν την ημερήσια διάταξη (δείτε παρακάτω), πήρε το λόγο ο νομικός σύμβουλος του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης και είπε ότι το πρωί οι υπηρεσίες του Δήμου πραγματοποίησαν αυτοψία στο συγκεκριμένο σημείο που υπάρχει και το εκδοτήριο. Για την εσοχή, ανέφερε πως είναι μεγάλο θέμα που αφορά πολλά σημεία στα Χανιά και σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί ιδιαίτερα ΑμΕΑ και καρότσια.“Εμείς σαν ΚΤΕΛ θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης, εφόσον όμως γίνει ο απαραίτητος καθορισμός του αστικού τοπίου. Με αγαστή συνεργασία θα είναι καλύτερα τα αποτελέσματα για τη Χανιώτικη κοινωνία”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Πραματευτάκης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη για αυθαιρεσίες, αναφερόμενος σε έλεγχο που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου, στο κιόσκι του Αστικού ΚΤΕΛ, καθ’ υπόδειξη του τελευταίου. Μάλιστα είπε ότι η δημοτική αρχή προσπάθησε παράνομα να περάσει το συγκεκριμένο έργο.

“Εμείς θα καταψηφίσουμε την εισήγηση”, ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης.

Ο Δήμαρχος Χανίων του απάντησε ότι είναι χρέος του Δήμου και των υπηρεσιών του να προβαίνει σε ελέγχους για πιθανές καταπάτησης του δημόσιου χώρου και είπε ότι από εδώ και πέρα, τέτοιοι έλεγχοι θα γίνονται όπου κρίνεται ότι κρίνεται αυτό απαραίτητο.

Είστε ανεύθυνος λαϊκιστής
“Δεν περίμενα να μην την καταψηφίσετε”, ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης και προέτρεψε όταν κατηγορεί κάποιον για παρανομία να πηγαίνει και στον αρμόδιο εισαγγελέα, όχι να φέρεται με αυτόν τον τρόπο. “Ειδάλλως είστε απλά ένας ανεύθυνος λαϊκιστής κ. Παπαδογιάννη”, συμπλήρωσε ενώ ξέσπασαν φωνές και αντιδράσεις από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης, τοποθετούμενος από τα έδρανα του σώματος, υποστήριξε πως ο Δήμαρχος έφερε το θέμα προς ενημέρωση στο σώμα και θεωρεί πως δεν είναι σαφές το τι καλείται το σώμα να ψηφίσει, γιατί αν είναι αυτή η απόφαση , δεν είναι σωστά καταχωρημένη η εισήγηση.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε ότι αν θέλει να επικαλεστεί η δημοτική αρχή τη νομιμότητα, θα πρέπει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα και όχι με τα εκδοτήρια και τον οικίσκο του Αστικού ΚΤΕΛ διάστασης 1×1.

Ο Τάσος Βάμβουκας από τη μεριά του αναφέρθηκε στο πως θα κινηθεί η εργολαβία με την εσοχή και είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει έτσι, προκαλώντας αναστάτωση για το ζήτημα.

Ο Γιάννης Σαρρής μίλησε για το πως τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα Χανιά, όπως το κυκλοφοριακό μεταξύ άλλων, άλλοι δήμοι τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια, το ότι εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, φαίνεται στο πως τοποθετούνται πολλοί εδώ μέσα. “Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε την πόλη, όχι να κάνουμε αντιπολίτευση με αυτόν τον τρόπο”,ανέφερε εκτός των άλλων.

Ο Νίκος Βουρλάκης, είπε ότι ζητάτε να τοποθετηθούμε και να αποφασίσουμε για μια μελέτη που δεν έχουμε δει ποτέ. Συμφωνούμε με την πολιτική βούληση, είναι όμως ατόπημα το πως έρχεται στο συμβούλιο.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξουν κάποια πράγματα και να τροποποιηθούν οι υποδομές, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει το συνολικό σχέδιο.Εντέλλει, η απόφαση της Δημοτικής αρχής υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ξεκίνημα με… γκρίνια
είχε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, λόγω της νέας ώρας της πρόσκλησης του συμβουλίου (18:00) και της επιπλέον καθυστέρησης στην έναρξη (περίπου στις 18:45).

Μετά τις παρουσίες, οι πρώτες αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις εκδηλώθηκαν στο σώμα από συμβούλους, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου να απαντά ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ανειλημμένες υποχρεώσεις αλλά όσον αφορά στη νέα ώρα, αυτή είναι που θα προωθείται ως μόνιμη.

Νωρίτερα και πριν τη συζήτηση για το θέμα στην ημερήσια διάταξη  η συζητήθηκε κινήθηκε ως εξής:

Σημανδηράκης: “Εξηγήσαμε σε συναντήσεις μας με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ ότι θα φροντίσουμε έξω από την Εθνική Τράπεζα και στις “Εικόνες” να μην είναι αφετηρίες δρομολογίων, ώστε το ΚΤΕΛ να είναι αποτελεσματικότερο και να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος”, ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής η ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.). Από τη μεριά του ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, συμφώνησε με τη λογική της ολοκλήρωσης του ΣΒΑΚ, ωστόσο είπε ότι “ο τρόπος που εκφράζεται αυτό, είναι που μας βρίσκει αντίθετους” αναφερόμενος στο πως χειρίζεται τα ζητήματα η δημοτική αρχή, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η εσοχή στα σημεία που αυτό εξετάζεται.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος διερωτήθηκε για το ποια ενέργεια της δημοτικής αρχής ενόχλησε τόσο πολύ την αντιπολίτευση, αποδίδοντάς το στην υπεράσπιση των αξιώσεων της Διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ.

Ο Τάσος Βάμβουκας, εξέφρασε την άποψη ότι το συμβούλιο πρέπει να συνέρχεται νωρίτερα όπως παλιά άλλωστε, ώστε να δίνεται η δέουσα σημασία στα θέματα της κάθε συνεδρίασης. Επίσης πρότεινε να οριστεί από τον επικεφαλής κάθε παράταξης ένα μέλος, ώστε να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου που δεν έχουν συμμετοχή όλες οι παρατάξεις. Για το θέμα του Αστικού, ο πρώην Δήμαρχος είπε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να χειριστεί με προσοχή το ζήτημα, που όμως κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ επέστησε την προσοχή στην ενδεχόμενη κατάργηση της εσοχής στην Εθνική.

Από την Πρωτοβουλία Πολιτών, ο Γιάννης Σαρρής ανέφερε το θέμα του Ποδηλατοδρομίου στο Ακρωτήρι, την απόφαση της δίκης και την μη ύπαρξη εκπροσώπησης από μεριάς δήμου πέραν του δικηγόρου του, ενώ ρώτησε για τον σχεδιασμό που υπάρχει ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Για το αστικό ΚΤΕΛ, είπε ότι δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει τα τεχνικά ζητήματα, αλλά των αρμόδιων επιτροπών και υπηρεσιών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Βουρλάκης, τόνισε ότι προωθήθηκε το θέμα του Αστικού ΚΤΕΛ για να πιαστεί εξαπίνης το σώμα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει αφετηρία μέσα στο κέντρο της πόλης, τάσσοντας εαυτούς υπέρ της άποψης της δημοτικής αρχής.

Ο Σεραφείμ Ρίζος αναφέρθηκε στην στέγαση εκπαιδευτικών που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Χανίων στις παιδικές εξοχές Καλαθά για λίγα άτομα, δε λύνει το πρόβλημα και θα πρέπει να αναζητηθούν μαζικά χώροι για όλους τους δασκάλους και καθηγητές που έρχονται στην πόλη και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Όπου διαπιστώνεται καταπάτηση, αυθαιρεσία, παράβαση σε δημόσιο χώρο, θα πατάσσεται από τις υπηρεσίες, ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Νίκος Χαζιράκης.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών μέσων Τάσος Κουρουπάκης, ενώ στο ακροατήριο παρευρίσκονταν και αντιπροσωπεία από το Δ.Σ. του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων.

Δείτε επίσης!

Κρήτη – Συνεχίζονται οι παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων από τον Δήμο

Και τις δύο αποφάσεις, όπως τις προηγούμενες, υπογράφουν ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο …

Κρήτη – “Φρένο” Σημανδηράκη για τους καταχραστές δημόσιου χώρου – Έλεγχοι και επιβολή των κανόνων

Έρχονται εντατικοί έλεγχοι για την αυθαίρετη καταπάτηση του Δημόσιου χώρου από τις υπηρεσίες του Δήμου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize