Τελευταία Νέα

Χανιά – Κραυγή αγωνίας κατοίκων χωριού – Υπόγεια νερά υποσκάπτουν θεμέλια σπιτιών

Με επιστολή τους και προς την Εισαγγελία Χανίων ζητούν από Δήμο και Περιφέρεια την άμεση εκτέλεση αναγκαίων έργων. Τα Μαράλια είναι ένα γραφικός ημιορεινός οικισμός στο Ανατολικό Σέλινο του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και δίπλα στην επαρχιακή οδό που καταλήγει στην Σούγια, αμέσως μετά τον Καμπανό.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ λίγοι, αλλά πολύ περισσότεροι είναι εκείνοι που διατηρούν τα πατρογονικά τους ακίνητα, τα οποία βλέπουν να κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο.

Ο λόγος είναι πως σημαντικές ποσότητες υδάτων διέρχονται υπογείως από την επαρχιακή οδό και στην συνέχεια κάτω από τα σπίτια του οικισμού υποσκάπτοντας τα θεμέλιά τους και θέτοντας σε διαρκές κίνδυνο ολόκληρη τον οικισμό, καθώς και των διερχόμενων από τον δρόμο που έχει πολύ μεγάλη κυκλοφορία τους θερινούς μήνες.

Με επιστολή την οποία υπογράφουν 18 Μαραλιώτες, απευθύνονται στον Δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου Αντώνη Περράκη και στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογεράκη και ζητούν την δρομολόγηση των κατάλληλων έργων για να σωθεί το χωριό.

Την επιστολή κοινοποιούν και στον Εισαγγελέα Χανίων λόγω των κινδύνων που εγκυμονούνται για την ασφάλεια όλων.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη

Αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας θέσουμε, εγγράφως και με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτή τη φορά, ένα σοβαρό πρόβλημα, που, όπως ήδη γνωρίζετε από προφορικές μας συζητήσεις, αφορά μια γειτονιά στα Μαράλια, χωριό του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Συγκεκριμένα: το πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες νερού καταλήγουν υπογείως στα θεμέλια σπιτιών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια, που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα τόσο για τους ιδιοκτήτες τους, όσο και για τυχόν διερχόμενους πολίτες, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες (28/3/22) φωτογραφίες που επισυνάπτουμε για των λόγων μας το αληθές. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή στην Εισαγγελία Χανίων.

Πριν καταλήξουν στα σπίτια αυτά, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την παρακείμενη κεντρική επαρχιακή οδό που οδηγεί προς τη Σούγια, τα νερά διέρχονται υπογείως από τον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος έχει υποστεί ρωγμές, αν και πριν από λίγα μόλις χρόνια δαπανήθηκαν χρήματα για την ασφαλτόστρωσή του, χωρίς, δυστυχώς, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Αυτοδιοίκηση, α’ και β’ βαθμού, αντιμετωπίζει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλά και σημαντικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί τη συγκέντρωση όλων των δεδομένων και στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες αυξάνουν το εκτιμώμενο κόστος του έργου.

Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι η προσέγγιση επί του θέματος, μέχρι στιγμής, γίνεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με γνώμονα το οικονομικό σκέλος, που προφανώς δεν είναι αμελητέο για ένα Δήμο όπως ο Δήμος μας.

Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς ή να αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά την υφιστάμενη κατάσταση. Η περιοχή της πρώην επαρχίας Σελίνου και ειδικά το Ανατολικό Σέλινο βιώνουν, εδώ και πολλά χρόνια, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για το βιοτικό επίπεδο των λιγοστών μόνιμων κατοίκων που έχουν απομείνει στα χωριά μας, αλλά και όσων κατάγονται από τον τόπο μας και φροντίζουν να τον επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία, κρατώντας «ζωντανές», έστω και κατά διαστήματα, τις πατρογονικές εστίες. Κρίνουμε, λοιπόν, ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Και αυτό πράττουμε με την παρούσα επιστολή μας.

Δοθείσας της ευκαιρίας, κρίνουμε πως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν έχουν γίνει, από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, ούτε καν οι αττολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο για να μπορούμε να προσεγγίζουμε με ασφάλεια τις περιουσίες μας. Η σύγκριση που αναπόφευκτα γίνεται με άλλα χωριά στο θέμα αυτό είναι απογοητευτική.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητάμε, κύριε Δήμαρχε, από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει, το ταχύτερο δυνατόν για ευνόητους λόγους, στις αναγκαίες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να προστατευθούν, οριστικά και αποτελεσματικά, τα σπίτια που κινδυνεύουν. Αντίστοιχο έμπρακτο ενδιαφέρον ζητάμε να υπάρξει και για την «τύχη» του αγροτικού οδικού δικτύου της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα, αναμένουμε, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης που μας έχετε ήδη δώσει προφορικά περί αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού άξονα το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την ασφαλή διέλευση όλων των διερχόμενων οχημάτων.

Με εκτίμηση
Ακολουθούν υπογραφές ”

(Τα ονόματα και οι υπογραφές είναι στην διάθεση του Flashnews.gr)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς