Τελευταία Νέα

Χανιά – Η ερευνήτρια που προβλέπει τον καιρό στο Διάστημα και συνεργάζεται με τη ΝΑSA

Εργαλεία του ΕΑΑ για την πρόγνωση του διαστημικού καιρού επιλέχτηκαν από τη NASA για να αξιοποιηθούν στην εξομοίωση επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και στον Άρη.

H επιχειρησιακή μονάδα Διαστημικού Καιρού του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία έχει αναπτύξει τα εργαλεία HESPERIA για την πρόγνωση του διαστημικού καιρού, συμμετέχει σε διεπιστημονική συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑSΑ).

Τα εργαλεία αυτά επελέγησαν από τη ΝΑSΑ για να αξιοποιηθούν στην εξομοίωση επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και στον Άρη, οι οποίες προγραμματίζονται να γίνουν στα επόμενα χρόνια. Το σχετικό συμβόλαιο για τη συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντική διάκριση για την ελληνική επιστημονική ομάδα.

Τα εργαλεία πρόγνωσης ΗESPERIA είναι προϊόν πολυετούς μελέτης και έρευνας της επιχειρησιακής μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής την Χανιώτισσα στην καταγωγή ερευνήτρια δρα Όλγα Μαλανδράκη, και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ομώνυμου έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2020».

Τα εν λόγω εργαλεία πρόγνωσης λειτουργούν αδιάλειπτα όλο το 24ωρο και τα συντηρεί ο μηχανικός λογισμικού Μιχάλης Καράβολος, ο οποίος, ως μέλος της ομάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποίησε επίσκεψη για την εγκατάσταση τους στη NASΑ.

Τα εργαλεία αυτά παρέχουν έγκαιρη πρόγνωση για την έλευση υψηλής ενέργειας σωματιδίων (πρωτονίων) του Ήλιου, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και εκπέμπονται κατά τις ηλιακές εκλάμψεις. Η πρόγνωση τέτοιων φαινομένων – ένα είδος «Μετεωρολογικής Υπηρεσίας» πρόβλεψης του διαστημικού καιρού- αποσκοπεί στην προστασία των αστροναυτών και των επανδρωμένων αποστολών.

Η Δρ. Όλγα Μαλανδράκη είναι πρόεδρος της μονάδας Solar-Terrestrial Sciences Division της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) για το χρονικό διάστημα 2019-2021, ενώ πρόσφατα επανεκλέχθηκε στη θέση αυτή και για την περίοδο 2021-2023. Είναι επίσης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού δικτύου των Βαλκανίων, της Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας για το Διαστημικό Καιρό, που απαρτίζεται από 12 χώρες.

Δείτε ένα βίντεο από το 2019, όταν η NASA εκκίνησε το Πρόγραμμα ICON, με σκοπό τη μελέτη του «διαστημικού καιρού»:

Αυτή είναι η Όλγα Μαλανδράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αντλεί την καταγωγή της από τα Χανιά της Κρήτης και από τη Μάνδρα Αττικής. Πρόγονός της η Λίλη Στάνλευ, υψίφωνος και γνωστή για τις φιλανθρωπικές της δραστηρίοτητες στο Λονδίνο. Μέλη της
ευρύτερης οικογένειας έλαβαν ενεργά μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών. Απόφοιτη των Εκπαιδευτηρίων “Ελληνική Παιδεία”.

H Δρ. Όλγα Ε. Μαλανδράκη έλαβε Πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993) και το Διδακτορικό της Δίπλωμα στην Φυσική του Διαστήματος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2002, Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής).

Από το 2002 έως το 2005 ήταν Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. ΄Ηταν Μεταδιδακτορική Ερευνητική Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την περίοδο 2003-2004. Από το 2005 έως το 2007 ήταν Εσωτερική Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Research and Scientific Support Dept. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο ESTEC στην Ολλανδία. Το 2005 ήταν Επιστημονική Συνεργάτις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2007 έως το 2008 ήταν Επιστημονική Συνέργατις της Ομάδας Διαστημικής και Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Imperial College του Λονδίνου στην Μεγάλη Βρετανία. Από το 2007 είναι Επιστήμονας, μέλος του μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, του ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες ερευνητικές συνεργασίες στο εξωτερικό και έχει επισκεφθεί ως Προσκεκλημένος Επισκέπτης Ερευνητής τα: Naval Research Laboratory, Space Sci. Division, στις ΗΠΑ, Goddard Space Flight Center at NASA, στις ΗΠΑ, Christian-Albrechts-Universitaet zu Kiel, στη Γερμανία, Observatoire de Paris, Meudon, στη Γαλλία, Bell Laboratories, Lucent Technologies, στις ΗΠΑ. Της έχουν απονεμηθεί το ”GROUP ACHIEVEMENT AWARD TO ULYSSES MISSION TEAM’ από τη NASA και το ‘ULYSSES ACHIEVEMENT AWARD – 15 YEARS IN ORBIT’ από την ESA, Science. Από το 2010 είναι ‘Εμπειρογνώμονας’ μέλος της Ομάδας Εθνικής Εκπροσώπησης της Ελλάδας στην επιτροπή Science Programme Committee της ESA, από το 2012 είναι ‘Organizing Committee Member’ της International Astronomical Union, στα Division E, Commission 49, ‘Scientific Officer’ στο αντικείμενο ‘Heliosphere’ της European Geosciences Union από το 2011, ‘National Co-ordinator’ του International Space Weather Initiative των Ηνωμένων Εθνών από το 2010, και ‘Spokesperson’ του Space Weather Working Team (SWWT/TWG 2) της ESA από το 2012. Από το 2010 είναι Επιστημονική Υπεύθυνη για το ΕΑΑ για τα προγράμματα Διαστημικής Φυσικής ‘SEPServer’ και ‘COMESEP’ του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου.

 

Δείτε επίσης!

Καιρός – Δραματική αλλαγή την Τετάρτη – Θεαματική πτώση θερμοκρασίας έως 12 βαθμούς στην Αττική

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν τον καιρό της Ελλάδας κατά το τριήμερο Τετάρτη 05/02 έως …

“Αρετούσα” για τους Κρητικούς η νέα κακοκαιρία που έρχεται – Γιατί τη βάφτισαν έτσι

Την απόφαση να δώσουν καθαρά “κρητικό χρώμα” στην νέα κακοκαιρία που σύμφωνα με τις προγνώσεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize